STRAVIČNA NESREĆA

Trinaest Poljaka vojnim avionom leti za Varšavu; Dva pacijenta u Varaždinu više nisu kritično

Dva pacijenta iz Poljske, ozlijeđena u subotnjoj prometnoj nesreći autobusa kod Brezničkog Huma, nisu više u kritičnom stanju

Očevid prometne nesreće u kojoj je život izgubilo 12 ljudi

 Davor Pongracic/Cropix

Peti dan od stravične prometne nesreće na A4 između Zagreba i Varaždina u kojoj je život izgubilo 12 hodočasnika iz Poljske dok je njih 32 zadobilo široki spektar teških ozljeda, poljskim vojnim avionom za Varšavu u srijedu poslijepodne odletjet će 13 Poljaka.

Prema najavama glasnogovornika poljskog Ministarstva zdravlja Wojciech Andrusiewicza, vojnim zrakoplovom s posadom krenuti će organizirano ukupno 13 osoba koje se otpuštaju s bolničkog ljiečenja, a iako su mislili i da će 14. osoba biti spremna za put, međutim, zaključeno je da njezino zdravstveno stanje to još uvijek ne dopušta.

Također je najavio i da će idući transport za Poljsku, ako bude do tri osobe za prijevoz, biti organiziran zrakoplovom Hitne pomoći. Od sutra će, tako, 15 Poljaka još biti na medicinskoj skrbi u našim bolnicama, od kojih je dvoje u kritičnom stanju i dalje.

Što se tiče tijela preminulih poljskih državljana, više nema nikakvih prepreka, kako doznajemo iz varaždinskog tužiteljstva, da se ista također transportiraju u Poljsku. Pet obdukcija napravljeno je u Zagrebu, četiri u Novom Marofu i tri u Varaždinu te je dokumentacija time kompletirana za potrebe postupka u okviru kaznene zone.

Dva poljska pacijenta u varaždinskoj bolnici izvan životne opasnosti

U Općoj bolnici Varaždin dva pacijenta iz Poljske, ozlijeđena u subotnjoj teškoj prometnoj nesreći poljskog autobusa kod Brezničkog Huma, nisu više u kritičnom stanju, stabilno su i izvan životne opasnosti, potvrdili su u utorak iz varaždinske bolnice.

U Općoj bolnici Varaždin i dalje je na liječenju sedam poljskih pacijenata, ozlijeđenih pri slijetanju poljskog autobusa na autocesti A4 kod Brezničkog Huma.

Dva pacijenta i dalje su u jedinici Intenzivnog liječenja, ali stabilno i izvan životne opasnosti.

Preostalih pet poljskih pacijenata je smješteno na drugim odjelima varaždinske Opće bolnice - neurokirurgiji, traumatologiji i torakalnoj kirurgiji. Ovisno o zdravstvenom stanju, neki od pacijenata mogli bi krajem tjedna niti prevezeni u Poljsku.

Od ukupno 11 ozlijeđenih Poljaka u teškoj prometnoj nesreći, primljenih u varaždinsku bolnicu, četiri su već u nedjelju bila prevezena u Poljsku.

U Županijskoj bolnici Čakovec na liječenju su i dalje dvije pacijentice, koje su također izvan životne opasnosti.

U poljskom autobusu je bilo 42-oje putnika, koji su krenuli u petak iz Varšave na hodočašće u Međugorje. No, u prometnoj nesreći u subotu ujutro na autocesti A4, kod Brezničkog Human njih 11 je smrtno stradalo na mjestu nesreće, još jedna osoba je umrla u KBC-u Zagreb, a 32 osobe su ozlijeđene. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:05