PREOKRET NA SUĐENJU

Potvrđene oslobađajuće presude za osječke grobare koji su mrtvima uzimali nakit i satove: ‘Bili su u zabludi‘

Trojici nosača ukinuta je prvostupanjska presuda i sudit će im se po četvrti put

Suđenje osječkim grobarima

 Marko Mrkonjić/Cropix

Oslobađajuće presude za osmoricu osječkih grobara, bivših zaposlenika gradske komunalne tvrtke Ukop, postale su pravomoćne drugostupanjskom presudom Županijskog suda u Varaždinu. Branislav Rašković, Roman Rusan, Vladimir Šaulić, Sanel Drakčić, Zoran Martić, Dejan Vujić, Željko Molnar i Mato Mišković tako su oslobođeni krivnje da su u periodu od 1993. do 2013. godine s posmrtnih ostataka pokojnika iz grobnica, ali i iz samih sanduka u mrtvačnicama skidali nakit i satove i druge dragocjenosti pokojnih osoba te ih zadržavali za sebe.

Što se, pak, tiče nosača Ivice Dizdara, Željka Arlavija i Ivice Ećimovića, sud u Varaždinu ukinuo je prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Osijeku kojom je u odnosu na njih optužba odbačena, uz obrazloženje da je nastupila apsolutna zastara. Njima trojici tako će se ponovno, po četvrti put, suditi na osječkom sudu. Podsjetimo, sudac ovog suda Ivan Sajter u listopadu prošle godine donio je prvostupanjsku presudu kojom je svih 11 optuženih oslobodio, na što se Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku žalilo. Varaždinski sud potvrdio je osam oslobađajućih presuda, a tri je ukinuo.

Sud uvažio argumente

U slučaju grobara, drugostupanjski sud uvažio je argumente prema kojima su osmorica optuženih bili u zabludi o biću kaznenog djela teške krađe za koju su optuženi. Oni su se, naime, tijekom suđenja branili kako je bila uobičajena praksa da se prilikom iskapanja grobnica za potrebe novih pogreba ili premještanja posmrtnih ostataka zadrže dragocjenosti koje se pronađu u grobnicama, a to je kao svjedok potvrdio i nekadašnji direktor Ukopa Krešimir Vinaj. On je rekao da su grobari smjeli zadržavati nakit koji su pronašli. Dakle, u njihovom slučaju, smatra sud, izostala je namjera počinjenja kaznenog djela. Što se, pak, tiče nosača, drugostupanjski sud smatra da je prvostupanjskom presudom sudac Sajter prekoračio optužbu i činjenično nije opisao njihovu namjeru za pronevjerom male vrijednosti.

Grobare i nosače teretilo se da su teškim krađama priskrbili imovinsku korist od najmanje 162.800 kuna. No, većina ih je odbacivala krivnju, iako je dio njih u istrazi priznao kako su s tijela pokojnika, odnosno iz lijesova uzimali zlatninu, vadili zlatne zube..., a jedan je čak i prigodom uhićenja na ruci imao sat kojeg je uzeo s jednog pokojnika. Obrane su im se temeljile na tvrdnji da nije riječ o teškim krađama, odnosno krađama uopće, za što ih je teretilo ODO u Osijeku. Obrane su cijelo vrijeme problematizirale i činjenicu da se ne zna tko su oštećenici, kao ni točni datumi krađa.

Ovo je, inače, treća presuda u ovom predmetu, koji se pretvorio u pravi maraton u kojem maratonci nikako da otrče počasni krug. Doduše, za dio njih ta je utrka sada završena, ali trojica će se još neko vrijeme morati na sudu braniti od optužbi. U prethodnim suđenjima oslobođen je i optuženi Josip Burger je ranije oslobođen, dok je Željko Gavrić pravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora što mu je zamijenjeno radom za opće dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:30