TRAŽI SE IVAN BOŽIĆ

Pronađen crni Golf! Ovo je vozač (29) za kojeg sumnjaju da je pokosio policajca i pobjegao

Prepoznajete li osobu sa slike? Ne prilazite mu, nego nam javite na 192!, apel je splitske policije

Ivan Božić

 Slobodna Dalmacija/

Policija je objavila koga sumnjiči da je noćas u 00:50 sati automobilom pokosio 20-godišnjeg policijskog službenika i teško ga ozlijedio. Riječ je o Ivanu Božiću, rođenom 1993. godine.

- Prepoznajete li osobu sa slike? Zove se Ivan Božić i ne prilazite mu! Nego nam javite na 192! - apel je splitske policije nakon noćašnjeg nasrtaja crnog Golfa na njihova kolegu vježbenika.

- U odnosu na događaj od 30. studenog 2022.godine u 00:50 sati u Splitu u ulici Domovinskog rata, u kojem je teško ozlijeđen 20-godišnji policijski službenik, iz do sada utvrđenih činjenica osoba koja se dovodi u svezu s ovim događajem kao osumnjičeni je IVAN BOŽIĆ, rođen 1993. U ovom trenutku policijski službenici poduzimaju intenzivne mjere traganja za osobom - poručuju iz PU splitsko-dalmatinske.

Ranije pronađen auto

Splitska policija ranije je objavila da ima osumnjičenoga za stravičan događaj koji se dogodio noćas u Splitu, kada je udaren i teško ozlijeđen 20-godišnji policijski vježbenik iz Postaje prometne policije. Slobodna Dalmacija ranije je objavila da je pronađen automobil te na njemu postoje oštećenja na prednjem dijelu.

Vozilo je bilo parkirano kraj kuće u kojoj stanuje, a mladić još nije uhićen jer se nije nalazio na solinskoj adresi. Ovako brzom otkrivanju osobe za koju postoji sumnja kako je namjerno, ne smanjujući brzinu, naletjela svojim automobilom na policajca koji ga je zaustavljao tijekom kontrole prometa, pomoglo je objavljivanje snimki nadzornih kamera.

image

Automobil za kojim traga policija

Pu Sd/

Nakon što su fotografije dospjele u javnost, u potragu s uključila i cjelokupna javnost te su i na policiju, ali i u redakciju Slobodne stigle brojne dojave o mogućem počinitelju. Vozilo ima karakteristične aluminijske felge prema kojima se izdvaja od ostalih iste marke, modela i broja.

Naravno, tek će daljnje kriminalističko istraživanje pokazati je li prvotna sumnja osnovana i jesu li oštećenja na Golfu nastala tijekom događaja u noći s utorka na srijedu. Isto tako, kada se pronađe 29-godišnjak, ustvrdit će se je li on vozio automobil ili ga je dao nekom drugom.

image

Golf koji traži policija

Pu Sd/

Pokušaj teškog ubojstva

Splitska policija svim raspoloživim sredstvima traga za nepoznatim vozačem crnog "Golfa 7" kojeg su kazneno prijavili za pokušaj teškog ubojstva 20-godišnjeg policijskog vježbenika iz Kaštel Starog, koji je tolikom jačinom udario u policajca da je ovaj "letio" više od deset metara, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, mladi je policajac bio u srijedu nešto prije jedan sat u noći u prometnoj patroli sa svojim starijim kolegom mentorom te su u redovnoj kontroli prometa zaustavljali vozila na autobusnom stajalištu preko puta hotela Atrium i zgrade "Muslimanke" (kod voćarne i fast fooda "Ježurko"). I mladi policajac i njegov stariji kolega imali su na sebi službenu policjisku uniformu te su nosili i reflektirajući policijski prsluk kako bi bili što vidljiviji vozačima koje zaustavljaju. U jednom su trenutku zaustavili automobil marke "BMW 3".

Stariji je policajac stajao na nogostupu i sa suvozačke strane provjeravao unutrašnjost zaustavljenog automobila dok je 20-godišnjak bio s lijeve vozačke strane na kolniku pokraj vozila i taman je uzimao dokumente od zaustavljenog vozača, tek godinu dana starijeg od policajca. Tada, kako doznajemo, iz pravca raskrižja "kod Slobodne Dalmacije" velikom brzinom, krivudajući po cesti, dolazi crni golf 7. Mladi policajac, kad je to vidio, reagira mahinalno i podiže ruku sa svjetlećom palicom "Stop policija" pokušavajući zaustaviti divljaka za volanom.

No, ovaj se ne zaustavlja niti smanjuje brzinu već i dalje juri i udara namjerno prednjim dijelom vozila policajca koji prvo pada na haubu i vjetrobransko staklo, a onda od siline udarca "leti zrakom" više od deset metara i nemoćno pada na prostor predviđen za zaustavljanje autobusa pri čemu tijelom udara u stražnji dio parkiranog policijskog vozila. Vozač nije niti pokazao namjeru usporavanja, a kamoli zaustavljanja i pružanja pomoći udarenog policajcu, već udara po gasu i bježi u nepoznatom pravcu.

Odmah nakon udara pozvana je Hitna pomoć te je policijski vježbenik prevezen u bolnicu gdje su mu utrvđene teške i po život opasne ozljede u vidu nagnječenja desnog bubrega, loma svih rebara s desne strane, krvarenja u prsima, loma desne lopatice i rana na glavi. Kako je u srijedu novinarima kazala dr. Mileva Frankić, anesteziologinja i liječnica intenzivne medicine s JIL-a KBC-a Split, stanje mladog policajca je trenutačno stabilno, ali on je još uvijek životno ugrožen.

Splitska je policija u srijedu ujutro objavila i fotografije jurećeg tamnog golfa, a mnogi su po društvenim mrežama komentirali da im ne bi trebalo biti teško otkriti koje je to vozilo jer ima specifične felge. Pokrenuta je opsežna potraga, provjeravale su se sve dostupne snimke nadzornih kamera ne samo oko mjesta događaja nego i šireg područja, a automobil je na kraju i pronađen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:36