SUICID ILI NESREĆA?

ZAGONETNA SMRT OSJEČKOG STUDENTA Obitelj već deset dana čeka tijelo sina iz Kine

Mladi je Osječanin poginuo pri padu sa zgrade u Šangaju, a istražitelji sumnjaju na samoubojstvo
 AFP

Tijelo osječkog studenta koji je poginuo prije desetak dana u Kini, a o uzrocima smrti se još nagađa iako se neslužbeno spominje samoubojstvo, bit će prevezeno u Hrvatsku u skladu s propisanim načinima prijenosa umrle osobe iz inozemstva, ali tek kad se obave sve formalnosti.

Dokaz o državljanstvu

- Majka nije u mogućnosti osobno otići u Kinu pa treba nabaviti punomoć. Još nije jasno kakvu vrstu punomoći institucije traže da bi ona bila pravovaljana pa to zato traje toliko dugo - objasnili su iz Veleposlanstva NR Kine zašto se procedura otegnula.

Troškove prijenosa uvijek snosi obitelj, a neslužbeno doznajemo da kineska policija još nije poslala službeni izvještaj o smrti u Hrvatsku jer se istražuju okolnosti u kojima je student stradao. Ono što se neslužbeno zna je to da je pao sa zgrade u Šangaju.

Za prijevoz tijela umrle osobe ne treba nikakva fizička pratnja, ali zato se moraju prikupiti mnogi dokumenti. U slučaju smrti u inozemstvu, naime, osoba koja želi radi pokopa prenijeti tijelo umrle osobe iz strane zemlje u kojoj se ono nalazi u Hrvatsku, mora podnijeti zahtjev hrvatskoj diplomatskoj misiji u inozemstvu - u ovom slučaju u Kini.

Procedura je uvijek ista. Osim obrasca sprovodnice koji rodbina preminulog ili pogrebno poduzeće koje organizira prijevoz ispunjava u diplomatskoj misiji ili u konzularnom uredu, zahtjevu treba priložiti izvadak iz matice umrlih na međunarodnom obrascu, liječničku potvrdu o smrti s naznakom uzroka smrti - koje će dati kineska policija, dokaz o državljanstvu preminule osobe, njegovu putovnicu koja se mora poništiti na licu mjesta, odobrenje za prijenos umrle osobe države iz koje se umrla osoba prenosi te sve konkretne podatke o prijevozniku.

Zvali Konfucijev institut

S obzirom na to da se u ovom slučaju tijelo, zbog udaljenosti, u Hrvatsku otprema zrakoplovom, potrebni su podaci o zračnoj kompaniji i ruti leta. Ovo je prvi ovakav slučaj stradale osobe koja se iz Kine prevozi u Hrvatsku.

Iako je od tragičnog događaja prošlo desetak dana, kineska policija se okolnostima smrti još bavi i zato što su tamošnje vlasti uvijek opreznije i nastoje biti temeljitije kad je riječ o smrti stranih državljana. O smrti osječkog studenta obaviještene su sve nadležne institucije, a obitelj je kontaktirala i kinesko veleposlanstvo u Zagrebu te navodno i Konfucijev institut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 21:20