'NEMA ŠANSE ZA MLADE'

'Akademska zajednica u dubokoj je krizi: Onaj tko kaže da je nastavnik na fakultetu i da nije znao za prodaju ispita, laže!'

 Arhiva

Visoko obrazovanje i znanost u dubokoj su krizi koju vladajući pokušavaju riješiti javno-privatnim partnerstvom, iako se takav model u Hrvatskoj već dokazao kako neuspješno rješenje, poručili su s konferencije za novinare u Saboru Hrvatski laburisti:

- Znanost i visoko obrazovanje kod nas su organski povezani, dok u svijetu i privatne tvrtke imaju svoje znanstvene institute, a kod nas su to ukinuli.

Zastupnik Nikola Vuljanić ustvrdio je kako uštede koje ministar Željko Jovanović predlaže vode katastrofi, jer on ne poznaje sustav i nema viziju, no ustvrdio je da se Laburisti neće svrstati niti za niti protiv Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji je premijer Zoran Milanović povukao iz procedure.

- Politika štednje u ovom sektoru primjenjuje se kao u komunalnim poduzećima. Uštede su potrebne, ali ne može se svaki sektor mjeriti istim metrom. Kako očekivati izvrsnost kada se svake godine udio za ovaj sektor smanjuje u bruto društvenom proizvodu – tvrdi Vuljanić uvjeren kako se novac kojim bi se trebalo razvijati sektor znanosti i visokog obrazovanja prelijeva u privatni sektor.

- Naši profesori, u koje se ogroman novac ulaže desetljećima, nakon 65. godine odlaze u privatni sektor koji je time na dobitku, pa realni sektor ne daje šansu mladima. Zašto i bi kad im se nudi gotov proizvod u koji ne moraju ništa ulagati. Usto, naši najbolji liječnici ili znanstvenici postaju ravnatelji bolnica ili dekani i svoju stručnost gube na razgovore s čistačicama i na javne nabave - rekao je Vuljanić.

Kao ilustraciju za krizu akademske zajednice dao je primjer jučerašnjih uhićenja na Medicinskim fakultetu kada je "palo" 12 ljudi umješanih u prodaju ispita.

- Bilo je za očekivati da profesori sami prijavljuju korupciju o kojoj priča cijeli grad, no to bi mogao značiti kraj njihove akademske karijere, pa cijeli slučaj mora rješavati policija. Bilo je te korupcije i prije, ali u manjim količinama. Onaj tko kaže da je nastavnik na fakultetu i da nije znao za prodaju ispita, laže - zaključio je Laburist Vuljanić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:30