STARI ZNANAC POLICIJE

Veliki obrat u slučaju ‘fantoma s Trešnjevke‘: Sudac istrage donio odluku koja će vratiti nemir među građane

Posljednja u nizu presuda koju mu je sud izrekao je ona s kraja 2020. kada je osuđen na godinu i pol zatvora zbog krađe "teške" 270.000 kuna

Ilustracija muškarca koji gleda kroz prozor, policija

 Tom King/Alamy/Alamy/Profi

Dok je zagrebačka policija tijekom četvrtka svojim priopćenjem o uhićenom fantomu s Trešnjevke smirivala građane da mogu odahnuti jer su ga predali uz kaznenu prijavu pritvorskom nadzorniku, očito nisu znali da se taj okorjeli kršitelj zakona, koji je unio nemir među stanovnike Trešnjevke, još od 3. svibnja zapravo nalazi na slobodi.

Kako? Iako je 41-godišnjeg Darka K. iz Zagorja policija uz kaznenu prijavu za nametljivo ponašanje predala pritvorskom nadzorniku, a Općinsko državno odvjetništvo za njega potom tražilo pritvaranje zbog opasnosti od ponavljanja djela, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je taj prijedlog odbio te ga pustio na slobodu već dan nakon uhićenja. Na to sudsko rješenje o puštanju na slobodu zagrebačko je tužiteljstvo uložilo žalbu, detaljno navodeći razloge zašto je Darku K. svakako mjesto iza rešetaka.

Riječ je o muškarcu koji je, kako doznajemo, još u ranoj mladosti počeo kršiti zakon. Dugo mu je kao adresa prebivališta bio naveden Zatvor u Zagrebu. Posljednja u nizu presuda koju mu je sud izrekao, a dosad ih je zbog imovinskih delikata skupio najmanje devet, ona je Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu kojom je krajem 2020. osuđen na godinu i pol zatvora zbog krađe "teške" 270 tisuća kuna. Gdje? Na zagrebačkom Ribnjaku.

Bilo je to 10. kolovoza prije dvije godine kada je obio balkonska vrata stana poduzetnika A. M. kojemu je ukrao novac, kreditne kartice te zlatninu i satove vlasnikove supruge. Vlasnika je zatekao na spavanju. Na suđenju se Darko K. pokajao priznavši (ne)djelo te da se do stana dovezao biciklom odjeven u radne hlače.

Pokradeni poduzetnik se, pak, prisjetio da ga je oko 6 sati ujutro probudila buka u stanu pa je odmah ustao iz kreveta. Prolazeći pokraj dječje sobe, vidio je kroz grilje siluetu osobe koja izlazi iz vrta. Vidio je potom i da muškarac nosi njegov ruksak u ruci pa ga je pokušavao snimiti mobitelom, ali nije uspio. Provalnik je bio brži. Sjeo je na bicikl i pobjegao.

Policija ga je uhitila poslije četiri dana tako da je iza rešetaka dočekao prvostupanjsku presudu. Niti jedna pravomoćna bezuvjetna osuđujuća presuda koja mu je izrečena dosad, a najveća je bila za krađu u trajanju od dvije godine i sedam mjeseci, nije ga očito naučila pameti.

Prije tog uhićenja u ljeto 2020., točnije od travnja do 14. srpnja te godine, i potom nakon puštanja iz pritvora početkom ove godine svojim ponašanjem Darko K. zastrašivao je 24-godišnju Zagrepčanku. Za cilj je imao uznemiravanje i uspostavljanje neželjenog kontakta s njom. Pratio ju je i uhodio, dočekivao ispred njezine adrese zaposlenja. Slijedio ju je biciklom, napadno gledao, snimao mobitelom te joj se obraćao. Činio je sve to, iako mu je prestravljena djevojka jasno davala do znanja da s njim ne želi nikakav kontakt. Djevojka je posljednji put pomoć policije zatražila u travnju, ali kriminalisti mu, iako su znali njegov identitet, nisu uspijevali ući u trag.

Sve do ovog ponedjeljka, 2. svibnja, kada je oko 22.10 sati građanin Zdenko Beljo nazvao broj 112. Dojavio je da neki muškarac viri s dvorišne strane kroz prozor u kuću u Ivanečkoj ulici te da je u bijegu za sobom ostavio bicikl i mobitel. Odmah je posumnjao da je riječ o istom nametljivcu koji je prije nekog vremena hodao i po njegovu dvorištu te snimao kroz prozor u stan.

Iako je misteriozni "špijun" pobjegao s navedene adrese prije dolaska policije, trešnjevački su se policajci rastrčali po terenu i vrlo brzo traženu osobu priveli ruci pravde te ga u konačnici uspjeli jedino kazneno prijaviti za nametljivo ponašanje, dok za njegov "voajerizam" tihog špijuniranja kroz prozore tuđih domova nije bilo dovoljno elemenata za progon.

Što će na žalbu tužiteljstva odlučiti izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu i hoće li na kraju 41-godišnjem starom policijskom znancu ipak biti određen istražni zatvor, doznat će se brzo. No, pitanje je koliko će trebati policiji da Darku K., koji se vješto skriva, opet uđu u trag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:04