HAVARIJE NA MORU

Akcije spašavanja tri nasukane brodice: Nema ozlijeđenih, niti je onečišćeno more

S nasukanih brodica kod otočića Zeca nedaleko otoka Krka te kod Cavtata i Lastova, sinoć i jutros spašeni su putnici i posade

Ilustracija

 Vojko Basic/Cropix

U trima spasilačkim akcijama, s nasukanih brodica kod otočića Zeca nedaleko otoka Krka te kod Cavtata i Lastova sinoć i jutros spašeni su putnici i posade. Ozlijeđenih nije bilo, niti je onečišćeno more, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Prvu spasilačku akciju pokrenula je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka), u suradnji s Lučkom kapetanijom Rijeka, u utorak u 22,45 sati, nakon što je zaprimljena dojava ophodnje Krčkoga mosta o pomorskoj nesreći kod otoka Zec u krčkom arhipelagu.

Nedugo nakon pokretanja spasilačke akcije, službenici Lučke kapetanije Rijeka pronašli su nasukanu motornu jahtu s devet osoba, od kojih petero djece.

Svi su prešli na brodicu Lučke kapetanije i prevezeni su na sigurno, dok je voditelj jahte ostao na mjestu događaja, radi osiguravanja komercijalnog odsukavanja.

Nasukana jahta, dugačka 10 metara, nije onečistila more te ne predstavlja sigurnosnu ugrozu za druge sudionike pomorskog prometa.

Na području Lučke kapetanije Dubrovnik u srijedu ujutro pokrenute su dvije spasilačke akcije.

Nacionalna središnjica je prvi poziv zaprimila od voditelja jedrilice "Freyr", dugačke 13,6 metara, u 5,15 sati, a dojavljena je pozicija nasukavanja u blizini Cavtata.

Na plovilu su se nalazile dvije osobe, državljani Republike Francuske.

Druga dojava zaprimljena je u 5,48 sati, od voditelja brodice "Emanuel", dugačke devet metara, na kojoj su bile tri osobe, hrvatski državljani.

Voditelj brodice dojavio je kako su nasukani u uvali Salpuni, na otoku Lastovu.

Iz ministarstva ističu da koordiniranje spasilačkih akcija u traje od sinoć, a osim materijalne štete nije zabilježeno stradavanje ili ozljeđivanje posada.

Očevid o uzrocima nesreće kod Krka obavit će Lučka kapetanija Rijeka, a kod Cavtata i Lastova Lučka kapetanija Dubrovnik, nakon završetka spasilačkih aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:10