D. MAĆEŠIĆ NA SLOBODI

SHRVANI OTAC POGINULOG MLADIĆA ‘Čovjeka koji je pijan pregazio mog sina pustili su iz zatvora. Pitao sam ih zašto, a oni su mi odgovorili: Službena tajna!’

'Mog sina ništa više ne može vratiti. Stoga, ne treba mi ni novac Dejana Maćešića'
 Sandra Šimunović/CROPIX

Puštanje na uvjetnu slobodu Dejana Maćešića, suvlasnika posrnule tvrtke One2Play, osam mjeseci prije isteka zatvorske kazne koju je služio zbog izazivanja teške prometne nesreće, dodatno je rastužilo očajne roditelje poginulog Siniše Smiljanića. Naime, deset dana nakon što je Maćešić 31. srpnja napustio zatvor, na kućnu adresu Smiljanićevih stigla je obavijest zbog koje su, u potrazi za objašnjenjem, krenuli obilaziti institucije, ponajviše Ministarstvo pravosuđa te sud u Zagrebu.

Korumpirano vrijeme

- Kad sam otvorio obavijest, obuzela me dodatna tuga. Poslao sam upite i krenuo zvati. Otišao sam i osobno na sva moguća vrata da mi se kaže razlog ranijeg puštanja i tko je donio takvu odluku. Konkretnog odgovora nema već dva mjeseca. Kažu mi da je to službena tajna! Maćešić je pušten iako su donositelji odluke imali uvid u sve njegove prometne prekršaje. Ustrajat ću u borbi do kraja, radi druge djece kad je već kasno za moga sina. Kod tog čovjeka nema kajanja. Nema ni isprike s njegove strane. Znate, protiv tog čovjeka nemam ništa. Osuđujem pravosuđe i njihove odluke - priča Milenko Smiljanić, otac poginulog mladića kojeg je Maćešić, nakon što je pijan prošao kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio automobilom. Iako ima puno pravo potraživati sudskim putem naknadu štete, Milenko Smiljanić naglašava kako mu još jedna sudska bitka ne treba.

- Mog sina ništa više ne može vratiti. Stoga, ne treba mi ni novac Dejana Maćešića. Nisam ga tužio i ne namjeravam. Uostalom, tko bi u današnje korumpirano vrijeme uspio išta naplatiti od bilo kojeg poduzetnika koji u sekundi proglasi stečaj, bankrot... I dalje vjerujem da će mi, možda, jednom odgovoriti iz Ministarstva pravosuđa. U pismu sam im napisao: ‘Svako rješenje ima najmanje tri potpisa. Netko je potpisao otpust. Molim imena. Molim imena osoba koje su plaćene iz državnog proračuna da donose takve odluke i koji su prekršili ljudska prava obitelji Smiljanić’ - zaključio je otac poginulog mladića na čijem mjestu stradavanja na križanju u Novom Zagrebu svako malo netko zapali lampaš, donese cvijeće...

Niz prekršaja

Maćešić je bio osuđen na dvije godine zatvora zbog prometne nesreće u srpnju 2012. Na odsluženje kazne u zatvoru poluotvorenog tipa u Valturi kraj Pule otišao je u lipnju prošle godine, a imao je pravo izlaska na slobodne vikende, ali i na godišnji odmor kada je, zahvaljujući sudskoj odluci, ponovno mogao sjesti za volan iako je dotad evidentiran da je počinio čak 35 prometnih prekršaja od kojih su neki bili pod utjecajem alkohola. Odluku da se Maćešić pusti na uvjetnu slobodu donijelo je povjerenstvo za uvjetni otpust, a nakon što je odležao oko 16 od ukupno 24 mjeseca zatvora na koje je bio pravomoćno osuđen. Premda su se u medijima pojavljivale informacije kako je Maćešić u zatvoru bio samo 13 mjeseci, riječ je o nepotpunoj informaciji. Maćešić je u kaznionici proveo oko 14 i pol mjeseci, a u kaznu mu se uračunava i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u Remetincu gdje je nakon nesreće proveo mjesec i pol dana. Dakle, odslužio je ukupno dvije trećine kazne. Prema postojećem zakonu zatvorenik se s izdržavanja kazne zatvora koja je manja od 20 godina može otpustiti nakon polovice izdržane kazne, a u iznimnim slučajevima, zbog teške bolesti, čak i nakon trećine izdržane kazne, što ovdje nije bio slučaj. Također zbog ove zakonske odredbe zatvorenik ne treba navoditi nikakve posebne okolnosti u zahtjevu za prijevremeno puštanje na slobodu već je potrebno jednostavno podnijeti zahtjev kao u slučaju pomilovanja.

Mora se javljati sucu

O prijevremenom otpustu odlučuje petoročlano povjerenstvo koje sačinjavaju dvojica sudaca Vrhovnoga suda, predstavnik Državnoga odvjetništva, predstavnik Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa te sudac izvršenja suda na čijem se području nalazi kaznionica. U ovom slučaju radi se o sucu izvršenja Županijskoga suda u Puli. Na odluku Povjerenstva ne postoji pravo žalbe. Također, potrebno je navesti da se Maćešić još osam mjeseci nalazi u režimu uvjetnoga otpusta, dakle mora se redovno javljati sucu te ne smije napuštati državu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 12:29