SUĐENJE ŠLOGARU

Vještaci se ne slažu o mjestu gdje su ispaljeni hici u Ivanu Hodak

Biološki tragovi na mjestu zločina toliko su oskudni da nitko od vještaka ne može sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da potječu od Mladena Šlogara
Zagreb, 261009.Zupanijski sud u Zagrebu, Trg Nikole Subica Zrinskog 5.Nastavak sudjenja Mladenu Slogaru zbog ubojstva Ivane Hodak na kojem svjedoce roditelji Zvonimir i Ljerka Mintas Hodak.Na fotografiji: pravosudni policajci dovode Mladena Slogara na sudjenje.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX

ZAGREB - Trojica vještaka danas su, uz određene rezerve, srušila još jedan dio priče Mladena Šlogara Žile (61) o ubojstvu Ivane Hodak . Dušan Zečević, sudskomedicinski vještak, rekao je kako je moguće da je Ivana stajala kad su je pogodila oba hica, u vrat i glavu, i kako je mogla napraviti nekoliko desetaka metara.

Vještak za balistiku Rade Stojadinović također je dopustio takvu mogućnost, ali s velikom rezervom, kao i to da je Šlogar sačekao Ivanu Hodak. Jer, u to vrijeme tamo su bili soboslikari pa je teško da bi netko nezamijećen stajao na stubištu.

- Na temelju čega to tvrdite? - pitao ga je sudac Ivan Turudić.

- Na temelju stanja spisa - odgovorio je vještak.

Biološki tragovi

- Dajte, molim vas, to je toliko općenit odgovor, pa naravno da tvrdite na temelju stanja spisa - odgovorio je sudac Turudić. Prvi je sučevu “jezikovu juhu” osjetio Slavko Merkaš, vještak za biološke tragove MUP-ova Centra Ivan Vučetić.

U nekoliko navrata izbili su kratki spojevi između njega i suca Turudića zbog upadanja u riječ i objašnjavanja bioloških tragova. Pojednostavljeno, reagens za trag koji je bio u omotu 22 na vatenom štapiću u preliminarnom vještačenju pokazao je da se radi o krvi. Ali, taj reagens takvu reakciju može izazvati i ako ima primjesa željeza pa je korištena druga, pouzdanija metoda. No, tada trag više nije bio dostatan da bi se uopće moglo ustanoviti radi li se o krvi i čijeg je porijekla.

- Pa zašto odmah niste vještačili tom “real time” metodom? - pitao ga je sudac Turudić.





Vjerojatnost 1:3,000.000

- Takva je praksa - odgovorio je vještak. Iako je vještak bio pozvan samo radi objašnjenja tog traga za koji se mislilo da je krv, Šlogarov odvjetnik Antonio Zujić tražio je pojašnjenje i o DNK tragu na grickalici za nokte koja je priječila da se zatvore ulazna vrata u zgradu u kojoj je ubijena Ivana Hodak.

To je pak razljutilo suca Turudića, koji je pitanje ipak dopustio, ali je Zujiću očitao bukvicu.

- Na epitelu je sedam od 11 genskih markera imalo istovjetnost genskih markera optuženika. Statistički, to bi značilo da postoji vjerojatnost 1:3,000.000 da postoji osoba s tim DNK profilom - odgovorio je vještak Merkaš.

Praktički, to bi značilo da u odnosu na broj stanovnika postoji statistička vjerojatnost da postoje dvije osobe koje bi se “uklapale” u te genske markere. Vještak Damir Tomašek koji je našao nekoliko čestica baruta na Šlogarovim hlačama kazao je kako se iz toga nikako ne može izvesti zaključak da je on pucao, već samo da je bio blizu vatrenog oružja, ili da je bio kontaminiran pucnjavom. Ali, ti su tragovi vrlo oskudni, zaključio je Tomašek.

Suđenje se nastavlja u petak, kada bi sud trebao čuti prim. dr. Miroslava Goretu, vještaka iz bolnice Vrapče, koji bi trebao obrazložiti Šlogarov psihoprofil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 15:17