OSEBUJAN LIK

VLASNIK POZNATOG KAFIĆA IDE U ZATVOR Organizirao filmski prepad: 'Zrak je čist. Kreni!'

 Cropix / Slobodna Dalmacija

SPLIT - Na po dvije i pol godine zatvora zbog razbojstva u poslovnici automat-kluba “Sućidar”, kada je opljačkano 16.500 kuna, osuđeni su u ponedjeljak nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Splitu Zlatko Vukušić (51), vlasnik diskobara i kavane “Ferrari” u Splitu, te 29-godišnji Pero Erceg Livnjak.

Sudac Zoran Kežić izrekao im je kaznu kazavši da će pola kazne, dakle, godinu i tri mjeseca, obojica morati izdržati, dok preostali dio neće odslužiti ako u roku od pet godina ne počine neko novo kazneno djelo, piše Slobodna Dalmacija .

Vukušić je nakon izricanja presude na sudskom hodniku tražio od svojeg odvjetnika da mu pojasni što se dogodilo i za što je uopće osuđen.

Njih dvojicu se teretilo da su se 28. siječnja ove godine dogovorili za pljačku, a prethodno su konzumirali razna alkoholna pića.

Vukušić je u jednom trenutku “opremio” svoga mlađeg partnera za prepad u automat-klub. Dao mu je kuhinjski nož, plavi mantil, tenisice “Nike” i žensku najlonsku čarapu kako bi mogao maskirati lice.

Nakon toga, Vukušić je dva puta ušao u prostor kluba promatrajući i čekajući trenutak kad u klubu nema nikoga od igrača.

Oko 15.30 dao je znak Ercegu da je “zrak čist”, a ovaj je s navučenom najlonskom čarapom na glavi, u mantilu i s bijelim tenisicama na nogama, ušao u klub i iznenađenom zaposleniku D.G. zaprijetio nožem. Tražio je da mu da sav novac koji ima, a ovaj je prestravljen otvorio blagajnu i dao mu utržak od oko 16 tisuća kuna.

Nema pojma ni o čemu

Nakon pljačke, u obližnjoj ulici Vukušić je čekao Livnjaka, a kad je ovaj dotrčao, dao mu je 650 kuna za obavljeni posao, a sebi je uzeo ostatak. S obzirom da je djelatnik automat-kluba stisnuo dugme za alarm, te da se u blizini nalazila patrola interventne policije, Erceg je ubrzo uhićen.

Svu odjeću i predmete koje je koristio u pljački, Erceg Livnjak odbacio je u jedan kontejner, no policija je predmete vrlo brzo našla i poslala na vještačenje. Kako je Vukušićev DNK pronađen i izoliran u jednoj od tenisica, i njega su povezali s razbojstvom.

On je, pak, na sudu tvrdio da nema pojma ni o čemu. Nakon uhićenja, obojica su završila u istražnom zatvoru u kojem se Erceg nalazio do izricanja presude, a Vukušić je pušten nakon sedam dana, kada je ispitan jedan od svjedoka na kojeg je mogao utjecati.

’Ideje mu ukrali Ferrari i Mercedes’

Sam Vukušić vrlo je osebujan i zanimljiv lik koji se često pojavljivao u medijima u raznim kontekstima. Tako je, primjerice, tužio Grad Split zbog toga jer je komunalna služba uklonila s prometnice njegov ferrari koji je godinama držao parkiranog na krovu svog istoimenog lokala u Velebitskoj ulici. On je, pak, ustvrdio da su mu oštetili vozilo i naveo da je šteta čak 110 milijuna kuna.

Prije desetak godina punio je stupce crne kronike kada je završio u pritvoru jer je drvenom palicom razbio vjetrobransko staklo na opel kadettu koji se parkirao pred ulazom u kafić. Uz to je s balkona kuće u kojoj živi iz pištolja ispalio više hitaca prema vlasniku opela i njegovoj djevojci.

Vukušić je prije punio novinske stupce iznoseći i priču o tome kako je konstruirao prototip aerodinamičnog automobila dvosjeda “cosmopolit”, a koje su mu ideje, pak, poslije ukrali i Ferrari i Mercedes.

Na Općinskom sudu svojedobno je imao i postupak zbog prijetnje. Prijetio je tadašnjem šefu komunalnog redarstva. Nazvao ga je telefonom i priprijetio mu da će ga likvidirati škorpionom i politi vrućim olovom, podsjeća Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 23:07