PRIHVATILI KRITIKU

Australci se složili s Pave Župan Rusković: Pijanci nas sramote u Dubrovniku

Istina boli - Australci se u inozemstvu užasno ponašaju! Tako misli čak 91 posto čitatelja od skoro 11 tisuća onih koji su glasali na portalu australskog lista The Sydney Morning Herald, piše Slobodna Dalmacija .

Ta se anketa nalazi u okviru teksta o bivšoj hrvatskoj ministrici turizma Pavi Župan Rusković, koja je izjavila da su pijani australski turisti nepoželjni u Dubrovniku , a koju je nakon toga dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić smijenio s mjesta predsjednice Destinacijskog menadžmenta , savjetodavnog tijela pri gradskoj Turističkoj zajednici.

U internetskim komentarima većina čitatelja istup Župan Rusković drži vrlo hrabrim i slaže se da se njihovi sunarodnjaci neprikladno ponašaju izvan Australije.

Tečaj ponašanja

- Puno putujemo Europom i Azijom i možete lako uočiti Australca. Sram me kako se ponašaju. Nekad smo imali dobru reputaciju kao putnici, ali stav koji je iznijela Rusković u Hrvatskoj je proširen. Možda bi trebali uvesti tečaj ponašanja u školi. Poštovanje bi trebao biti prvi predmet, a zatim djecu učiti “kako tvoje ponašanje šteti tvojoj zemlji i sunarodnjacima” - napisao je jedan korisnik.

- Trebala bi biti promaknuta, a ne smijenjena - komentar je još jednog korisnika, dok drugi navodi kako u inozemstvu najradije zaobilaze mjesta na koja Australci najčešće putuju.

- Više sam puta bila u Dubrovniku i mogu reći da je ova izjava dosta generalizirana. Međutim, slažem se da puno Australaca izaziva pustoš u inozemstvu, kao i na zabavama kod kuće. Izjava gospođe Rusković je dosta hrabra i nadam se da neće odvratiti mnoge Australce od putovanja u Dubrovnik i Hrvatsku koja je jako lijepa - također je jedan od komentara.

“Osoba koja je to rekla nije toliko važna koliko ona misli da jest. Ona je duboko u krivu. To je samo glupost. Mislim da Australci obožavaju dolaziti u Dubrovnik koji očekuje još više ljudi. Australci su i više nego dobrodošli”, navodna je izjava iz hrvatskog veleposlanstva u Sydneyju koju prenosi “Sydney Morning Herald”.

Prema tom listu, radi se o reakciji hrvatskih diplomata u Australiji, kako pišu sydneyjske dnevne novine, na izjavu bivše ministrice turizma Pave Župan Rusković. No, s njima nitko iz tih australskih dnevnih novina nije uopće kontaktirao i ne znaju odakle takva izjava u njima.

- Kontaktirali smo s našim veleposlanstvom u Canberri, kao i sa svim našim konzulatima u Melbourneu, Sydneyju i Perthu, i nitko od osoblja ne zna da je itko od novinara tih novina tražio ili dobio bilo kakvu izjavu naših diplomata. Osim toga, u vijestima se navodi kako je to kazao “glasnogovornik naše ambasade u Sydneyju”, a takvo radno mjesto uopće ne postoji. Baš kao što ni sama ambasada RH u Sydneyju ne postoji, jer je ona u Canberri.

Dakle, radi se o medijski nepotrebnom napuhivanju situacije. Ni Ministarstvo vanjskih poslova nije dobilo nikakav upit na tu temu od australskih medija pa doista ne znamo o čemu se radi i tko je izvor takve izjave - kazao nam je Berislav Živković, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, koji je vrlo brzo i profesionalno reagirao na našu informaciju o pisanju australskih medija koji se pozivaju na hrvatske diplomate u toj zemlji.

Ministar ‘spustio loptu’

Čini se, međutim, kako nekome odgovara da se priča oko nes(p)retne izjave Pave Župan Rusković povlači po medijima, unatoč tome što se i naši i strani turistički djelatnici uglavnom slažu sa činjenicom da su svi dobronamjerni gosti dobrodošli u našu zemlju, ali oni koji se ne ponašaju primjereno javnom redu i miru posao su policije, a ne turizma. Upravo na takav način “loptu” je spustio na zemlju i novi ministar turizma Veljko Ostojić, pozivajući Vlahušića da preispita svoju odluku o smjeni Župan Rusković, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 17:25