UTRKA STOTINE PASA

OTTU NISU DALI DA TRČI Najopasniji hrvatski pas isključen iz dobrotvorne utrke zbog direktive veterinara

 
 Davor Pongračić / CROPIX

Gobi, trenutačno najslavnijem psu na svijetu, i njegovim vlasnicima Lucji i Dionu Leonardu u dobrotvornoj utrci za Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba u subotu se u Maksimiru priključilo petsto Zagrepčana.

Pratilo ih je i stotinu pasa, među kojima je dvanaest bilo iz Skloništa u Dumovcu i ujedno je to bila najveća utrka vlasnika i njihovih ljubimaca u Hrvatskoj.

Ottov napad

Utrku dugačku pet kilometara prvi je istrčao Ivan Maletić, koji je na cilj stigao za samo 18 minuta. Treće je mjesto zauzela Irena Smojver s kujicom Harly, udomljenom iz Noine arke. I Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba, pokazala je utrka, trenutačno ima nekoliko izvrsnih trkača. Naime, treći tandem čovjeka i psa koji je stigao na cilj činili su djelatnik Skloništa Tomislav Dugan i Mucho, jedan od pasa o kojima se na poslu brine.

Kako su najavili iz Dumovca, utrku je trebao trčati i Otto, pas koji je prije šest mjeseci na zagrebačkom Ksaveru napao pet ljudi, ali je u međuvremenu prošao resocijalizaciju. Ottovo sudjelovanje u utrci trebalo je biti korak naprijed prema njegovu udomljenju i uspješnom polaganju testa socijalizacije s novim vlasnicima, no u zadnji je čas, u konzultacijama s veterinarskom inspekcijom, odlučeno kako Otto ipak neće trčati s Gobi.

“Nažalost, Otto još ne može sudjelovati u utrkama i sličnim događajima. Trebamo nastaviti s njegovim odgojem i socijalizacijom i tek nakon testa socijalizacije, koji provodi Hrvatski kinološki savez, Otta ćemo moći uključiti u događaje poput utrke Trčimo s Gobi”, rekao nam je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba, u čijem je sastavu Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba.

Višeetapne utrke

Ultramaratonac Dion Leonard, koji potpisuje svjetski bestseler “U potrazi za Gobi”, otkrio je da ovaj put nije trčao za pobjedom. S kujicom Gobi i suprugom Lucjom uživao je u trčanju maksimirskom šumom i poticanju građana da novog prijatelja steknu udomljavanjem. Naime, Leonard je svjetski poznati trkač višeetapnih utrka, onih u kojima sudionici sa sobom nose svu opremu i hranu. Na jednoj takvoj u pustinji Gobi, koju je trebalo pretrčati u sedam dana, sasvim slučajno i iznenadno priključila mu se kujica, otad trče zajedno i promiču udomljavanje životinja.

Zagreb, 191019.
Park Maksimir.
Humanitarna utrka pasa U potrazi za Gobi u organizaciji sklonista Dumovec.
Na fotografiji: Dion Leonard.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX
Dion Leonard

“Udomljavanje je mnogo više od smještaja psa u novi prostor. Novo biće u domu gradi nove odnose, oplemenjuje svoje ljude, njihovu obitelj i širu zajednicu. Nadam se da će Leonard i Gobi nadahnuti Zagrepčane da slijede njihov primjer“, poručio je Damir Skok.

Utrku su organizirali Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba i Koncept izdavaštvo. Projekt su poduprli Javna ustanova Maksimir, Run Croatia i Canicross Croatia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:12