PERFIDNE KRADLJIVICE

Spremačica i njegovateljica splitskim obiteljima ukrale gotovo milijun kuna: ‘Rekli su mi da je krasna žena‘

Ni sin ni itko od majčinih susjeda i prijateljica nije sumnjao u ‘ljubaznu Emu‘, razotkrivena je sasvim slučajno

Ilustracija

 Imagebroker/jochen Tack/Imagebroker/Profimedia/Imagebroker/jochen Tack/Imagebroker/Profimedia

U posljednjih nekoliko mjeseci na području Splita policija je evidentirala dva slučaja teških krađa, u kojima su unajmljene spremačica i njegovateljica, iskorištavajući povjerenje svojih poslodavaca, iz stanova ukrale novca i nakita vrijednog gotovo milijun kuna!

U prvom je slučaju 61-godišnjakinja s kaštelanskog područja mjesecima iz sefa obiteljske kuće jednog splitskog poduzetnika, u čijoj je obitelji godinama radila kao spremačica, uzimala kuverte s domaćom i stranom valutom dok naposljetku nije otkrivena. Uhićena je i kazneno prijavljena nakon što je vlasnik shvatio da se nešto događa i da nije "sišao s uma", te ju je početkom travnja prijavio policiji koja ju je uhvatila "s prstima u pekmezu". Ukrala je, po prijavi vlasnika, nešto manje od pola milijuna kuna, piše Slobodna Dalmacija.

U drugom slučaju otkrivenom prije nekoliko dana, 44-godišnja Emanuella P., rodom iz Virovitice, a ispostavilo se naknadno da je lažno prijavila adresu prebivališta u Splitu, u razdoblju od mjesec dana, radeći kao njegovateljica 88-godišnjakinje, iz njezina stana u Splitu ukrala je veće količine zlatnog i srebrnog nakita te novca u vrijednosti od oko 400 tisuća kuna.

Perfidna kradljivica

A kako je perfidna kradljivica uopće došla u kontakt sa svojom žrtvom i kako je uopće, naposljetku, igrom slučaja, otkriveno što je radila, ispričao nam je sin oštećene.

– Tamo negdje početkom travnja u posjet mi je došla sestra iz inozemstva te smo se složili da uzmemo neku ženu koja će se dvi ure dnevno brinuti o majci, da joj pomogne tijekom jutra. Moram reći da nam je bilo jako teško naći nekoga, a onda nam je jedna majčina prijateljica iz djetinjstva preporučila tu ženu jer je znala da se ova brinula o jednoj ženi s otoka i da nije bilo nikakvih problema.

Još kad je kći od materine druge prijateljice rekla da je krasna žena i sve najbolje o njoj, nismo imali razloga sumnjati. Angažirali smo je na dva sata svaki dan, od 9 do 11 da se brine o majci, da joj pomogne šta triba i slično. Ko je moga misliti da ovako nešto može ispasti, nisam je provjerava, a izgleda da san triba. Sad sam nakon svega sazna da je već bila kažnjavana, da ima dosje u policiji. Kad smo sve to otkrili, sve sam pokrenija samo da ne bi sebe pokrenija, jer da sam je ja vidija, sastavija bi je... – kaže nam sin prevarene žene koja se trenutno nalazi na liječenju u splitskoj bolnici.

Ni on ni itko od majčinih susjeda i prijateljica nije sumnjao u "ljubaznu Emu", a cijela njezina pokvarena rabota razotkrivena je sasvim slučajno. Prije desetak dana staroj je gospođi pozlilo te su sin i njegova supruga otišli u stan kako bi je sredili i spremili za odlazak u bolnicu.

– Nakon što ju je Hitna pomoć dovezla u bolnicu, kad sam je došao vidjeti, primijetio sam na njezinoj ruci očev prsten, koji je inače uvijek nosila oko vrata, zakačen na zlatnu kadenu. Zapita sam se kako to, mislija san da joj ga nisu skinili u Hitnoj ili slično, ali su mi rekli da je to nemoguće, jer da je skinut bio bi stavljen u posebnu vrećicu koja bi se predala obitelji. I tad se u meni probudilo nešto, neka sumnja. Reka sam sestri da mi je sumnjivo nešto, da vidi je li lančić možda ispao negdje po stanu.

Vratio film unatrag

E tad se otkrilo da fale stvari. Tek kad mu se nešto ovako dogodi, čovik vrati film unatrag i onda povezuješ stvari. Sad vidin koliko je ona bila perfidna profesionalka. Dva puta tjedno vodio sam majku na previjanje i tada bi se ona, kako je imala ključ od stana, kad bismo mi otišli, vraćala u stan i onda bi vjerojatno uzimala šta je mogla. Prvih pola miseca je vjerojatno sve snimala, di je šta, a onda je lagano čistila... Znala je pitati mater da zašto ne ide s nama vikendom u vikendicu, čak ju je suptilno nagovarala na to samo da bi dobila dan, dva da može slobodno uzimati što hoće po stanu – govori naš sugovornik.

Pojašnjava da su njegovi roditelji cijeli svoj život živjeli kao dobrostojeća srednja klasa, majka je radila u računovodstvu jedne firme, dok je pokojni otac bio pomorac, a zatim i više desetljeća voditelj trgovine jednog splitskog, tada vrlo uspješnog trgovačkog diva. On je volio skupljati stare stvari, a kako su dosta putovali po svijetu, često je išao po staretinarnicama i kupovao razne predmete.

– Šezdeset godina su to skupljali, a sve to šta je uzela za nas ka obitelj ima veliku sentimentalnu vrijednost. Ukrala je dosta nakita, prstenja, srebrni beštek, vrlo vrijedan lovački srebrni komplet s izrezbarenim nožem koji ima dršku od jelenje kosti, škare za kidati meso i vilice za držanje. Nikad to nije dao da se upotrijebi, htio je to ostaviti unucima. Uzimala je stvari iz kutija u ormaru, ispraznila bi ih i kutije bi vraćala natrag da se ne primijeti da su dirane.

Kuvertu u kojoj je mater imala par iljada kuna od mirovine za tekuće stvari nije dirala, jer je znala da se iz te kuverte uzima novac kad treba. Ali je zato uzela desetak i više iljada kuna iz kuverte koju je mater držala, u toj kuverti je bio novac koji je davala unucima za razne prigode i proslave.

Bez privođenja na ispitivanje

Pričala je mojoj materi i da ima bolesno dite, pa je ispalo na kraju da ga nema, čak joj je mater dala poklone za Uskrs za to nepostojeće bolesno dite. Svako bi jutro kod matere došla jedna susjeda, one su prijateljice, pa bi je Ema ispitivala o nama. Komentirala bi kako je lipi stan, a majka sama živi, pa tako to... Znate kako je to, moja mater je ka stara žena, naivna, bila sritna da ima nekog za popričati, pa joj je sve iskreno govorila, i o dobrim i o lošim stvarima, virovala joj je.

Dan, dva prije nego što joj je pozlilo, Ema je čak pitala da joj damo ključ od portuna da ne zvoni susidima ujutro, a očito je i to bija dio njezina plana da može nesmetano ući u zgradu i u stan bez da je itko vidi – veli nam žrtvin sin.

Nakon što je otkrivena, policija je nije našla na prijavljenoj adresi već na drugome mjestu, i to pomoću mobitela. Priznala je da je dio predmeta ukrala, nešto je već i pronađeno, a dosta toga je založila u zalagaonicama.

S obzirom na to da se radi o velikoj vrijednosti ukradenih stvari i da je žrtva osoba ranjiva zbog svoje dobi, pomalo je neobično da nakon uhićenja nije privedena na ispitivanje u ODO, pa time nije niti traženo određivanje istražnog zatvora. U svakom slučaju, ovo je jedna od situacija koja bi svakako trebala biti upozorenje i drugim građanima da jako paze koga primaju u svoje kuće i stanove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:28