IZNUĐIVAČI PRIVEDENI

UCJENJIVALI KĆER PODUZETNIKA 'Reći ću starcima da pušiš travu! Donesi 150.000 kuna na okretište'

Na ideju je došla prijateljica maloljetne žrtve koja je R. V. (19) rekla da su joj roditelji bogati

Slušaj, ja sam policajac. Reći ću ti starcima da pušiš travu. Uništit ću ti život. Donesi mi 150.000 kuna na okretište. Znam da imaš i da ćeš se snaći! - zaprijetio je 14-godišnjakinji početkom prosinca prošle godine u telefonskom razgovoru sa sakrivenog broja R. V. (19). Taj je mlađi punoljetnik, ponavljajući prijetnje, u tri mjeseca u čak 12 navrata uspio iznuditi ukupno oko 400.000 kuna koje mu je donosila uplašena srednjoškolka. Uz 19-godišnjaka, u stravičnu iznudu kćerke zagrebačkog poduzetnika koji se bavi savjetovanjem i kompjutorima umiješano je još dvoje maloljetnika, od kojih je jedna “dama”, točnije dobra prijateljica iznuđivane školarke od koje je, zapravo, ta ideja i potekla.

Glavnom je iznuđivaču određen jednomjesečni pritvor. Prepraćen je u remetinečki zatvor, a ako mu se i sudskim putem dokaže krivnja, prijeti mu i do osam godina zatvora. S dvoje maloljetnika koji su se ogriješili o zakon pozabavit će se sud za maloljetnike. Gdje je, pak, novac, nije poznato.

Kako je sve počelo? Potkraj prošle godine 16-godišnja djevojka predložila je prijateljima R. V. i 17-godišnjaku način na koji bi mogli zaraditi i spomenula im svoju prijateljicu koja je “puna k’o brod”.

Začarani krug

Dečki su bez razmišljanja pristali. Počeli su sanjati o skijanjima, automobilima, provodima. Punoljetnik se odmah dao na posao. Počeo je nazivati 14-godišnjakinju na mobitel dajući joj do znanja da zna njezine sitne joint-tajne. Napominjao joj je pritom da ga mora opskrbljivati novcem ako želi da ostanu tajne jer svi znaju da su njezini bogati.

Djevojčica je upala u začarani krug u prvom redu zbog straha od roditelja. Kada nikoga nije bilo u njihovoj impresivnoj vili na širem zagrebačkom području, tražila je obiteljske vrijednosti. No novac je bio u velikom ugradbenom sefu iz kojega je malo pomalo uzimala svežnje novčanica. Jednom je uzimala eure, drugi put kune, desetke tisuća kuna. I tako 12 puta. Mislila je da, bez obzira na sve, roditelji neće otkriti.

Sa strahom je odlazila na dogovorena mjesta, na tramvajska i autobusna okretišta diljem metropole. Susreti su uglavnom bili kasno navečer. Osim 19-godišnjaka, nekoliko je puta predala novac njegovu maloljetnom 17-godišnjem pomagaču. Ucijenjenoj poduzetnikovoj kćeri, koju je navodno par zapaljenih jointa s prijateljima koštao sigurnosti, okrenuo se svijet. Popustila je i u školi. Sve je to sa zabrinutošću promatrao njezin dobar prijatelj od kojega je također nekoliko puta posudila novac da isplati iznuđivače. No i njemu je, kako doznajemo, voda došla do grla.

U međuvremenu je “rupu” u kućnom sefu uočio njezin otac. Počeo je internu istragu. Čak je posumnjao u poštenje kućne pomoćnice, ali kad se uvjerio da s “čistkom” sefa nema nikakve veze, zagrebački poduzetnik obratio se za pomoć jednom privatnom detektivu. Unatoč nizu poduzetih mjera, privatni detektiv je tapkao u mraku. Provalniku nije bilo ni traga.

Prijatelj upozorio

Međutim, ubrzo je, točnije prije tjedan dana, zazvonio poduzetnikov telefon.

- Gospodine, ja sam prijatelj vaše kćeri. Ona je u ozbiljnim problemima. Žrtva je iznude. I ja sam joj čak davao novac da plati iznuđivače jer me molila. To ne bi trebalo proći nekažnjeno - rekao je opljačkanom poduzetniku prijatelj iznuđivane srednjoškolke.

Poduzetnik je odmah alarmirao policiju koja je trojki bešćutnih kršitelja zakona vrlo brzo stavila lisice na ruke. Shrvanoj 14-godišnjoj žrtvi dodatni je šok bilo to da ju je izdala prijateljica, čija je ideja i bila iznuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 08:16