BURNO U OTVORENOM

Benčić: ‘Situacija je teška, ali i rješiva‘; Lovrić: ‘Nema razloga za širenje panike...‘

Gosti u Otvorenom govorili su o očekivanjima od novoga gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića i njegove uprave
Emisija Otvoreno
 HRT

U emisiji HRT-a Otvoreno urednika i voditelja Damira Smrtića gostovali su glavni tajnik zagrebačke GO HDZ-a Davor Filipović, nezavisni zastupnik u Skupštini Grada Zagreba Renato Petek, zastupnik u Skupštini Grada Zagreba (Stranka rada i solidarnosti) Ivica Lovrić, Igor Peternel (Domovinski pokret) i Sandra Benčić (Možemo!), a govorilo se o očekivanjima od nove gradske uprave u hrvatskoj metropoli na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem.

Koordinatorica platforme Možemo! Sandra Benčić rekla je kako je i sam gradonačelnik rekao kako je financijska situacija teška, ali rješiva.

- Može se reći da postoji rješenje da se stabiliziraju financije i da se rebalansom proračuna na razini grada i gradskih ureda dovedu u red, nadamo se do kraja godine. S novim proračunom na razini grada stvari bi mogle početi funkcionirati normalno, rekla je.

Dodala je da je, što se tiče Holdinga i društava u vlasništvu grada Zagreba, situacija složenija.

Gradski minusi

- Minus Holdinga je značajan, ne govorimo o dugu prema kreditnim institucijama nego o minusu. On je za 2020. iznosio 305 milijuna kuna, to je jedan od značajnijih dugova Holdinga u povijesti. Holding će trebati duži period racionalizacije i stabilizacije financiranja. Neki će se dugovi morati refinancirati. Situacija u gradu Zagrebu i Holdingu je loša, svi smo to znali, ali ona nije nerješiva i ona se neće prelijevati na leđa građana. Idemo u racionalizaciju upravljanja i troškova koje proizvodi sam grad, objasnila je.

Ivica Lovrić rekao je kako je stanje sukladno i primjereno vremenu u kojem živimo.

- Od potresa je prošlo malo više od godine dana, suočeni smo s covid krizom i to je ostavilo posljedice na financije grada Zagreba kao i svih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj. Sukladno tome stanje je dobro i zadovoljavajuće i nema razloga za širenje panike. Drago mi je čuti od gospođe Benčić da se neće prelijevati preko leđa građana i da neće poskupljivati komunalne usluge jer za to ne vidim razloga, rekao je Lovrić.

Oko duga Holdinga rekao je da neka društva zbog covida nisu radila po nekoliko mjeseci, tramvaji nisi vozili neko vrijeme, a radnici su dobivali plaće, Autobusni kolodvor nije radio, Zagrebparking također i nije bilo priljeva prihoda.

- Sve se to slilo u taj dug. Dug je posljedica potresa i covida, rekao je Lovrić.

Reagirala je Benčić te rekla kako je 1,3 milijarde kuna minusa koje je grad Zagreb napravio iz 2019. godine kada nije bilo pandemije i potresa.

- Minus koji je iskazan za 2020. godinu je negdje oko 80 milijuna kuna, no uvidom u izvještaje vidjeli smo da to nije potpuni podatak. Postoji dug Grada prema Holdingu, prema Zagrebačkim otpadnim vodama i prema ZET-u koji je na razini 550 milijuna kuna koji se nije platio 2020. godine nego se prebacilo na 2021. godinu. Tu je i kredit od HBOR-a i kreditnih institucija 300 i nešto milijuna kuna i covid pozajmica od Vlade veća od 400 milijuna kuna. Ako kredite ne brojimo, može se reći da je najveći dio minusa generiran iz 2019. kad nije bilo potresa i pandemije, zbog lošeg gospodarenja, navela je.

- Primjerice, ured gradonačelnika godišnje je trošio milijune kuna na rezano cvijeće i vijence. Imao je nabavu za najam vozila 4-5 milijuna kuna da bi se time vozili pročelnici i predsjednici vijeća gradskih četvrti koji su te automobile imali 24 sata na dan. Ne vidim niti jedan razlog da pročelnici imaju gradske automobile. Radi se o 151 automobilu preko ureda gradonačelnika, to nije čitav vozni park, nabrojala je Benčić primjere kako se trošilo.

Za gubitke Grada odgovorna Vlada

Reagirao je Lovrić i rekao da se on vraća u 2015.

- Poreznim rasterećenjima Vlade od 2015. do 2019. proračun grada Zagreba izgubio je 5,1 milijardi kuna. To je refleksija onoga što se dogodilo u 2019. Da nije bilo potresa i pandemije 2020. to bi se anuliralo u 2020., tvrdi Lovrić.

Davor Filipović je rekao kako je u kampanji naglašavao da je ključ napretka grada Zagreba upravo odgovorno upravljanje financijama.

- To je preduvjet bez kojeg se ne mogu realizirati kapitalni projekti. Treba stabilizirati gradske financije jer one nisu dobre. O tome sam govorio još u rujnu prošle godine. Proračun mora biti uravnotežen, prihodi moraju pokrivati rashode, a to u Zagrebu nije bio slučaj. Prihodi su kontinuirano rasli od 2017. do 2019., a ključ je kontrola rashodovne strane proračuna koju treba staviti pod kontrolu. Upozoravao sam na visoke kamate koje grad plaća za neke kredite od 6,5% i 6,8% i treba ih brzo refinancirati. Imovinom se nije upravljalo efikasno jer grad ima gotovo 5000 stanova i gotovo 2000 poslovnih prostora, rashodi su bili 393 milijuna kuna veći od prihoda, rekao je Filipović.

- To su neke stvari koje se moraju hitno napraviti kako bi grad Zagreb išao prema naprijed. Nadam se da će neke od tih stvari napraviti i gospodin Tomašević, dodao je.

Renato Petek smatra da je Holding održiv ako se restrukturira i ako se ne bude isplaćivao nepotrebno novac za vanjske usluge koje mogu obaviti gradske tvrtke.

- Mnoge stvari koje treba napraviti rekao je i sada gospodin Filipović, i o tome je govorio i ranije u skupštini, ali je poslije toga digao ruku za daljnje zaduženje, novi proračun i daljnje dubioze. Drago mi je da je to sad uvidio i vjerujem da ćemo dobiti i njegovu potporu za dobre odluke, dobro gospodarenje imovinom, racionalizaciju troškova, rekao je Petek.

Naveo je primjer gospodarenja otpada.

- Zagreb za glomazni otpada plaća skoro 1800 kuna. Grad Samobor plaća tri puta manje isti uslugu istom poduzetniku. Za šest mjeseci, gospodine Lovrić, mogla su se izgraditi dva vrtića jer je novac otišao nepotrebno iz grada jer je natječaj napravljen samo za jednu zajednicu ponuditelja i mogli su staviti cijenu koju su htjeli. Za istu uslugu Samobor je postigao 3 puta manju cijenu. To je jedan primjer kako se može uštedjeti desetke milijuna kuna, objasnio je Petek.

Prepirka s Lovrićem

Lovrić je Peteku rekao kako su izbori prošli.

- Što ćete vi napraviti? Dobili ste vlast? Kako ćete riješiti odvoz glomaznog otpada u Zagrebu? Nemojte pričati što nije bilo dobro, prošla je kampanja. Godinama ste govorili netočno, uzvratio je Lovrić.

Petek mu je potom odgovorio kako će se to napraviti sukladno zakonu.

- Kroz nekoliko mjeseci kad završe novi natječaji vidjet ćete cijenu, a koliko su sada. Novi natječaji bit će kad ugovori završe. Namjestili ste natječaj za dvije vrste otpada. rekao je Petek.

Reagirao je Lovrić: - Ništa ja nisam namjestio!

Tu se u raspravu umiješala i Benčić.

- Gospodine Lovrić, ja sam tek kad sam ušla u politiku upoznala ljude bez srama, rekla je.

Lovrić joj upada u riječ.

- Vi na sebe mislite?, uzvratio je Lovrić.

- To da vi postavljate pitanja budućem zastupniku Skupštine koja još nije konstituirana o tome kako će izvršna vlast određeno pitanje riješiti nakon što ste desetljećima u toj izvršnoj vlasti? Vi dobivate 18.000 kuna neto za mjesto savjetnika, savjetnika kojeg nitko tamo ne želi. Dali ste ostavku na mjesto pročelnika da biste bili savjetnik. Pa recite kako ćete to riješiti. Građani vas plaćaju 35.000 kuna bruto, kako ćete riješiti problem glomaznog otpada?, upitala je Benčić Lovrića.

- Ja znam kako to riješiti. Neću odgovarati vama, a ako će me gradonačelnik pitati, sasvim sigurno ću mu dati odgovor. Svoju besramnost ste potvrdili nabacivanjem blata. Ja vas i Peteka pitam kako ćete to riješiti kao izvršna vlast, stalno govorite što nije dobro. Vas isto plaćaju građani kroz nevladine udruge da lažete i difamirate, rekao je Lovrić.

- Koristite mogućnost koju vam je zakon dao da radite ništa i da imate plaću 18.000 kuna, rekla mu je Benčić.

- Ja radim 34 godine u ovom gradu, radim savjesno i radim puno više nego što ćete vi ikada raditi, uzvratio je Lovrić.

Peternelu drago što se ne svađa

Igor Peternel rekao je kako mu je drago da jednom u emisiji nije on sudionik svađe.

- Sve ovo je dosta mučno slušati. Platforma Možemo! je željela upravljati Zagrebom, dobila je povjerenje građana. Entuzijastično su im vjerovali da će Zagreb promijeniti, a vidimo opet stare stvari: tko je koliko potrošio. Entuzijazam je splasnuo, a nada kod građana već se polako gasi. Koliko je tko potrošio na cvijeće i automobile to ne zanima građane. Možda informativno, no zanima ih kada će se stvari promijeniti u gradu onako kako su građani od vas zahtijevali. Dali su vam bianco povjerenje jer niste do sada imali minulog rada u tom području da ste im se mogli dokazati. Polako se već priča da će se agrokorizirati Zagreb, da će se provoditi vanjske revizije, zar nemate vi stručnjake? Čini mi se da se gubi entuzijazam, rekao je.

- To ste baš nakon dva dana primijetili?, upitala ga je Benčić.

Peternel se nije dao smesti.

- Otvoreno nam kažite hoće li usluge poskupjeti, na koji će se način racionalizirati proračun? Sve ono što ćete dobro napraviti za Zagreb, mi ćemo to vrlo rado podržati. A što se tiče novca, novca ima, barem nominalno, no ne želim se nabacivati brojevima. Zagreb akumulira jako puno novca, rekao je Peternel.

- Postoji prostor da se efikasnost podigne u svim gradskim poduzećima, pa tako i prema ZET-u. Grad Zagreb ima problem s likvidnošću i upravljanjem s gradskim financijama i tu je potreban radikalan zaokret kako bi grad prodisao, rekao je Filipović.

Poskupljenja

Što se tiče poskupljenja usluga Benčić je rekla da će napraviti sve da ne poskupe.

- Naš je srednjoročni plan da komunalne usluge, posebno u gospodarenju otpadom i voda pojeftine. Zagreb ima razgranatu mrežu različitih prihoda. Zagreb sigurno nije siromašan grad. Ono što je bio problem je da se u njemu na trenutke trošilo, kako se u narodu kaže, "kao pijani milijarder". Treba racionalizirati gradsku upravu, ne možemo imati 27 ureda. Ured gradonačelnika ne može imati 27 posebnih savjetnika, pa to nema niti jedan premijer, predsjednik. To je na svim razinama tako, rekla je Benčić.

Govoreći o današnjem sastanku gradonačelnika s pročelnicima rekla je kako su se izmijenile informacije i da se očekuju detaljnije informacije o njihovim resorima.

Benčić je odgovorila Peternelu i rekla kako je smiješno nakon 2 dana davati bilo kakve ocjene.

- Mi entuzijazam za grad Zagreb i Hrvatsku nećemo nikada izgubiti. Ovo je naš grad, u njemu živimo, i naša djeca ovdje idu u vrtiće i škole. U ovo smo se upustili da bi nam svima zajedno bilo bolje, rekla je Benčić.

- Stabilizacija gradskih financija, restrukturiranje Holdinga, u upravama će ići nova shema i to će brzo u skupštinu. Idemo napraviti reviziju plana javne nabave, ono što je zaista nepotrebno i koje se stvari mogu odraditi unutar kuće tako će se i odraditi. Što se tiče vanjske revizije, to je jedno od naših obećanja. Ako je neovisna, ne mogu biti naši stručnjaci jer sami sebe nećemo revidirati, takva praksa nije dobra, želimo vanjsku neovisnu reviziju financiranja i utvrđivanja točnog stanja financija i duga grada i Holdinga. Ići ćemo u dvije etape i prva će biti vrlo brza. To će biti utvrđivanje najštetnijih ugovora kroz koje najviše curi novaca i utvrđivanja točnog stanja financija grada. Onda slijedi dubinska analiza kad se napravi ovaj prvi dio. Tako ćemo do kraja godine stvari staviti u određeni red. Plan imamo, situacija koliko god da je složena, mi smo za nju bili pripremljeni, znali smo u što ulazimo i nije nas ovo iznenadilo, nego traži puno truda i rada, objasnila je Benčić.

Rebalans proračuna

Petek je rekao kako će oblik suradnje u jednom trenutku objaviti Tomašević i čelnik SDP-a Peđa Grbin. Rekao je da se ne raspravlja tko će biti na kojoj funkciji, nego na koji način i kada realizirati neki projekt, pronaći za to financijska sredstva i pripremiti plan za iduće 4 godine.

- Najvažnije je da će građani već od srpnja kada će, vjerujem, biti rebalans proračuna i restrukturiranje ureda, moći vidjeti u perspektivi koji će biti benefiti nove gradske vlasti, rekao je.

Filipović je rekao kako je Benčić rekla da će dovesti vanjsku neovisnu reviziju.

- Moram istaknuti da već postoji vanjska neovisna revizija, da Državna revizija redovito izdaje svoje izvještaje. Ona to predstavlja kao da će se nešto novo dogoditi u Zagrebu. Nadam se da ćete raditi kako ste i najavljivali, rekao je.

Peternel je rekao kako je bitno, a to će se vidjeti u idućih 6 mjeseci, građani očekuju novi model upravljanja, dubinski i suštinski, a ne kozmetičke korekcije.

- Mi ćemo u opoziciji djelovati konstruktivno, ali ćemo se isto tako odnositi vrlo kritički prema svakoj situaciji za koju procijenimo da je treba komunicirati, rekao je.

Benčić je rekla kako cijeni rad Državne revizije.

- Izvješća su ukazivala na nepravilnosti u postupanju gradske uprave godinama. Godinama je Državna revizija davala upute što treba napraviti kako bi se stvari u pojedinim resorima popravile. Uredno se to nije izvršavalo i to je jedna od nezakonitosti u postupanju pročelnika i čitave bivše gradske vlasti, rekla je.

Filipović je rekao kako će platforma Možemo! sada imati priliku pokazati sve svoje znanje, postupiti po nalazima Državne revizije koje spominju ako nije bilo postupano po tome.

- Veselimo se vidjeti vaš rad, dat ćemo vam 100 dana kao što je pristojno u političkom djelovanju, a onda ćemo biti konstruktivna oporba, kritički ćemo prilaziti svemu onome što ste najavljivali a niste to činili, kao i svemu ovome što sada govorite ako to izostane, rekao je.

Savjetnik umjesto pročelnika

Na kraju je Lovrić pojasnio zašto je dao ostavku na pročelničko mjesto. Kao što je poznato, ostao je - savjetnik.

- Nisam smatrao sam da kao protukandidat gospodinu Tomaševiću i njegovim zamjenicima na listi za izbore mogu etično sudjelovati kao njegov prvi suradnik, kao pročelnik. To je zakonski dopušteno, ali nije u skladu s demokratskim uzusima i etičkim principima kojih se ja držim. Jednostavno sam smatrao da ne trebam na tom radnom mjestu sačekati gospodina Tomaševića, objasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2022 19:41