REAKCIJA

'SADA ĆU NABAVITI JOŠ OPASNIJEG' Najava bivšeg Ottovog vlasnika uzburkala strasti, načelnik Sektora veterinarske inspekcije najavio iduće korake

 Budući da je sam priznao da nije dobro odgojio Otta, javnost i institucije su se uznemirile kada je Sporiš najavio da sada želi imati japansku tosu
Ottov prvi izlazak na dvorište u Dumovcu nakon desetodnevne karantene

Nakon što je pas Otto dobio drugu šansu za život, njegov donedavni vlasnik Ivan Sporiš (62) za Jutarnji je izjavio kako “obožava pse pa će nabaviti još opasnijeg - japansku tosu te da će biti pod vojničkim drilom”.

Upravo ta njegova želja uznemirila je javnost, ali i institucije. I sam Sporiš je svjestan da on možda više neće smjeti imati psa, iako još službena zabrana još nigdje nije na snazi. Stoga je smislio da vlasnica novog psa bude njegova partnerica Tamara T. (45) kojoj je Otto pobjegao na zagrebačkom Ksaveru i ugrizao četiri osobe, a petoj razderao odjeću.

- Predložit ćemo idući tjedan sudu da se izda zaštitna mjera zabrane ponavljanja kaznenog djela, odnosno držanja kućnih ljubimaca. Veterinarska inspekcija podnosi optužne prijedloge i kaznene prijave prema Zakonu o zaštiti životinja i sve to čini neovisno o policijskoj kaznenoj prijavi koja je podnesena protiv osobe kojoj je Otto pobjegao i koja nije vlasnica, ali je stanovala u istom kućanstvu zajedno sa psom i vlasnikom. To je jedino što mi zakonski možemo učiniti, predložiti zaštitnu mjeru protiv onoga tko se ogriješi o zakon, a sve dalje je na odluci suda, dokaznom postupku, potezima tužiteljstva i obrane - rekao je za Jutarnji list Gordan Jerbić, načelnik Sektora veterinarske inspekcije.

Na pitanje kakva su prethodna iskustva bila kad je veterinarska inspekcija predlagala iste zaštitne mjere, Jerbić otkriva da su ih suci znali prihvatiti.

- Bilo je odluka kad su suci prihvaćali prijedlog mjera, a bilo je i odbijenica. I to ne samo u slučaju pasa, nego i drugih životinja. A što se tiče zajedničkog kućanstva u kojem jedan član ima tu mjeru zabrane držanja životinja, a drugi ne, pa na sve to još nisu u braku, a i adresa boravišta se mijenja bez prijave na MUP, ne znam što bih rekao jer to je i dalje ozbiljan problem - zaključuje Jerbić.

Iz skloništa Dumovec su objavili da je nakon desetodnevne karantene u kavezu Otto izašao na sunce.

- Zaslužuje maženje i paženje, kod nas u Dumovcu dobio je prostranu nastambu u kojoj trenutačno uživa na suncu. Hvala svima koji nam se javljaju sa željom da ga posjete ili nude neki oblik pomoći oko njega, ali trenutačno su mu potrebne samo vaše dobre želje. Uskoro ga čekaju resocijalizacija i školovanje pa mu sada odgovara mir. Prvi je to korak da sve prođe što uspješnije - poručuju iz Dumovca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:52