ŽELJKO ZVANI MERCEDES

Ubojica se tijekom prekida izdržavanja kazne vratio na mjesto zločina. Odmah je izazvao frku, policija ga uhitila

Martinović je 7. siječnja 2014. s dva hica u glavu i u vrat usmrtio prijatelja Marija Belavića (32) u kafiću Gavran u Tuhovcu u okolici Novog Marofa

Željko Martinović

 Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

Da uzrečica "počinitelj se uvijek vraća na mjesto zločina" nije samo obična fraza pokazuje i slučaj Željka Martinovića (52) zvanog Mercedes, a koji još uvijek služi kaznu od 10 godina zatvora zbog ubojstva prijatelja Marija Belavića (32) u kafiću Gavran u Tuhovcu 2014. godine. Točnije, na odsluženju je ukupno 12 godina i pet mjeseci zatvora jer mu je uz ubojstvo i nedozvoljeno držanje oružja, objedinjena kazna i za zloporabu droge te za prijetnje smrću.

Naime, Martinović je jesenas ishodio tromjesečni prekid izdržavanja zatvorske kazne te se u kaznionicu trebao vratiti s liječenja 12. siječnja 2023. godine, međutim, policija ga je vratila prisilno, na osnovu odluke istražne sutkinje varaždinskog suda, mjesec dana ranije. Razlog? Incident od 13. prosinca ove godine u kafiću Gavran u mjestu Tuhovec u okolici Novog Marofa gdje je 2014. počinio svirepi zločin.

Prema posljednjoj u nizu kaznenih prijava, a zbog čega će si očito produljiti boravak iza rešetaka, porječkao se žestoko s gostom lokala kojeg poznaje od prije. Usput mu je izrekao i prijetnje smrću vatrenim oružjem, nakon čega ga je osoblje lokala zamolilo da napusti prostor Gavrana.

I otišao je, a s obzirom da svi znaju o kome se radi i da je očito "kratkog fitilja", u slučaj se ubrzo umiješala policija koja je Martinovića privela u policijsku postaju na obradu. Varaždinsko tužiteljstvo ga je potom ispitalo nakon čega mu je sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu odredila istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ponavljanja kaznenih djela te počinjenja djela kojim prijeti.

Podsjetimo, Martinović je osuđen jer je 7. siječnja 2014. s dva hica u glavu i u vrat usmrtio prijatelja Marija u kafiću. Nemile scene odvijale su se pred očima drugih gostiju. Na suđenju je priznao krivnju navodeći, međutim, da se ubojstva ne sjeća kao i da ne zna razlog zašto je to učinio pogotovo jer mu je Belavić bio najbliži prijatelj.

- Ničega se ne sjećam, a i dalje ne mogu vjerovati da sam ubio najboljeg prijatelja. Taj dan pio sam od ranog jutra, a uzeo sam i terapiju za PTSP i vjerojatno mi se od svega toga "zmešalo". Kada sam se osvijestio, bio sam uhićen i policija mi je rekla da sam ubio Marija.

U to nisam mogao vjerovati pa sam se branio šutnjom. Intenzivno smo se družili posljednjih 15 godina i znali smo sve jedan o drugome – rekao je devet mjeseci od ubojstva u sudnici Županijskog suda u Varaždinu Martinović koji je priznao i krivnju za nedozvoljeno posjedovanje pištolja Crvena zastava koji je navodno kupio od najboljeg prijatelja.

Naveo je tada i da je prethodnih mjeseci pištolj stalno nosio sa sobom jer je osjećao strah i paranoju. Negirao je pritom da je Belavića ubio jer mu je uništio auto pred kraj 2013. jer da su se bili dogovorili da će mu za popravak dati 3000 eura.

Sud mu je kao otegotnu okolnost uzeo u obzir činjenicu što je oduzeo život osobi s kojom je prijateljevao dok mu je olakotno bilo to što je u trenutku ubojstva bio znatno smanjeno ubrojiv zbog alkohola kao i općeg psihičkog stanja ali i jer je sudjelovao u Domovinskom ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:55