MISTERIOZNA SMRT

ISPOVIJEST SHRVANOG OCA 'Moj sin se ubio u zatvoru u Glini jer su ga maltretirali i čuvari i drugi zatvorenici'

‘Bio je veseo, planirao je novi život po povratku iz zatvora, takve se osobe nemaju namjeru ubiti’
 Željko Hajdinjak/CROPIX

Još ne znamo zašto se Nedeljko ubio. Nešto se u zatvoru sigurno dogodilo što ga je nagnalo na to. Meni se nikad nije požalio na to kako postupaju prema njemu, ali su nam rođaci i poznanici koji su bili s njim smješteni u Glini rekli da su ga maltretirali i šikanirali drugi zatvorenici, ali i čuvari. Kažu da je to teško podnosio i to je možda razlog zašto je odlučio dići ruku na sebe. Nama se najvjerojatnije nije požalio samo zato jer nas time nije želio zamarati. Bio je veseo i druželjubiv po prirodi i jednostavno mi nije jasno zašto bi počinio samoubojstvo - kaže Dejan Vidović iz međimurske Kotoribe, otac Nedeljka Savića (23) koji se 10. siječnja ubio u kaznionici u Glini.

Trebao izaći 2018.

Iz zatvora neslužbeno doznajemo da se Nedeljko u kaznionici ni s kim posebno nije sukobljavao, ali je pokušavao pridobiti pažnju. Lani u listopadu dvaput se porezao po podlaktici, nakon čega mu je pružena psihološka pomoć. Dvaput je odvojen od ostalih, ali nije bio kažnjen samicom nego je, uz suglasnost liječnika, bio smješten u posebno osiguranu prostoriju bez opasnih predmeta, gdje je i okončao život. Iz ćelije je odvojen na temelju stegovne odluke jer je lažno prijavio da ga je 24. prosinca dvostruko stariji zatvorenik Milan U. pretukao. U zatvoru su utvrdili da je Nedeljko lažno optužio tog srpskog povratnika i bivšeg Martićeva milicajca osuđenog za postavljanje bombe u rašlje stabla kraj čeke koja je ubila lovca. Bilo je nekih dobacivanja, ali ona su dio zatvorskog folklora. No Milan ga nije ni taknuo, a Nedeljko je kažnjen za davanje lažne obavijesti. Od plahte je napravio uže i objesio se o tuš. Prethodno je liječnik utvrdio da nije sklon suicidu i da može biti sam. Iz zatvora je trebao izaći 30. travnja 2018.

Nije mogao do djeteta

- Dok je bio u zatvoru, nekoliko je puta tražio da vidi dijete. Pokušali smo to organizirati, ali djevojka s kojom je imao dijete se nekoliko mjeseci nakon što je otišao u zatvor udala za drugoga tako da to nije bilo moguće jer bi ona zbog toga imala problema. No, ne vjerujem da je to razlog zašto je digao ruku na sebe. Dijete je mogao viđati koliko želi nakon povratka - kaže Nedeljkov otac.

Uskraćeni vikendi

- Otkako je prije dvije godine smješten u zatvor, najčešće smo razgovarali telefonski. Viđali smo se rijetko jer nam je Glina predaleko, a njega nisu puštali kući za vikend iako je u zatvoru bio zbog manjih kaznenih djela, sitnih krađa i slično. Zadnji put smo razgovarali na Staru godinu. Nazvao me da mi zaželi svako dobro, pitao me kako su majka i braća i to je bilo to. Zvučao mi je kao da je sve u redu. Kad su me desetak dana kasnije nazvali iz zatvora da me obavijeste da se ubio, bio sam u šoku - dodaje.

- Moj sin je po prirodi bio društven i brzo bi se sprijateljio sa svima. Planirao je budućnost, a takva osoba ne namjerava se ubiti. Sredinom prosinca je imao neko ročište na sudu u Koprivnici pa smo se vidjeli i sve o čemu je govorio bili su njegovi planovi nakon što se vrati iz zatvora. Imao je problema u životu, kao maloljetnik je bio u popravnom domu i sad je bio u zatvoru, ali rekao mi je da će se srediti, oženiti i nastaviti normalno živjeti. Dogovorili smo se da ćemo mu, kad se vrati iz zatvora, garažu preurediti u stan u kojem može početi novi život. Nije mi ni izgledao, ni zvučao kao netko tko bi se mogao ubiti - zaključio je shrvani otac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:23