NAGOVORILI JU DRUGI

‘Ja sam krala Gospine krune iz crkava. Kajem se, ali nisam imala novac za hranu!’

'Od sramote ne mogu do dućana, nisam ni po kruh išla, sjedim i ležim doma, zatvorena u kući', kaže Kaštelanka Ž.M.
 CROPIX

- Ja sam žena koja je ukrala stare srebrne Gospine i Isusove krune i prodala ih. Ne znam što mi je bilo. Siromašna sam, radila sam 27 godina, a onda sam prije dvije godine ostala bez posla. Ne znam što da vam kažem, osim da se kajem i da su me na krađu nagovorale druge osobe. Znam, nije to nikakav izgovor, ali život mi je strašno jadan, bolesna sam i imam dijagnosticiran poremećaj osobnosti. Uz to sve, siromašna sam, nemam novca za najosnovnije potrepštine - tako je svoju priču počela žena koja je nazvala “Slobodnu” i predstavila se kao kradljivica Ž.M. (51) koja je iz dvije crkve u Kaštelima ukrala vrijedne artefakte i nakit i prodala ih u otkupnim uredima,

- Na policiji nisam nijekala krađu, priznala sma odmah i zažalila što sam to učinila. Nisam se izvlačila, nego sam rekla sve, a policijaci su bili korektni. Tako ću i na sudu reći, neću se braniti nego ću sve priznati, pa neka me kazne kako žele. U policiji do sada nisam imala dosje, nikada ništa nisam ukrala - kaže žena s adresom u Kaštel Starome. Našu molbu da se fotografira odbila je uz obrazloženje:

“Život mi je proteklih dana ionako strašan, a uz fotografiju u novinama postao bi pakao.”

- Od sramote ne mogu do dućana, nisam ni po kruh išla, sjedim i ležim doma, zatvorena u kući. Nigdje ne izlazim. Samo mi je susjeda došla reći da su me ljudi kritizirali preko radija. Ispričavam se svima još jednom, molim za oprost. Pokušala sam se i ubiti, ne znam što da radim, veliku sam sramotu nanijela obitelji i sebi. Molim oprost i od naših domaćih svećenika Lovre i Mate iz čijih sam crkava ukrala krune. Neka mi oproste i moji Kaštelani, obitelji... Žao mi je do neba što sam ovo napravila. Ja ću svoj dug društvu i Bogu odraditi, a niti jedna krađa, bila velika ili mala, nikako se ne isplati. I sama se sebi ne mogu načuditi; vjernica sam, a ukrala sam u vlastitoj crkvi. Vlastitoj! Ne znam što mi je bilo - kaže žena koju smo upitali kako je izvela krađu.

- Crkva nije bila zaključana, valjda je svećenik imao povjerenja u mještane. Ušla sam i uzela krune, bilo je jednostavno jer nisu bile pričvršćene. Zatim sam ih prodala. U jednom uredu za otkupljivanje srebra i zlata me nisu pitali nikakve dokumente, samo su uzeli srebro. U drugom su me ipak pitali, a ja sam onako smantana i sluđena dala i osobnu. Koji lopov bi dao osobnu?! I onda me policija lako pronašla - kaže žena koju smo upitali gdje je potrošila novac.

- Na kućne potrepštine i hranu, nisam imala ničega doma. Ne pijem, ne drogiram se - kaže, a mi smo je pitali tko ju je, kako je samo navela, nagovarao na krađu. -Prije sam radila po restoranima, kafićima, fast foodovima, ali u posljednje vrijeme mi je teško doći do novca. govorila sam ljudima kako nemam posla, a onda su me te osobe nagovarale da se sama snađem, pa makar krala po crkvama. Govorili su da crkvenjaci dobro žive. I to sam učinila - kaže Kaštelanka, inače majka dvoje djece. -Izdala sam i svoju djecu, kajem se i zbog njih. I djeca su me podržala u naumu da se svima ispričam preko ‘Slobodne’ i zatražim oprost - zaključila je ‘pokajnica’ svoju ispovijest, piše Slobodna Dalmacija.

Za stvari koje je ukrala dobila 4000 kuna

Kako smo već izvijestili, dvije srebrne krune stare oko 200 godina, zatim zlatni lančić i privjesak ukrala je u utorak i srijedu s oltara dviju crkava u Kaštelima 51-godišnja Ž.M., te ih prodala za 4000 kuna. Policija je potvrdila da je prvu krađu izvela u utorak tijekom noći u crkvi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Štafiliću i s kipa Gospe na oltaru ukrala srebrnu krunu, zlatni lančić i privjesak. Osokoljena uspjehom prve krađe, sljedeće noći je u Kaštel Starom provalila u crkvu Gospe od Ružarija i s oltara na kojem je bio kip Isusa ukrala srebrnu krunu staru 200 godina. Kruna s Isusova kipa na oltaru crkve Gospe od Ružarija je iz 18. stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 05:21