OBJAVIO GONG

Borba protiv dezinformacija: Novinari AFP-a i portala Oštro novi su ‘fact-checkeri‘ u Hrvatskoj i Sloveniji

Držimo se najviših novinarskih standarda - sve informacije moraju biti višestruko provjerene i potvrđene, kaže Ivan Fischer

Ilustrativna fotografija

 Vasilii Binzari/Panthermedia/Profimedia/Vasilii Binzari/panthermedia/profimedia

Hrvatska je dobila novo središte za borbu protiv dezinformacija i provjeru točnosti činjenica u digitalnom okolišu (fact-checking) u okviru regionalnog centra za borbu protiv dezinformacija Adria Digital Media Observatory (ADMO), izvijestili su u četvrtak iz Gonga.

Novinari i novinarke globalne i višejezične novinske agencije Agence France-Presse (AFP) i slovenskog medija Oštro provjeravaju činjenice za građane i građanke Hrvatske te Slovenije, a svi njihovi factchekovi mogu se pronaći na stranci admohub.eu.

"U svom poslu držimo se najviših novinarskih standarda - sve informacije moraju biti višestruko provjerene i potvrđene. Ovakvi standardi znače da ne možemo i ne stignemo opovrgnuti sve netočne tvrdnje koje kruže društvenim mrežama, no naš trud na razotkrivanju onih koje možemo dokazati kao netočne u konačnici znatno doprinosi sprečavanju njihova širenja", rekao je novinar AFP-a Ivan Fischer. Dodao je i kako AFP timovi za provjeru činjenica provjeravaju činjenice, a ne mišljenja ili uvjerenja.

“Regionalni ADMO hub ima ulogu brzo identificirati i analizirati lokalne dezinformacije, čime se smanjuje njihov utjecaj i jača kritičko razmišljanje među građanima i građankama. Ovaj centar potiče suradnju među istraživačima, novinarkama i institucijama te pomaže u razvoju inovativnih alata za suzbijanje širenja lažnih vijesti”, izjavio je pročelnik Odjela za komunikologiju na Sveučilištu u Dubrovniku, Mato Brautović, ujedno i glavni koordinator ADMO-a.

Uz profesora Brautovića, u radu huba sudjeluju brojni znanstvenici i znanstvenice sa Sveučilišta u Zagrebu i Dubrovniku, poput profesora Marijane Grbeše, Nebojše Blanuše, Milice Vučković, Jana Šnajdera, Marijane Musladin, Davora Paukovića, Mirjane Tonković i Andreje Vranić.

Ističući i kako Gong educira te podiže svijest o demokratskoj političkoj kulturi i medijskoj pismenosti, u priopćenju se dodaje i kako N1, kao medijski partner, ovaj petak premijerno kreće s emitiranjem serijala N1 Disinfo čija je urednica Ivana Dragičević. Emitiranje serijala planirano je svakog prvog petka u mjesecu od 21 sat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:43