BORBA S KUGOM

‘A smijali su mi se kad sam tražio vojsku... Načelnici civilne zaštite su bahati, evo što rade‘

Dokle ide bahatost načelnika civilne zaštite na lokalnoj razini?, zapitao se Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore

Ministrica Marija Vučković i Antun Golubović (arhivska fotografija)

 Vlado Kos/Cropix

Zbog svinjske kuge u manje od tri mjeseca u Slavoniji je usmrćeno oko 17.000 svinja. Jesu li mjere protiv širenja zaraze dobro usmjerene? Provode li se protokoli eutanaziranja ispravno? Zašto su svinje u Andrijaševcima ostavljene na ulici? Koliku će štetu kuga nanijeti uzgoju svinja u Hrvatskoj - bila su neka od pitanja u večerašnjoj emisiji HTV-a Otvoreno.

Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore, izjavio je da je struka zakazala u svim segmentima počevši od veterinarstva, inspektorata pa do civilne zaštite.

- Nedopustivo je da načelnici lokalne civilne zaštite odbijaju raditi na sprečavanju širenja zarazne bolesti. Znamo i sami da to podliježe Kaznenom zakonu i da se takve stvari kažnjavaju čak i zatvorom. Dokle ide bahatost načelnika civilne zaštite na lokalnoj razini. Nekoliko puta sam upozoravao na takve stvari. Tražio sam da se uključi i vojska na izvlačenju stoke i pomaganju pri utovaru i transportu lešina iz gospodarstava. Svi su se smijali i govorili da to ide po planu i programu. Danas smo došli do brojke od 17.000 svinja koje su eutanizirane u našoj županiji, rekao je Golubović.

Istaknuo je da je 2% eutaniziranih svinja na razini države puno jer je svinjogjcima to, kaže, sve.

Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, tvrdi da su od 23. lipnja kada je postavljena sumnja na afričku svinjsku kugu, sve mjere u Posavskim Podgajcima na gospodarstvima poduzete u skladu sa strukom.

- Pojavila se sumnja, bilo je uginuća, uzeti su uzorci, proslijeđeno je u laboratorij, koji je već za dva dana dostavio pozitivan rezultat. U međuvremenu, čekajući rezultat, poduzete su sve mjere na tom gospodarstvu, kazao je te da je nakon rezultata učinjena i eutanazija.

Odgovarajući Goluboviću, kazao je da svinje koje idu u preradu imaju umanjenu vrijednost u odnosu na iskoristivost pojedinih pozicija svinje: - Sve ide u preradu. Pa i oni najvrijedniji komadi koji bi ostvarili veću vrijednost na tržištu kao što je svježe meso. Iz tog razloga smo uveli potporu od 80 centi koja ide proizvođačima, a ne mesnoj industriji, dodao je.

Lorena Jemrešić, predstojnica Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta, podsjeća da se nakon prvog slučaja u Posavskim Podgajcima bolest počela širiti u okolnim mjestima: - Svaka bolest ima svoj nastanak, stvaranje, razvoj, svoj vrhunac i umiranje, pa će tako i afrička svinjska kuga, kazala je.

Naglo širenje te bolesti, kaže, prošlo je: - Bolest se drži pod kontrolom utoliko što se ne širi tako bombastično kako se je širila na početku pojave. Vjerujem da nakon nove stagnacije koja će potrajati, neće ona začas proći, doći će do pada broja oboljelih iz tjedna u tjedan, istaknula je Jemrešić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:25