‘HITRO‘ PRAVOSUĐE

Prevaranti slobodni, bratu (82) žrtve šokantnog zločina u Savskoj ne moraju vratiti 200.000 €!

Prema presudi, morali su mu vratiti novac. Međutim, spis je lutao u pravosudnom vakuumu...

Prevareni Milan Kurtović brat je Aleksandra Kurtovića koji je nasmrt pretučen u Zagrebu u kući u Savskoj u Zagrebu 2019. Za taj su zločin osuđeni državljani Srbije, Ivan Todorović i Slobodan Brauer (na fotografiji je snimka jedne od nadzornih kamera koja je snimila sumnjivce u noći ubojstva)

 Snimke nadzornih kamera

Pravda je, kažu, spora, ali dostižna. No, ponekad je, reći će neki, i nema, a to potkrepljuje sporost pravosuđa, čija se batina svako malo prelomi preko leđa malog čovjeka koji u pravicu polaže nade.

Ako mislite da ćete uvijek imati vremena opozvati uvjetnu presudu nakon što vas osuđenik, u dosuđenom periodu, ne obešteti, varate se. I za to postoje rokovi jer u protivnom možete ostati "kratkih rukava", a pobjednik ostaje osoba kojoj je bila dosuđena tek uvjetna sloboda.

Uvjerio se nedavno u to 82-godišnji Milan Kurtović jer je sudsko vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, odlučujući o opozivu uvjetne osude protiv prevaranata Milana Ilije Dana (53) i Štefana Ivića (44), zaključilo da je umirovljenik zakasnio urgirati i tako, sudeći prema svemu, "profućkao" preko 200 tisuća eura u raznim valutama, koliko mu je pravomoćno osuđeni prevarantski dvojac morao vratiti.

Zapravo, umirovljenik Kurtović se obratio sudu 13 mjeseci prije kraja svih rokova, dakle na vrijeme. No, sud je donio rješenje u kojem navode da je, pak, zakasnio. Jer sudska odluka u vidu odbijenice, nakon svih tih mjeseci "kiseljenja" među drugim sudskim spisima na višim sudskim instancama, donesena je prije par dana, i to, naravno, nakon isteka svih rokova.

Krenimo redom. Dan i Ivić osuđeni su jer su iskoristili lakomislenog Kurtovića kao osobu visoke životne dobi te od njega tražili da im od siječnja do prve polovice ožujka 2019. u više navrata pozajmi veće novčane iznose. Poznanstvo s umirovljenikom inicirao je na okretištu na Črnomercu Ivić, predstavio mu se kao Pero. Tražio ga je broj mobitela kako bi se kasnije našli da mu vrati ostatak posuđenog novca. Zatim su se nalazili sve češće, a Ivić je umirovljenika svaki put tražio novac kao pozajmicu uz obećanje povrata. Vidjevši da novac "kapa", u igru se uključio i Dan, koji se Kurtoviću predstavio, pak, kao Đoni. U paru su od umirovljenika "izmuzli" preko 1,6 milijuna kuna.

Dan je osuđen na godinu dana zatvora s petogodišnjim rokom kušnje, dok je Iviću dosuđena djelomično uvjetna kazna od dvije godine. Od toga je morao odležati šest mjeseci, dok je 18 mjeseci bio uvjet na pet godina. Sud ih je pritom obavezao da unutar dvije godine, svaki u određenom iznosu, mora isplatiti novac žrtvi. U odnosu na Dana, presuda je postala pravomoćna 2. srpnja 2020., a Ivićeva 24. lipnja 2020.

Oštećeni umirovljenik je, pak, 12. svibnja 2022., dakle unutar roka, podnio prijedlog za opoziv uvjetnih osuda jer osuđenici nisu ispoštovali pravomoćnu presudu prema kojoj su mu trebali isplatiti novac. Pismo sudu je napisao školski, pristojno i uljudno te ga dostavio kao podnesak spisu:

"Molim Vas da mi omogućite pomoć suca koji je vodio ročište po predmetu posudbe novca za dvije muške osobe Milana Iliju Dana i Štefana Ivića. Presudom je odlučeno da u roku od dvije godine vrate novac koji nisu vratili. Poslan sam iz pisarnice na Općinskom sudu na Finu radi provjere u vezi pologa novca na računu i rekli su mi da nema ništa. Smatram da sam se namjerio kriminalnim lopovima i da nemaju namjeru vratiti novac, pa bi ih trebalo obvezati i prisiliti po tom pitanju... Htio bih vam spomenuti da se desilo razbojništvo na mog brata u stambenom prostoru, od kojih posljedica je umro. Oni su poslali kolege od tih dužnika, a imali su namjeru da ga opljačkaju. U vezi novaca su tako godinu i pol kasnije napali mene. I sve je to prijavljeno policiji, bila je istraga, proces... Oštećenik Milan Kurtović".

Četiri mjeseca nakon tog pisma za opoziv uvjetne presude sutkinja Županijskog suda u Zagrebu traži od Općinskog kaznenog suda da joj se hitno dostavi spis Dan - Ivić te navodi da je nužan za potrebe kaznenog postupka koji se u tom trenutku vodio protiv osumnjičenih Ivana Todorovića i Slobodana Bauera, a kasnije i osuđenih za odiozni zločin s posljedicom smrti Aleksandra Kurtovića (81), brata prevarenog Milana Kurtovića.

I tako je spis otputovao na viši sud na Zrinjevac 7. listopada 2020. Mjeseci su prolazili, a Općinski kazneni sud u Zagrebu 28. travnja 2021. piše Županijskom sudu podsjetnik da je spis još uvijek kod njih i mole da se vrati jer je pravomoćno dovršen kazneni postupak protiv Dana i Ivića.

No, spis više nije tamo. Naime, zagrebački Županijski sud 6. svibnja odgovara Općinskom sudu "da nisu u mogućnosti spis vratiti jer se nalazi na Vrhovnom sudu povodom žalbe na presudu". Vrijeme i dalje prolazi, a Ivić se 6. svibnja 2022. javio na izdržavanje zatvorske kazne u Remetinec, dakle na onaj djelomični uvjet. Da bi, u potrazi za spisom, zagrebački Općinski kazneni sud 8. svibnja 2022. ponovo uputio vapaj Županijskom sudu. I opet ista priča uz molbu na kraju da ga izvijeste o eventualnim zaprekama oko povrata spisa.

Nakon novih 13 mjeseci šutnje na Općinski sud Zagreb u žiži štrajka službenika i namještenika suda, 23. lipnja 2023., konačno stiže spis koji je od 7. listopada 2020. bio "izgubljen" u svojevrsnom pravosudnom vakuumu. I to na štetu strpljivog čovjeka odmakle dobi, kojem je inertnost pojedinih sudskih instanci, nakon što je u jednom kaznenom djelu izgubio brata, a u drugom je on sam bio žrtva, zadalo svojevrsni "šamar".

Stoga, kad je 6. rujna ove godine spis dostavljen izvanraspravnom vijeću na odlučivanje, jedina odluka koja se mogla donijeti o opozivu uvjetne osude je da se prijedlog oštećenika odbaci.

"Utvrđeno je da je 2. srpnja 2023., odnosno 24. lipnja 2023. istekao rok do kojeg je bilo moguće opozvati uvjetnu osudu, s obzirom na to da je tada proteklo godinu dana od isteka roka od dvije godine određenog za izvršenje posebne obveze iz pravomoćne presude", zaključio je sud, iako je neoboriva činjenica da je umirovljenik zahtjev za opoziv uvjetne podnio 13 mjeseci prije isteka zadnjeg roka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 09:51