BIO MEDVEDOV POMOĆNIK

Bivši državni tajnik koji je pijan divljao u Vukovaru ponovno radi u Ministarstvu branitelja

Sučića je potkraj studenog policija iza ponoći zatekla u vukovarskoj pivnici, u vrijeme kad je ona zbog mjera morala biti zatvorena
Stjepan Sučić
 Ranko Suvar/Cropix

Bivši državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Stjepan Sučić koji je u studenom prošle godine zbog kršenja epidemioloških mjera u pijanom stanju, zatim vrijeđanja policije i opiranja uhićenju razriješen dužnosti državnog tajnika i dalje je angažiran u tome Ministarstvu i to na temelju ugovora o djelu. Objavio je to danas portal Index.

Jutarnjem listu su 17. prosinca prošle godine, dva tjedna nakon Sučićeve ostavke iz toga Ministarstva decidirano u pisanom odgovoru tvrdili da Sučić više nema nikakav oblik angažmana u Ministarstvu.

Sučića je, podsjetimo, potkraj studenog prošle godine policija iza ponoći zatekla u vukovarskoj pivnici, u vrijeme kad je ona zbog epidemioloških mjera morala biti zatvorena. U pijanom stanju vrijeđao je policajce koji su njega i njegovo društvo pokušali legitimirati, pitajući ih znaju li tko je on, opirao se uhićenju pa je pozvana interventna policija koja ga je privela, ali je već iste noći pušten. Vlada je 30. studenog prošle godine objavila da je Sučić podnio neopozivu ostavku na dužnost državnog tajnika.

Već sredinom prosinca prošle godine do Jutarnjeg lista su došle neslužbene informacije da ministar Medved nakon Sučićeve ostavke bivšeg državnog tajnika namjerava zadržati u Ministarstvu branitelja u nekom obliku angažmana te da mu u sjedištu Ministarstva branitelja već namještaju novi ured. Međutim 17. prosinca su nam iz Medvedovog Ministarstva rezolutno opovrgnuli tu neslužbenu informaciju tvrdeći da Sučić "nije s Ministarstvom zasnovao ni radni ni ugovorni odnos".

Jutarnji je list tada otkrio da je druga bivša Medvedova državna tajnica, Nevenka Benić koju je Vlada smijenila u rujnu ove godine nakon što je USKOK u aferi Rimac osumnjičio za namještanje državnih ispita nakon smjene imenovana za glavnu savjetnicu u Ministarstvu što je vrlo utjecajna pozicija s najvišim službeničkim koeficijentom koji joj osigurava plaću do 14.000 kuna neto.

Međutim, dva mjeseca kasnije je Ministarstvo branitelja portalu Index potvrdilo da je "Sučić angažiran temeljem ugovora o djelu do 30. lipnja 2021. za poslove vezane uz aktivnosti pronalaženja grobišta, ekshumacijama i identifikacijama pronađenih posmrtnih ostataka svih stradalih, uz naknadu od 6.000 kn mjesečno".

Sučić je naime prije nego što je u ožujku 2016. imenovan na dužnost pomoćnika ministra branitelja (na položaj državnog tajnika napredovao je u rujnu prošle godine) bio u braniteljskoj mirovini, a prije toga bio je zaposlen u POA-i. Ugovor o djelu omogućava mu da prima i mirovinu i 6.000 kuna naknade od Ministarstva. Indeksu su objasnili da je Sučić angažiran " zbog svoje stručnosti i iskustva na poslovima vezanim uz traženje osoba nestalih u Domovinskom ratu, kao i zbog izuzetno dobre suradnje s udrugama i članovima obitelji osoba nestalih u Domovinskom ratu, koji su mu u više navrata izrazili potporu". I dok su precizirali da je Ugovor sklopljen do 30. lipnja ove godine, prešutjeli su kad su ga točno sklopili.

Vlada je na zatvorenoj sjednici prošli tjedan za ravnateljicu Uprave za zatočene i nestale, mjesto na kojem je prije ostavke bio Sučić, imenovala Ivonu Paltrinieru.

Iz Ministarstva branitelja, međutim, tvrde da Sučić neće biti nadređen Paltrinieri. Dodaju i da je Sučić "angažiran prije njezina imenovanja".

Priopćenje Ministarstva branitelja

U poslijepodnevnim satima Ministarstvo branitelja se oglasilo priopćenjem:

- Državna službenica Ministarstva hrvatskih branitelja Ivona Paltrinieri temeljem provedenog postupka po raspisanom Javnom natječaju imenovana je od strane Vlade RH ravnateljicom Uprave za zatočene i nestale na razdoblje od četiri godine, a za svoj rad izravno odgovara nadređenom državnom tajniku i ministru.

Netočno je da je među njezinim prvim potezima angažman Stjepana Sučića, kao i da će joj na bilo koji način biti nadređeni. G. Sučić angažiran je prije njezinog imenovanja temeljem ugovora o djelu do 30. lipnja 2021. za poslove vezane uz aktivnosti pronalaženja grobišta, ekshumacije i identifikacije pronađenih posmrtnih ostataka svih stradalih, uz naknadu od 6.000 kn mjesečno.

Na poslovima vezanim uz traženje osoba nestalih u Domovinskom ratu, g. Sučić dokazao se po iznimnoj stručnosti, što su prepoznale i udruge i članovi obitelji osoba nestalih u Domovinskom ratu, koji su mu u više navrata izrazili potporu i koji s njime održavaju izvrsnu suradnju.

U mandatu g. Sučića u Upravi za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja uspostavljen je hrvatski model traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu te vjerujemo kako će i kao ugovorni djelatnik svojim znanjem i iskustvom pomoći u tom iznimno zahtjevnom i osjetljivom procesu.

Naš primarni cilj ostaje pronalazak osoba nestalih u Domovinskom ratu. Otkrivanje istine o sudbinama nestalih naša je najveća obveza prema njihovoj žrtvi i prema članovima njihovih obitelji te vjerujemo kako će g. Sučić zajedno sa svima koji sudjeluju u tom procesu i dalje davati svoj značajan doprinos, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:07