GOOGLE STREET VIEW

Agencija za zaštitu osobnih podataka: Nećemo Googleu dopustiti da ljudima viri u tanjur!

 Vojko Bašić / CROPIX

Najpoznatiji internetski pretraživač – Google započeo je tijekom kolovoza svoju akciju fotografiranja za potrebe svoje usluge Google Street View . Njihovi automobili i bicikli viđeni su ovih dana u Osijeku, Splitu i Zagrebu, piše Slobodna Dalmacija .

Google Street View dodatak je Google Mapsu i Google Earthu koji nudi detaljan panoramski pogled na ulice brojnih svjetskih gradova. Google na ulice određenoga grada pošalje svoja vozila koja snimaju tisuće i tisuće fotografija koje zatim ukomponiraju u svoju uslugu.

Street View je usluga koja korisnicima omogućava virtualno istraživanje lokacija i orijentiranje pomoću panoramskih slika snimljenih na ulici i može biti jako korisna, no načinom na koji izrađuje mapu Google može kršiti zakone o zaštiti privatnosti građana.

Brojne pritužbe građana

Hrvatski menadžment poznatog web pretraživača prilično je tajnovit i tek na kapaljku daje informacije o detaljima projekta koji njihova matična tvrtka provodi u Hrvatskoj. Saznali smo tek da je fotografiranje u nekim gradovima započelo tijekom kolovoza, te da je na terenu određen broj automobila i bicikala koji sudjeluju u fotografiranju ulica, javnih zgrada i objekata u većim hrvatskim gradovima.

Googleove automobile i bicikle lako ćete prepoznati po velikom natpisu, ali i pomičnoj kameri montiranoj na krovu automobila ili na prikolici bicikla. Google Street View nailazio je diljem svijeta na brojne pritužbe građana i vlasti zbog kršenja prava na privatnost. U nekim europskim zemljama poput Češke snimanje fotografija za Google Street View je zabranjeno, dok u Njemačkoj osim zamućivanja lica i registarskih tablica, Google ima obvezu zamućivanja i fasade privatnih kuća.

- Razvili smo vrhunsku tehnologiju zamućivanja lica i registracijskih pločica koja se primjenjuje na sve slike na usluzi Prikaz ulice. To znači da, ako jedna od naših slika sadrži lice koje se može prepoznati - primjerice nekog prolaznika na pločniku ili čitljivu registracijsku pločicu, naša će ga tehnologija automatski zamutiti kako ne bi mogli identificirati toga pojedinca ili vozilo.

Promakne li nešto našem detektoru, javite nam, poručuju iz Googlea. Hoće li ova obećanja i standardi navedeni na njihovim internetskim stranicama biti kod nas zaista poštovani, vidjet će se u budućnosti, no problematika zaštite osobnih podataka na noge bi mogla dići brojne građane i javnost. Ako Google kod nas bude zaista poštovao Zakon o zaštiti osobnih podataka, može li još uvijek biti štetno fotografiranje pročelja privatnih kuća?

Želite li da bilo tko na internetu može vidjeti detalje pročelja vaše kuće, te na taj način otkriti vaš imovinski status. Može li takvo što privući lopove i provalnike? Google Street View u svojoj negativnoj primjeni tako može postati katalogom za provalnike u luksuzne kuće. Mnogi vjeruju da bi Hrvatska poput Njemačke trebala ići za tim da se na ovim snimkama zamućuju fasade privatnih kuća.

Visoke tehnologije

Nazvali smo ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka Franju Lacka, upitavši ga imaju li već spoznaje o tome drži li se Google propisa na terenu. - Mi smo u fazi ispitivanja imaju li oni potrebne dozvole od gradskih vlasti za snimanje, te pridržavaju li se zaista zaštite privatnosti.

Naime, pouzdano smo saznali da su neka područja već mapirana i prema prvim snimkama koje su napravili nismo primijetili da se toga drže, na fotografijama se vide kućni brojevi i registracijske tablice automobila. Također ćemo ići za tim i da utvrdimo je li Google zadovoljavajuće informirao građane o svojoj akciji. Ako utvrdimo da su ostavili mogućnost da na snimkama otkriju informacije koje mogu ugroziti nečiju privatnost – promptno ćemo reagirati, kazuje Lacko, koji je najavio kako će Agencija rezultate svoje kontrole Googleova postupanja na terenu objaviti javno tijekom rujna.

- Morat će nešto promijeniti u svom radu ili ćemo se potruditi da dođe do zabrane. Nećemo dopustiti da se ljudima viri doslovno u tanjur za objedom - objašnjava Lacko, smatrajući kako je Agencija svjesna da se Hrvatska ne može isključiti iz visokih tehnologija, no neće Googleu dopustiti da ovdje radi ono što mu je onemogućeno u ostalim europskim zemljama, donosi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:07