IT STRUČNJAK

HEROJ IZ ĐAKOVA Kako sam razbio Facebook profil koji je ovogproljeća terorizirao tinejdžerice

Spornu su stranicu vodila dva administratora, od kojih je jedan bio iz Hrvatske. Vlaho je na njenom uklanjanju radio s kolegama iz 5 država
 CROPIX

Mora brojnih tinejdžerica i njihovih roditelja iz Hrvatske, Srbije i BiH - Facebook stranica na kojoj su uz pogrdne nazive objavljivane eksplicitne fotografije djevojčica i djevojaka - a koja je proljetos izazvala brojne reakcije i pozornost javnosti, ugašena je suradnjom IT stručnjaka iz Hrvatske, Francuske, Obale Bjelokosti, Turske, Egipta i SAD-a.

Među njima je i Đakovčanin Dalibor Vlaho, koji se već godinama bavi pitanjima sigurnosti na internetu, pa se tako povezao s kolegama iz spomenutih država koji su se okupili u TaskForce grupi koja djeluje u sklopu Centra za edukaciju i prevenciju nasilja, čije je sjedište u Đakovu.

Poziv nastavnice

- Reagirali smo na poziv jedne nastavnice i nakon pomnog praćenja uspjeli ući u trag administratoru tog lažnog profila koji je u trenutku kad smo se mi uključili u proces imao više od 50 tisuća korisnika s više od 800 neprimjerenih fotografija i više od 60 minuta videozapisa neprimjerenih za mlađe od 18 godina - rekao je Vlaho.

Stranica o kojoj su izvještavali svi mediji u regiji bila je namijenjena za omalovažavanje, ismijavanje i sramoćenje djevojaka tinejdžerske dobi iz triju država i na njoj su se iz minute u minutu objavljivali novi sadržaji s pogrdnim popratnim komentarima. Ekipa u kojoj je bio i Vlaho pokušala je nizom standardnih metoda ukloniti stranicu, no to im nije uspjelo sve dok nisu upotrijebili aplikaciju Target User Identifer. Riječ je o njihovoj tehnologiji, koju sami već nekoliko godina razvijaju, a upravo je Vlaho bio začetnik njezine izrade.

- Trebalo nam je nekoliko sati da prikupimo informacije o osnivaču, a pošto smo preuzeli kontrolu nad stranicom, počelo je njeno uklanjanje. Inače, stranicu su vodila dva administratora, od kojih je jedan bio iz Hrvatske i upravo smo preko njegova korisničkog računa preuzeli kontrolu, ali nismo ga uspjeli identificirati - objasnio je Vlaho i dodao da je u trenutku uklanjanja stranica imala više od 200 tisuća korisnika, gotovo 2200 fotografija i više od tri sata videozapisa.

- Nažalost, to je jedan uspješan primjer, no mi ne možemo spriječiti da se u jednom danu otvori pet takvih profila čiji je cilj sramoćenje drugih osoba, kao što ne možemo niti svakoga dana ukloniti pet takvih stranica, jer za to nemamo adekvatnu opremu.

Često se same slikaju

No, iznad svega ostaje pitanje izvora tih fotografija, koje su nastale u nečijim kućama i nerijetko su snimljene bez prisile, upravo suprotno. Mlade osobe koje to čine ne razmišljaju da ta fotografija vrlo lako i brzo može dospjeti na internet u potpuno negativnom i za njih neugodnom kontekstu - zaključio je Vlaho.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 17:37