SUBORCI U NEVJERICI

ZA BIVŠU ČASNICU HV-A SKLONU PREVARAMA DORH TRAŽI 3 GODINE ZATVORA Nova optužnica protiv Sandre Šaškor

Od poduzetnice Rasije B. tražila je novac prijeteći objavljivanjem njezinih intimnih fotografija
 Dragan Matić / CROPIX

Umirovljena časnica HV-a iz Splita Sandra Šaškor (44), već osuđivana prevarantica, ne prestaje zadavati glavobolje. Protiv nje je splitsko Općinsko državno odvjetništvo, samo pet mjeseci nakon zadnje presude za prevaru, podignulo još jednu optužnicu.

Splitskom odvjetništvu je prekipjelo. Budući da je Šaškor do sada dva puta uvjetno osuđena za prevare, splitski ODO predložio je da se tijekom sudskog postupka za posljednji val obmana opozovu prethodne uvjetne sankcije te da se Šaškorovu na tri godine pospremi u zatvor!

Slučajevi iz 2011.

Optužena je za tri slučaja koja datiraju od 2011. pa do studenog prošle godine u kojima je “zaradila” 80.000 kuna, a dno je dotaknula iznuđujući poduzetnicu Rasiju B. s prijetnjom da će objaviti njezinu intimu.

Bio je 7. studenoga prošle godine kad je prvi put sa skrivenog broja nazvala Rasiju B., koja živi i radi u Zagrebu. Ponavljala je svoja upozorenja još nekoliko puta idućih dana.

- Uplati odmah 5000 eura na račun Jasne P., Zvonimira U., Renate O. i Ilije B. Ako to ne učiniš, dat ću u javnost tvoje intimne fotografije i svu intimu tvog života - poručila je Sandra Šaškor, poduzetnici Rasiji B. koja je otišla u poslovnicu pošte u Lučko i uplatila novac na četiri računa navedenih osoba.

Drugi krimen datira od početka 2013. kada je s ciljem da se novčano okoristi obećala Zvonimiru U. zaposliti sina u trgovini DM. No postojala je “caka”.

- Zaposlit ću ti malog ako mi budete slali kodove bonova raznih operatera. Ali osim toga za uslugu zapošljavanja nagradite me sa 5800 kuna - maherski je uvjerila Zvonimira U. No prekasno je shvatio da mu je lagala. Ostao je bez ukupno 10.800 kuna jer su joj osim gotovine na ruke dali i kodove za telefonske bonove u iznosu od 5000 kuna.

Treću prevaru od 30.000 kuna od ljeta 2011. još uvijek dobro pamti Splićanin Ivan S. K. Njemu je obećala sređivanje mirovine za 30.000 kuna jer “nije sama u lancu zapošljavanja”. Dovela ga je u zabludu jer vrijeme je prolazilo, a Ivan S. K. nije vidio ni mirovine ni svog novca.

Spremna obješnjenja

Za svaku od optužbi, kao i uvijek do sada, Šaškor ima objašnjenje.

- Ništa od toga nije točno! Odakle da krenem? Kao prvo, nisam iznuđivala Rasiju i Ivicu B. Zamolila sam Ivicu da mi uplati novac da bih mogla platiti stanarinu, ali i pomoći još nekim osobama koje su upale u financijske probleme. Nadalje, jednom sam kontaktirala Ivičinu poslovnu partnericu Rasiju B. kod koje sam se raspitivala je li mi Ivica uplatio novac na račun. A od Rasije nisam nikakav novac tražila, a kamoli joj prijetila! I da, poznajem Zvonimira U., Jasnu P., Iliju B. i Renatu O. jer upravo sam njima željela pomoći da podmire svoja dugovanja prema trećim osobama - ispričala je u dahu u prostorijama splitskog tužiteljstva Sandra Šaškor. To joj nije prvi put da se opravdava pred službenim tijelima zbog (ne)djela.

U svojoj obrani Šaškor je još naglasila da nikoga nije prevarila, pogotovo ne Zorana U. i Ivana S. K.

- Ivan mi je pozajmio 12.000 kuna, ali taj sam mu iznos vratila skoro u cijelosti. I samo da znate, na kraju je on mene iznuđivao i prisiljavao da potpisujem potvrde koje sam u strahu za život na kraju i potpisala - gnjevno se pokušavala obraniti od optužbi Šaškor. No tužitelji joj nisu povjerovali jer joj u prilog ne idu iskazi četvero oštećenih i četvero svjedoka. Osim što su je žrtve i svjedoci prepoznali, jedna od svjedokinja u policijskoj je postaji Sandru Šaškor prepoznala: “Eno, ta se žena meni predstavljala kao Marica. Tražila je od mene pomoć preko trećih osoba koje su onda na moj račun uplaćivale novac, a koji sam ja onda podizala i davala ga njoj”.

Suborci u nevjerici

Suborci i kolege su u šoku. Sjećaju je se da je bila uzoran polaznik Visoke časničke škole i borila se u odori kao pripadnica 4. gardijske brigade.

U mnoštvu njezinih kriminalnih aktivnosti, koje su poznate policiji i tužiteljstvu, Sandra Šaškor predstavljala se kao društveno utjecajna osoba, gotovo čudotvorka. Nudila je pomoć na sve strane, od realizacije mirovinskih prava pa do zapošljavanja u renomiranim tvrtkama. U nekoliko slučajeva “bila” je i ugledna liječnica, a ono što posebno razočarava one koji je poznaju jest to što se nije libila prevariti najbliže susjede i iskoristiti njihov vapaj za pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:27