POVIJEST ZLOČINA

Od Zagorca i Petrača do presude Šlogaru

 Mario Periša/Cropix

16. listopada 2008.

Ubojica je presreo Ivanu Hodak oko 11.30 sati u njezinom haustoru u Ulici Pavla Hatza 2 i u nju iz pištolja ispalio dva hica. Ivana je umrla na licu mjesta. Policija blokira grad dugim cijevima, dižu helikoptere, ali bez učinka. Istog jutra na Srebrnjaku je u odvojenom slučaju poludjeli zaštitar ubio mladu djevojku Niku Deković.

16. listopada 2008.

Iste večeri premijer Ivo Sanader smjenjuje ministra MUP-a Berislava Rončevića te ministricu pravosuđa Anu Lovrin. Na njihova mjesta dolaze Tomislav Karamarko i Ivan Šimonović. Mjesto ravnatelja policije od Marijana Benka preuzima Vladimir Faber.

17. listopada 2008.

Ivanin otac, odvjetnik Zvonimir Hodak tvrdi da je ubojstvo povezano s njegovim klijentom Vladimirom Zagorcem, ali da će ga braniti 150 puta žešće. Obrušio se i na Hrvoja Petrača koji je rekao da Hodak na njegovo ime baca ljagu. U Zagreb se vraća cijela Vlada, a predsjednik Stjepan Mesić saziva Vijeće za nacionalnu sigurnost.

18. listopada 2008.

Policija ispituje i Ivaninog dečka Ljubu Pavasovića Viskovića, inače odvjetnika Hrvoja Petrača. Mediji spominju i Sretena Jocića, srpskog mafijaškog bossa.

19. listopada 2008.

Ispitan je Hrvoje Petrač, ali i njegovi sinovi Nikola i Novica i to na poligrafu. Još se ne zna je li motiv posao ili privatni život mlade odvjetnice. Dan kasnije pokopana je Ivana Hodak uz nazočnost brojnih osoba iz javnog života, nakon čega je policija ponudila 350 tisuća kuna za informacije o ubojici. Dva tjedna kasnije bombom su u dvorištu NCL-a, ubijeni Ivo Pukanić i Niko Franić.

16. veljače 2009.

Policija je uhitila beskućnika Mladena Šlogara (61) i osumnjičila ga za ubojstvo. Kao glavni motiv pojavila se priča o zavadi s Ivaninim ocem Zvonimirom kojem je više godina zamjerao za propali život. Hodak je potvrdio da poznaje Šlogara zvanog Žila iz vremena kada je bio domar na teniskim terenima Mladosti gdje se Hodak rekreirao, ali je ubrzo posumnjao u taj motiv jer se kasnije nisu družili. Kod Žile u sjeniku pored Zaprešića gdje se skrivao nađen je i pištolj iz kojeg je pucano na Ivanu. Žila je priznao ubojstvo.

12. rujna 2009.

Počelo suđenje Mladenu Šlogaru. Iako je na policiji priznao krivnju, pred sucem Ivanom Turudićem nije se htio izjasniti o krivnji pa je sud ocijenio da krivnju ipak ne priznaje.

12. ožujka 2010.

Sudac Ivan Turudić pročitao je presudu Mladenu Šlogaru koji je izgledao nezainteresiran nakon što je dobio 30 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:05