TRAŽI OČITOVANJE

Biljana Borzan: ‘Šokirana sam i ljuta! U čije ime Vlada lobira protiv smanjenja pesticida?‘

Ispada da Ministarstvo poljoprivrede u Bruxellesu lobira protiv ekoloških ciljeva - kaže hrvatska eurozastupnica

Biljana Borzan

 Goran Sebelic/Cropix

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan obrušila se na Vladu RH, koja, kako navodi Borzan "izravno lobira u Bruxellesu da Europska unija odustane od obvezujućih ciljeva smanjenja upotrebe kemijskih pesticida u proizvodnji hrane."

- Razvidno je to iz dopisa poslanog 16. ožujka 2022. u Europsko vijeće kojeg, između ostalih, potpisuje i hrvatska Vlada – kazala je Borzan, inače izvjestiteljica eurosocijalista za strategiju "Od polja do stola", koja se zalaže za smanjenje upotrebe kemijskih pesticida.

- Šokirana sam i ljuta! U čije ime Vlada lobira protiv smanjenja pesticida? U ime građana Hrvatske, koji su valjda zadovoljni što izumiru pčele i što su tragovi pesticida sveprisutni na hrani? Pozivam ministricu neka se očituje i objasni javnosti zašto nije u njihovom interesu da se hrana manje prska kemijom - poručila je Borzan.

Ona u svom priopćenju navodi i kako ''dopis, kojeg potpisuje Hrvatska i još 11 država članica, izražava neslaganje s ciljem da EU kroz strategiju "Od polja do stola" prepolovi upotrebu kemijskih pesticida sredstava do 2030. Nadalje, smatraju kako za to ne postoji znanstvena osnova te kako su ciljevi nedostižni. Pogotovo se protive novom zakonu o održivoj upotrebi pesticida kojeg bi Europska komisija trebala predstaviti 22. lipnja, a za kojeg je Borzan nedavno upozorila da je upitan radi žestokog lobiranja.''

- Ispada da Ministarstvo poljoprivrede u Bruxellesu lobira protiv ekoloških ciljeva, a u isto vrijeme u Hrvatskoj otežava život proizvođačima eko-hrane smanjenjem potpora i apsurdnim propisima. Kada smo se mi kao država odredili u tom smjeru? Kada je Sabor o tome raspravljao, jesu li građani za to glasali? Nedavno sam provela istraživanje javnog mnijenja na tu temu i čak 91 posto ispitanika je odgovorilo da podržava smanjenje upotrebe pesticida, što pokazuje da je svijest građana o njihovom utjecaju na zdravlje i okoliš velika - istaknula je Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 22:07