ČLANICA PUSSY RIOTA

Sud pojasnio zbog čega je Nijazovoj odredio ekstradicijski pritvor: ‘Htjeli bismo demantirati neke stvari‘

Nijazova je ispitana pred sucem istrage te joj je predočeno radi čega je uhićena na temelju međunarodne tjeralice

Aja Nijazova

 Facebook

Vezano za privođenje i pritvaranje pridružene članice punk banda Pussy Riot Aisoltan (Aje) Nijazove jučer se priopćenjem oglasio i Županijski sud u Zagrebu, koji joj je odredio ekstradicijski pritvor.

Županijski sud pojasnio je okolnosti pod kojima je donesena ta odluka te je pritom demantirao da Nijazova nije imala prevoditelja kao i da joj je uskraćen branitelj.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Policijski službenici PU zagrebačke, Postaja granične policije Bregana dana 30. svibnja 2022. godine uhitili su strankinju Aisoltan Nijazovu, za kojom je raspisana međunarodna potraga Interpola Ashgabat/Turkmenistan pod brojem A-425/2-2006 (crvena tjeralica) zbog privremenog uhićenja u svrhu izručenja, a radi provođenja kaznenog postupka zbog kaznenog djela pronevjere iz članka 229 (4) (A) kaznenog zakona države Turkmenistan.

Crvene tjeralice se raspisuju za osobama koje se međunarodno potražuju zbog vođenja kaznenog postupka protiv njih ili zbog izdržavanja kazne zatvora. Njihova svrha je privremeno uhićenje potraživane osobe s ciljem njenog izručenja državi koja je potražuje. U konkretnom slučaju protiv imenovane strankinje raspisana je međunarodna tjeralica radi izručenja državi Turkmenistan i vođenja kaznenog postupka protiv nje u toj državi.

Strankinja Aisoltan Nijazova je od trenutka uhićenja imala prevoditelja tijekom radnji koje je provodila policija kao i tijekom ispitivanja pred sucem istrage ovog suda. Prije ispitivanja pred sucem istrage upozorena je o svim svojim pravima, između ostalog i na pravo da izabere branitelja, što je ista odbila, navodeći da joj isti nije potreban, te je ročište provedeno bez prisustva branitelja budući da obrana nije obvezna, te uz prisustvo tumača za ruski jezik.

Imenovana je ispitana pred sucem istrage te joj je predočeno radi čega je uhićena na temelju međunarodne tjeralice i zbog čega se traži njeno izručenje, te je ista izjavila da se protivi izručenju državi Turkmenistan iz razloga jer je u Ruskoj Federaciji protiv nje vođen kazneni postupak zbog istog kaznenog djela u kojem je proglašena krivom, osuđena na 6 godina zatvora, a 2016. godine je puštena na slobodu. 2017. godine joj je u Ruskoj Federaciji izdana putovnica koju je predočila hrvatskoj policiji i sucu istrage, u kojoj se nalazi njemačka viza izdana 2019. godine s rokom važenja do 2024. godine.

Nakon ispitivanja sudac istrage je protiv strankinje donio rješenje o određivanju pritvora radi izručenja smatrajući da su za to ostvareni zakonski razlozi jer je za imenovanom raspisana međunarodna tjeralica Interpola, utvrđena je njena istovjetnost na osnovi putne isprave Ruske Federacije, čija je državljanka, te s obzirom na to da nema boravište na području Republike Hrvatske i ničim nije vezana za teritorij RH, pri čemu je sudac istrage ocijenio da se blažim mjerama ne može postići svrha pritvaranja. Pritvor po navedenom rješenju suca istrage može trajati do podnošenja zahtjeva za izručenje a najdulje 40 dana od dana uhićenja.

Nakon donošenja rješenja o pritvoru strankinji je postavljen branitelj po službenoj dužnosti, te je ista u međuvremenu i sama izabrala branitelja po svom izboru.

Strankinja nije pristala na pojednostavljeni postupak izručenja državi moliteljici. U nastavku postupka država Turkmenistan, kao država moliteljica, dužna je dostaviti zamolbu za izručenje s relevantnim podacima potrebnim za odluku o izručenju.

Ako država moliteljica podnese zamolbu za izručenje, izvanraspravno vijeće ovog suda nadležno je donijeti odluku o izručenju, odnosno donijeti rješenje da se zamolba za izručenje odbija ili donijeti rješenje kojim se odobrava izručenje. Protiv rješenja kojim se odobrava izručenje dopuštena je žalba u roku od 3 dana, o kojoj odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske", stoji u priopćenju Županijskog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 16:37