‘TO JE PORUKA‘

Šok nakon izlaska iz pritvora: Suspendiranom policijskom načelniku zapaljen Mercedes

Vrlo je indikativno da je Mercedes planuo nakon što je Perkušić uhićen zajedno s kolegom Lozićem

Vlade Perkušić (desno)

 Cropix

Samo nekoliko sati nakon što je u srijedu poslijepodne pušten da se u daljnjem tijeku postupka brani sa slobode i to poslije ispitivanja pred zamjenicom USKOK-a, Vladi Perkušiću, trenutno suspendiranom načelniku PP Omiš ispred obiteljske kuće u naselju Kamenmost u općini Podbablje, planuo je automobil marke Mercedes, piše Slobodna Dalmacija. Splitska je policija u srijedu nešto prije ponoći izvijestila, ne navodeći nikakve detalje, da je oko 23.10 sati u spomenutom naselju "uz DC 60 izbio požar na parkiranome osobnom vozilu marke Mercedes koje je u potpunosti izgorjelo".

- Mjesto događaja osigurano zbog vršenja očevida, a navedenom dionicom ceste prometuje se jednim prometnim trakom uz tjelesnu regulaciju policijskih službenika na terenu - naveli su u svom priopćenju.

Kako neslužbeno doznaje Slobodna, Mercedes star desetak godina koji je Perkušić koristio registriran je službeno na ime njegove 52-godišnje supruge, a očevidom je utvrđeno da je uzrok požara otvoreni plamen ili žar.

- Kako je utvrđeno da postoje elementi kaznenog djela, bit će provedeno kriminalističko istraživanje - potvrdila je Antonela Lolić, glasnogovornica PU SD.

Svakako je vrlo indikativno da je Mercedes E klase planuo nakon što je u srijedu ujutro Perkušić bio uhićen zajedno sa svojim kolegom Ivanom Lozićem, nekadašnjim načelnikom Odjela gospodarskog kriminaliteta PU Splitsko-dalmatinske i trenutno inspektorom tog odjela koji je također suspendiran. Kako je u srijedu objavio USKOK protiv Perkušića, Lozića i još sedam osoba doneseno je rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Perkušića sumnjiče da je od 1. veljače 2020. godine do 9. studenoga 2021. godine kao načelnik Policijske postaje Omiš, zadužen za poduzimanje mjera i radnji u cilju sprječavanja prekršaja, njihovog otkrivanja i prikupljanja podataka o prekršajima i počiniteljima "na traženja II. do IX. okr. da se njima i osobama koje su im bliske ne evidentira počinjenje prometnih prekršaja, navedeno osigurao u nakani da im pribavi nepripadajuću korist u vidu nesankcioniranja za počinjene prekršaje".

Tako je, nakon pojedinog traženja i utvrđivanja da navedeni okrivljenici ne ispunjavaju uvjete za izdavanje mjera upozorenja, Perkušić pretraživao Informacijski sustav i evidencije MUP-a te ovisno o vrsti prekršaja za koje se terete, pronalazio osobne podatke njima bliskih osoba i poznanika koji ispunjavaju uvjete za izdavanje mjera upozorenja odnosno osoba koje su se odselile iz Hrvatske, koje nemaju prijavljeno prebivalište ili koje su nakon počinjenja prekršaja preminule.

- Potom je, znajući da te osobe nisu počinitelji prekršaja, nalagao nadležnim policijskim referenticama da obrasce dostavljene počiniteljima prekršaja s obavijesti o počinjenom prekršaju ispune podacima tih osoba. Ujedno je počinitelje prekršaja upućivao da u dostavljene im obrasce upišu iste podatke. Nakon toga je davao upute da se za preminule osobe obustavi postupak, a da se za preostale osobe izdaju pisana upozorenja koja je vlastoručno potpisivao - naveli su iz USKOK-a.

Logika govori da je zapaljen automobil svojevrsna poruka žrtvi kao i da bi bilo poprilično besmisleno i apsurdno da bi se netko od onih koji su obuhvaćeni najnovijom istragom USKOK-a zbog parkirnih kazni odlučio na ovakav potez. No, sada je na splitskoj policiji da dokuči eventualne motive paljevine i mogućeg naručitelja.

- Kad te sustav javno odrekne kao što se to dogodilo Perkušiću, onda postaješ meta svima onima koji si tijekom svog rada opravdano ili neopravdano "zakačio" - kazao je jedan bivši splitski policajac koji je imao slična iskustva, a ova njegova rečenica možda najbolje opisuje situaciju u kojoj se suspendirani načelnik sada našao.

Nije tajna, već je Slobodna Dalmacija o tome pisala, da je Perkušić imao određenih problema i da je bio istraživan zbog prijava građana nezadovoljnih njegovim radom. Tako mu je u ožujku 2020. godine preko jednog policajca porukama prijetio i 41-godišnji Omišanin, spominjući da je nabavio kalašnjikov i da je "puška spremna, kažem ti čekam samo metke doći će danas ili sutra u ponedjeljak će biti već kasno".

Još dok je bio u PP Vrgorac bio je disciplinski prijavljen zbog nepodnošenja kaznene prijave protiv podređenog pomoćnika za promet, sudionika u krivolovu čijom je puškom ranjen jedan Vrgorčanin. Pisalo se tada da se još 2004. godine našao na meti tadašnjeg vrha splitske policije jer se "kao jedini magistar kriminalnih znanosti u županijskim policijskim snagama kandidirao za načelnika PU". Nije tada bio izabran, poslan je za načelnika PP Vrgorac, a ubrzo je premješten u Makarsku. Prije petnaest godina ga je tadašnji načelnik PU SD Ivan Merćep, aktualni pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave policije smijenio s mjesta načelnika PP Makarska i prebacio na poziciju linijskog inspektora za nadzor granice.

Slobodna je pokušala doći i do Perkušićevog komentara kao i njegovog odvjetnika Željka Ostoje, no nisu se javljali na pozive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 15:45