POSRNULI TAKSIST

Varao ljude s iznajmljivanjem stanova, opljačkao kafić, iznuđivao, prijetio: ‘Poznaješ li grobare s Knežije? Traže te!‘

- Priznajem sve i žao mi je. Kajem se radi svega. Već sam nekim osobama počeo vraćati novce, rekao je nakon uhićenja

Uhićeni prevarant

 Cropix/privatna Arhiva/

Fahrudin D. (36), posrnuli zagrebački taksist, građevinski radnik i konobar rodom iz Jajca, već se tjedan dana nalazi iza rešetaka remetinečkog zatvora jer je svojim domišljatim aktivnostima s druge strane zakona u čak 17 navrata oštetio građane od kojih je nekima i brutalno prijetio te ih iznuđivao. Njegov opus kaznenih djela, među kojima i 11 prevara te po jedna pronevjera, utaja, dvije iznude, a tu se našla i jedna prijetnja te pokušaj krađe, odradio je od početka lipnja do početka rujna ove godine, otkrili su kriminalisti. U ta nepuna četiri mjeseca, koliko je unosio nemir među građane koji su u dobroj vjeri s njim komunicirali i ušli u posao na ovaj ili onaj način, zaradio je na tuđoj muci 20.725 eura.

"Priznajem sve i žao mi je. Kajem se radi svega. Već sam nekim osobama počeo vraćati novce. I imao sam namjeru sve vratiti. S nekim žrtvama sam i u kontaktu zbog toga. Sve je to bio splet nesretnih okolnosti jer sam i ja ranije bio prevaren na isti način. Sigurno više neću ništa takvo ponoviti i doista imam namjeru vratiti novac svim oštećenima", ponavljao je nakon uhićenja kao po špranci prepun srama i ojađen osumnjičeni Fahrudin D., priznavši tako svoje raskrinkane grijehe. Ali mala je to utjeha žiteljima metropole koje je pretvorio u svoje žrtve i u svakodnevicu im ulio strah i nemir.

Prema kaznenoj prijavi, Fahrudin D. je vrlo maštovito odlučio uzeti u najam pet stanova po Zagrebu od fizičkih osoba koje je potom iznajmljivao tijekom ta četiri mjeseca. Kako? Oglasio je na Njuškalu da iznajmljuje navedene stanove, od kojih su neki u maloj vili iznad Maksimira te na Ferenščici i Volovčici. Usput je tražio po društvenim mrežama stanare koji su tražili stanove u najam. I dok su se neki osobno javljali na njegov oglas povodom oglašenih stanova, neke je kontaktirao on ispod njihovih oglasa u kojima traže dom u najam.

Pa je tako u jednom slučaju na njegovu prevaru nasjela žena koja mu je na ruke predala 400 eura na ime najamnine i pologa te mu je još 250 eura uplatila preko aplikacije Aircash. A kad je početkom srpnja trebalo doći do realizacije najma, odnosno primopredaje ključeva, varalica se prestao javljati na pozive. Na skuplju prevaru nasjela je druga gospođa koja mu je za elitni stan iznad Maksimira na ruke predala 500 eura pologa i još 200 eura preko Aircasha. Pritom joj je uručio ključeve stana, međutim, navedeni stan nisu više otvarali jer je u međuvremenu pravi vlasnik stana bravu promijenio. Za također 700 eura oštećen je muškarac koji je pun nade pomislio da je za sebe i obitelj konačno pronašao dom za najam na Ferenščici, ali je bio u zabludi jer prave ključeve stana nikada nije dobio. Prilikom obilazaka stanova, kad su Fahrudinu kao najmodavcu osobe davale polog i najamninu, on im je u većini slučajeva predavao neke ključeve, ali bili su to krivi ključevi s kojima nisu mogli ulaziti u stanove. Zanimljivo je da je svima redom govorio kako u stanove mogu useliti tek s odmakom od nekoliko dana.

Sasvim drugo neugodno iskustvo s njim je imao vlasnik Dacie Sondero s kojim nije sklopio ugovor o najmu vozila, već su se dogovorili da će cijena tjednog najma auta biti 130 eura, ali u zamjenu za najam stana. Na kraju, vlasnik vozila D.G. nije dobio ključeve stana pa je tražio povrat svog auta, međutim, Fahrudin D. mu je rekao da mu ne može odmah vratiti auto jer je u inozemstvu te da će mu po povratku u Hrvatsku vratiti auto i podmiriti dodatne troškove. Ali sve su to ostala samo obećanja jer čovjek svoj auto, vrijedan 10.000 eura, više nije vidio.

Za razliku od posljednjih mjeseci kada se, prema vlastitim tvrdnjama, bavi i pružanjem taksi usluga, Fahrudin D. je preko noći u svibnju postao nepoželjni zaposlenik jednog kafića u Dugavama kada je kao konobar, tijekom obuke za rad, ušao u prostor šanka te iz blagajne, novčanika i ladice ukrao ukupno 300-tinjak eura.

Uz konobarenje, u svibnju se planirao okušati u građevinskim poslovima. Obećao je vršnjaku A.M. da će mu postaviti nadstrešnicu na njegovu kuću. Dogovorili su posao za 1000 eura pa je za materijal varalici unaprijed dao 580 eura. Vidjevši da vrijeme prolazi, a Fahrudin mu se prestao javljati i radovi nikako nisu počinjali, prevareni je čovjek na Facebooku objavio upozorenje drugim korisnicima da se isti ne pridržava dogovora i ne izvršava ugovorene građevinske radove. I do Fahrudina je tako, brzinom munje, došla ta javna objava pa se okuražio poslati A.M. jezive prijeteće poruke, navodeći da će mu raznijeti kuću i ubiti ga te da mu je bolje da spava otvorenih očiju jer će dobiti metak u čelo.

Krajem rujna iz zajedničke sobe u Zagrebu okrao je i državljanina Sjeverne Makedonije. Uzeo mu je putnu torbu s odjećom i dokumentima, a nakon toga mu poslao poruku u kojoj od njega traži 600 eura na dva Aircash bona u zamjenu za njegovu robu koju će mu zapaliti ako ne uplati novac.

No ni tu nije kraj Fahrudinovim suludim potezima, a ideje je očito dobivao surfajući Facebookom. Pa je tako, kad je vidio da je jedna žena početkom rujna objavila početkom da su joj osobe romske nacionalnosti na prevaran način ukrali auto, Fahrudin joj je odlučio "pomoći". Kontaktirao ju je preko Messengera, navodeći da će joj za 700 eura pomoći vratiti auto, ali to mu ubrzo više nije bilo dovoljno za njegovu ‘uslugu‘ pa je tražio još 150 eura. Vrhunac bešćutnosti je pokazao 16. rujna kad je toj ženi na kraju došao na kućnu adresu tražeći još 250 eura. Ni tu se nije zaustavio već joj je poslao niz poruka: "...Hoćeš sranje? Da skupim sve da te se nađe? Samo što te neću pratiti više ja nego drugi. Još mi duguješ 250... Uživaj do sutra... Poznaješ li grobare s Knežije? Traže te. Ispred doma sam ti. Nisi svjesna tko smo."

Policija je protiv njega podnijela posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 23:13