NIŠTA MU NIJE SVETO

Šibenik: Policija uhvatila drskog mladića koji je ukrao i uništio dva crkvena zvona

 Nikša Stipaničev/CROPIX

ŠIBENIK/DANILO BIRANJ - Šibenska policija uhvatila je i kriminalisitički istražila 25-godišnjeg Josipa M. iz mjesta Danilo Biranj kojeg se osnovanom sumnjom tereti za krađu i uništenje crkvenih zvona s kampanela crkve sv. Petra, čije je razlupane ostatke potom prodao kao sekundarnu sirovinu.

Kazneno djelo teške krađe zaštićenog kulturnog dobra koje je opravdano uznemirilo vjernike u Danilo Birnju, njihov sumještanin otprije poznat policiji, izvršio je u noći s 10. na 11. ožujka kada se popeo na krov crkve, demontirao, spustio i odvezao na otpad dva zvona s metalnim držačima ukupne težine oko 100 kilograma koje je prije prodaje otkupljivačima sekundarnih sirovina, usitnio željeznim maljem.

Zvona su ukradena uoči skorašnjeg blagdana Navještenja Blažene Djevice Marije koji se u šibenskom zaleđu tradicionalno štuje upravo u oskrnavljenoj crkvi sv. Petra, dok je policija štetu procijenila na iznos od 60 tisuća kuna.

Policija je o pronalasku počinitelja i ostataka uništenih zvona obavijestila Župni ured u Danilu i župnika fra Stanka Dotura koji je odmah došao u policijsku postaju gdje su mu vidno potresenom nakon što je u kartonskoj kutiji ugledao razmrvljena zvona potekle suze niz lice, te je na trenutak doslovno zanijemio i ostao bez ikakvog komentara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 03:21