POTPUNI FIJASKO

Slovenski sud oslobodio članove Šarićeva kartela... jer ne priznaje dokaze prikupljene u Italiji i Srbiji

Akcija je provedena uz pomoć američke DEA-e, a tužitelji su tvrdili da je 17 optuženih 2008. i 2009. krijumčarilo 450 kilograma kokaina u vrijednosti 16,2 milijuna kuna

Slovensko sudstvo teško je uzdrmano nakon što je ovaj tjedan oslobođena većina od 17 optuženih u sklopu operacije Balkanski ratnik, za koje je tužiteljstvo tvrdilo da su bili članovi narkokartela srbijanskog mafijaša Darka Šarića koji je krijumčario goleme količine kokaina iz Južne Amerike u Europu.

Osuđena su samo četvorica optuženih, na kazne od četiri do deset godina zatvora, dok su ostali oslobođeni, uključujući i Dragana Tošića za kojega je tužiteljstvo tvrdilo da je za Šarića vodio operacije u Sloveniji.

Spominje drogu

Tijekom suđenja koje je trajalo godinu i pol tužiteljstvo je tvrdilo da je 17 optuženih 2008. i 2009. bilo upleteno u krijumčarenje najmanje 450 kilograma kokaina vrijednog 16,2 milijuna eura. Među 15.000 stranica sudskog spisa bile su i snimke razgovora između Tošića i Šarića: u jednom je Šarić zvao Tošića na razgovor u Srbiju jer nije bio zadovoljan rezultatima slovenske operacije, a u drugom se, nakon što je u Italiji zaplijenjena velika količina kokaina, Tošić izgovarao da su prije toga sedam puta uspjeli prokrijumčariti drogu.

Godinu i pol suđenja

No, nakon godinu i pol suđenja suci su, točno dva tjedna prije nego što će donijeti presudu, iz spisa isključili sve dokaze prikupljene u Srbiji, ali i sve dokaze prikupljene u Sloveniji, tvrdeći da su prikupljeni na nezakonit način. Dokaze koje su slovenski istražitelji prikupili tajnim snimanjem Tošićevih telefonskih razgovora nisu tako uopće uzeli u obzir jer je sud zaključio da nije bilo moguće provjeriti kako su istražitelji došli do Tošićevih telefonskih brojeva, iako je istražni sudac ustanovio da su do njih došli zakonitim putem - policija i tužiteljstvo tvrdili su da su ti brojevi bili javno objavljeni.

Suci su zaključili i da nije bilo utemeljenog razloga za sumnju da se Tošić bavi kaznenim aktivnostima, a nije bilo moguće provjeriti ni vjerodostojnost anonimnog doušnika koji je istražiteljima dao podatke na temelju kojih je izdan nalog za prisluškivanje. Taj je zaključak značio da su nevažećima proglašene ne samo snimke, nego i svi drugi dokazi prikupljeni na temelju njih, primjerice zapisnici o kućnim pretragama i zaplijenjenim predmetima.

Loša koordinacija

Problem s dokazima iz Srbije nastao je jer je sud zaključio da nisu bili prikupljeni u skladu sa slovenskim zakonima - u Srbiji je prisluškivanje provodila obavještajna služba BIA, dok je za to u Sloveniji zadužena policija. Tako su odbačeni dokazi prikupljeni prisluškivanjem Željka Vujanovića, jednog od najvažnijih članova kriminalne skupine u Srbiji. No, ti dokazi, tvrdi sud, osim što nisu bili u skladu sa slovenskim zakonima, kršili su i srbijanske zakone jer je Vujanović prisluškivan dulje nego što je sud dopustio.

Ilegalno u pritvoru

Obrana je zbog kršenja slovenskog Ustava i slovenskog Zakona o kaznenom postupku tražila i odbacivanje svih dokaza prikupljenih u Italiji i Urugvaju, no sud to nije prihvatio. Inače, neki optuženici ilegalno su bili u pritvoru dvije i pol godine pa sada mogu tražiti odštetu od 50-ak eura dnevno.

Tužiteljica Blanka Žgajnar za optužene je tražila gotovo 179 godina zatvora te je najavila žalbu oslobađajuću presudu.

- Tužiteljstvo je uvjereno da su izuzeti dokazi prikupljeni na zakonit način i da bi se na temelju njih mogli osuditi svi optuženi. Na temelju tih dokaza već su izrečene optužujuće presude u Srbiji i Italiji, pa i za slovenske državljane Milana Puljarevića i Stanislava Udriha. Prvi je u Italiji dobio 16, a drugi 12 godina zatvora. Jednostavno, nisu imali sreće da budu uhićeni u Sloveniji - ustvrdila je tužiteljica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 13:31