LUNGO MARE

Bez obzira na stav struke, pulski gradonačelnik potpisao za izgradnju nogometnog igrališta

Zoričić je rekao da će se igralište graditi jer da je to najbolje za djecu Nogometnog kluba Uljanik

Filip Zoričić

 Dusko Marusic/Cropix

Bez obzira na to što je njegovo savjetodavno tijelo vrhunskih pulskih arhitekata dalo mišljenje da se na Valkanama u Puli ne bi trebalo obnavljati nogometno igralište kako se ne bi narušio prirodni izgled popularnog pulskog šetališta Lungo mare i njegova okoliša, pulski gradonačelnik Filip Zoričić potpisao je prijedlog izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Lungo mare koji je od danas na javnoj raspravi. Ona traje 15 dana.

Te se izmjene odnose, ističu u gradskoj upravu, isključivo na provjeru i redefiniranje planskih rješenja u dijelu nogometnog igrališta te površina sportske namjene, parkirališta, kolno pješačkih površina i zaštitnih zelenih površina u okruženju, što je pokrenuto još krajem 2020. godine. Dakle, u aktualnim izmjenama neće se govoriti o planskim rješenjima za gradnju hotela u neposrednoj blizini čemu se arhitekti isto tako protive.

- Vidio sam mišljenje struke i zamolio sam ih da se ide u promjene kad je u pitanju igralište i njegova izgradnja, kao što je predloženo izmjenama UPU-a, a da za sve ostale promjene i teme sagledamo širu sliku, rekao nam je Zoričić.

Pitali smo ga hoće li ubuduće imati praksu savjetovanja sa strukom s planovima koji su u tijeku s obzirom na aktualno iskustvo s Valkanama gdje je gradonačelnik ostao iznenađen negativnim mišljenjem svog radnog tijela.

- Mijenjamo GUP i uređujemo prostor u suradnji sa širom strukom, ne samo s arhitektima, ali i javnošću, rekao je.

Poručio je da će se igralište graditi jer da je to najbolje za djecu Nogometnog kluba Uljanik koji su blizu terena i za ostalu djecu. Naime, izgradnjom gradskih bazena NK Uljanik ostao je bez pomoćnog nogometnog terena, koji je korišten za obavljanje trenažnih procesa svih nogometnih kategorija u klubu, kao i za odigravanje natjecateljskih utakmica nižih kategorija.

Tada je ocijenjeno kako bi se pomoćni teren na lokaciji Lungo mare, koji je trenutno u lošem stanju, trebao obnoviti. Međutim, gabariti terena ne zadovoljavaju uvjete da bi se na njemu mogle odigravati utakmice te je pokrenut postupak izmjene plana. Njime će se stvoriti pretpostavke za realizaciju odgovarajuće površine uz revitalizaciju travnjaka prema standardima Hrvatskog nogometnog saveza i UEFA-e te, ujedno, omogućiti realizacija pratećih sadržaja, čime će se posljedično otvoriti mogućnost dobivanja već novca HNS-a za postavljanje umjetnog travnjaka.

- Uređenjem novog travnjaka dobilo bi se kvalitetno nogometno igralište na kojem bi trenirale stotine naše djece i mladih te bi se aktivno pridonijelo razvoju nogometne infrastrukture u gradu, posljedično i razvoju nogometa. Grad Pula i njegovi građani dobili bi novi uređeni javni sportski sadržaj na jednoj od najatraktivnijih gradskih lokacija, smatra Zoričić.

Što se tiče hotela s 360 ležaja, plažnim objektima zajedno s prometnom infrastrukturom te svim popratnim sadržajima, za koje arhitekti smatraju da previše zadire u prirodni okoliš Lungo marea, komentirao je da je hotel prema dosadašnjem prostornom planu, a za ostale sadržaje treba vidjeti što oni znače za prostor.

- Hotel treba biti izgrađen u mjeri koja je zadovoljavajuća za prostor, da ne nagrđuje svojom dominacijom i da ne zalazi u šumski prostor. Lungo mare treba biti park-šuma kao Punta Corrente u Rovinju i na tome ću inzistirati. Nisam za gradnju barova u šumi niti betonizaciju obale, ali jesam za uređenje kupališta. No, u ovim izmjenama koje su sada na javnoj raspravi to nije tema. Tema je samo igralište te je takvu odluku o izmjenama plana donijelo gradsko vijeće u 2020. godini. Isto tako, ograničeni smo rokovima zbog donacije terena od strane HNS-a do kraja 2022. godine, a ako bismo išli u šire izmjene za cijeli UPU, onda bi to potrajalo dulje i izgubili bismo teren, ističe Zoričić.

Oko ove teme ne slažu se ni njegovi koalicijski partneri – SDP i Možemo. On i SDP su za gradnju igrališta, dok je Možemo protiv. No, to gradonačelnika ne zabrinjava.

- Oko igrališta se nismo složili s kolegama iz platforme Možemo, ali to je isto u redu, jer ne moramo se u svemu slagati, zaključio je Zoričić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:14