NASILNIČKI PORTAL

SLUČAJ CYBERBULLYINGA KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU Mr. Nobody nije sam, internet nasilnici su nedostižni policiji!

Zlostavljaču na Faceu iz Vinkovaca ukinuta je grupa, ali je on odmah otvorio drugu i rugao se policiji

Najveće ku*ve u Osijeku, “Riječke ku*ve, žigola i idioti”, “Ku*ve iz Županje” te “Vinkovačke ku*ve i d*olje” samo su neke od uvredljivih grupa dostupnih svima, koje su se u posljednjih nekoliko tjedana pojavile na društvenoj mreži Facebook s istim ciljem: sramoćenje, javno vrijeđanje i ponižavanje mladih djevojaka, često maloljetnih, čije slike s imenom i prezimenom objavljuju na profilima tih grupa. Drugi ih korisnici nakon toga brutalno vrijeđaju.

Niču nove grupe

Ovaj trend cyberbullyinga ili vršnjačkog nasilja na internetu relativno je nov za širu hrvatsku javnost, ali već je dugo poznat među mladima. Posljednji slučaj iz Vinkovaca prvi je koji je dospio na naslovnice medija jer je zorno pokazao cijeli niz zakonskih i sigurnosnih rupa koje zlostavljačima često dopuštaju da se izvuku nekažnjeni. Stvar komplicira i samoubojstvo 15- godišnjakinje iz Lobora prošlog tjedna, za koje su obitelj i prijatelji sumnjali da je posljedica maltretiranja preko društvenih mreža.

Administratori i komentatori na takvim grupama, unatoč istrazi policije, posebno su brutalni. Tako je bilo i u Vinkovcima. Tvorac grupe, koji se naziva Mr. Nobody, ne samo da je najavljivao još više fotografija i pozivao sve ostale korisnike da mu šalju fotografije djevojaka koje će javno prokazati kao d*olje i ku*ve, nego se inatio i vrijeđao policiju i medije te poručivao da ga nikad neće uhvatiti. Čim mu je jučer Facebook službeno uklonio stranicu, tvorac je otvorio novu grupu slična naziva i sadržaja te danas opet poručio: “Možete zaustaviti jednog od nas, ali ne i sve nas”. Tijekom današnjeg dana i ta je grupa uklonjena s Facebooka, a vjerojatno je pitanje dana kad će se otvoriti nova.

Cyberbullying je opasan novi trend koji uzima sve više maha, poručuje Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu.

U sivoj zoni

- Sve češće primamo prijave i informacije o kršenju prava djece putem interneta i mobitela, među kojima i one o društvenim mrežama. Često dobivamo prijave o vrijeđanju, izrugivanju i ponižavanju djece putem Facebooka te stvaranju grupa mržnje usmjerenih protiv pojedine djece. Riječ je o vršnjačkom cyberbullyingu, i to u pravilu prijavljujemo policiji. Nužno je ohrabrivati žrtve da ne šute o tome što im se događa, nego da se povjere, po mogućnosti, odrasloj osobi od povjerenja - poručuje Mila Jelavić.

Riječ je o opasnoj i brutalnoj igri koja ostavlja posljedice na psihološko zdravlje žrtve i često uzrokuje dugotrajne posljedice. Najveći je problem to što je vršnjačko nasilje na internetu za hrvatske zakone, baš kao i sam internet, i dalje u sivoj zoni te ga je teško procesuirati i kazniti zlostavljače. Slučaj iz Vinkovaca to je zorno pokazao. Proizlazi da će, unatoč brutalnosti i javnom sramoćenju maloljetnika, tvorac grupe odgovarati samo ako se protiv njega pokrene privatna tužba, što je navodno već učinila obitelj jedne maltretirane djevojke. No, tu nastaje novi problem jer, kako nam kažu stručnjaci, anonimnog internet nasilnika nije lako pronaći.

- Ako je riječ o stručnoj osobi koja se potrudila sakriti svoj identitet, jako je teško doći do nje - kaže Đuro Lubura, sudski vještak za telekomunikacije. Problem je što se do određenih društvenih mreža spaja preko stranih servera i drugačijih IP adresa. Strani serveri mogu, kaže Lubura, ali i ne moraju bilježiti novi IP.

Tužitelj je ostavljen sam

- Adrese s kojih je otvorena grupa mogu se zatražiti od samog Facebooka, i to preko međunarodne pravne pomoći, a putem Interpola to ide još brže. No, to može napraviti samo službeno tijelo, a ako počinjena kaznena djela spadaju u domenu povrede časti i ugleda privatnoj osobi, to je znatno teži i dugotrajniji proces - objašnjava Lubura. Najveći problem stvaraju zakoni. U vinkovačkoj policiji poručuju kako Zakon o policijskim poslovima i ovlastima predviđa da službenik nije dužan utvrđivati identitet počinitelja ako je riječ o kaznenom djelu koje se progoni po privatnoj tužbi. Tužitelj u svojoj borbi ostaje sam.

U vukovarskom Općinskom državnom odvjetništvu danas nam do zaključenja izdanja nisu odgovorili na upit o ovom slučaju.

Roditelji, budite prijatelji svoje djece na njihovim Face profilima

Slučaj nasilja na internetu može se dogoditi bilo kome pa stručnjaci, ali i policija upozoravaju na nekoliko jednostavnih koraka kojima si svaki korisnik društvenih mreža može olakšati virtualni život. Roditeljima djece koja imaju profile na Facebooku i sličnim mrežama savjetuju da otvore svoj profil na Facebooku i budu na njoj prijatelj svom djetetu.

Djeci i mladima, pak, savjetuju poseban oprez.

- Budite sigurni da razumijete osnove sigurnosti i privatnosti na internetu. Ne dijelite svoje lozinke ni s kim, pa čak ni s najboljim prijateljem ili dečkom/djevojkom. Slušajte savjete svojih roditelja i uvijek ih tražite pomoć. Na društvenim mrežama prihvatite za prijatelje samo ljude koji su vam prijatelji i u stvarnom životu. Prijatelje prihvaćajte oprezno, a korisnike s kojima ne želite komunicirati odmah blokirajte. Najvažnije: u virtualnom svijetu ne činite ništa što ne biste i u stvarnom - poručuju u policiji.Na svim društvenim mrežama postoje sigurnosni mehanizmi koji služe zaštiti korisnika. - Naučite se koristiti njima; obično se pokraj svake poruke, posta, objavljene fotografije nalazi link klikom na koji možete prijaviti neprimjeren sadržaj; administratori mreže će razmotriti vašu primjedbu i ukloniti neprimjeren sadržaj; autor, odnosno osoba koja je objavila sporni sadržaj, neće znati tko je prijavio sporni sadržaj - ističu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 11:47