KREĆE KRIM ISTRAGA?

Policija poziva žrtve pohotnog psihijatra iz Varaždina: ‘Javite se bez straha, recite nam sve‘

Prva službena saznanja o slučaju koji trese Hrvatsku varaždinska je policija primila u ponedjeljak od psihoterapeuta Buđanovca
Varaždinska bolnica
 Dubravko Darabuš

Policija poziva sve žene žrtve neprimjerenog ponašanja varaždinskog psihijatra da im se bez straha za vlastitu sigurnost jave i ispričaju svoja iskustva s inkriminiranim liječnikom kako bi mogla početi službena kriminalistička istraga afere psihijatar. Prva službena saznanja o slučaju koji trese Hrvatsku varaždinska je policija primila u ponedjeljak od psihoterapeuta Nebojše Buđanovca. Nekoliko se djevojaka psihoterapeutu požalilo na neprimjereno ponašanje liječnika. Radi se o seksualnim aluzijama, neprimjerenom diranju i općenito seksualnom maltretiranju.

Bez reakcije HLK

Iako je svjedočenja djevojaka prenio Časnom sudu Hrvatske liječničke komore, službena je reakcija izostala. Zbog toga je Buđanovac slučaj odlučio prijaviti policiji. Svjestan je da će biti teško uvjeriti djevojke da, nakon svega i ignoriranja suda struke, povjeruju u sustav i ispričaju policiji što se događalo u psihijatrijskoj ambulanti Opće bolnice Varaždin. - Sustav ih je iznevjerio kad su bile najranjivije i to već na prvoj stepenici, u Hrvatskoj liječničkoj komori. Onda je smijenjena i doktorica Zemira Medved, koju su znale iz bolnice, kao psihijatrovu šeficu.

Svi koji su pokušali nešto reći, završili su s velikim problemom. Nimalo ohrabrujuće. No, razgovarao sam s nekima od njih i rado će danas iznijeti svoja svjedočenja. Jer, one s tim žive godinama, sada su starije i samosvjesnije, neke i izliječene pa više ne strahuju od suda okoline. Najgore je, a čemu svjedočimo i u nekim lokalnim medijima, kad se od žrtve radi krivac. Tako ih pokušavaju ušutkati, jeftinim manipulacijama. No, one su spremne ići do kraja - uvjeren je Nebojša Buđanovac u ishod varaždinskog #metoo slučaja.

Jedna prijava

Nakon dva tjedna apsolutne šutnje, u ponedjeljak navečer oglasio se i OB Varaždin. U pismenom priopćenju piše da je liječnik “na vlastiti zahtjev” premješten u novomarofsku Službu za produženo liječenje i palijativnu skrb. Tamo navodno radi od petka, 11. rujna, u sklopu Odjela za palijativnu skrb. U priopćenju se bolnica “ogradila i osudila bilo kakav oblik nasilničkog ponašanja, spolnog zlostavljanja, pedofilije i tome slično”. I varaždinska je bolnica provela unutarnji izvanredni nadzor, ali tek nakon što je isto najavilo i Ministarstvo zdravstva. Dotad su u bolnici, nakon jedne rečenice odgovora na novinarsko pitanje po izbijanju afere, o slučaju šutjeli. Javna je tajna da je OB Varaždin u stranačkim podjelama upravljanja javnim ustanovama i poduzećima dopao pod ingerenciju HDZ-a.

Njihov je kadar i zamjenik ravnatelja Damir Poljak, koji uz ostalo brine i o odnosima bolnice s javnošću. Iako je bivša šefica psihijatrije dr. Zemira Medved, tvrdi, na sastanku s tadašnjim ravnateljem OB-a Varaždin, Mladenom Smoljancem, i njegovim zamjenikom (a danas ravnateljem) dr. Nenadom Kudelićem, iznijela saznanja o neprimjerenom ponašanju psihijatra u njegovoj ordinaciji, iz bolnice kažu da o ovoj temi dosad nije bilo primjedbi na njegov račun. “Protiv psihijatra je podnesena tek jedna službena prijava, 2012. godine, ali koja nema veze s ovom temom”, piše u bolničkom priopćenju. To znači da službenog zapisa o sastanku s temom pritužbi na račun psihijatra nema.

Natječaj

Ni dr. Medved nije tada vidjela da je njezina pritužba, kao i sastanak uopće službeno zabilježen. - To ne znači da ga nije ni bilo - kažu danas iz bolnice. Što će točno psihijatar raditi u Novom Marofu, nije poznato s obzirom na to da Služba za palijativu već ima psihologa u timu. Nije poznato ni je li riječ o postojećem ili novootvorenom radnom mjestu.

Varaždinska bolnica početkom mjeseca raspisala je natječaj kojim traži liječnika psihijatra, istovremeno kad je afera o liječniku izašla u medije. Iz PU varaždinske preko Jutarnjeg pozivaju žrtve da se jave u bilo kojoj policijskoj upravi u Hrvatskoj, a žive li u inozemstvu, neka se s punim povjerenjem obrate hrvatskom konzulatu u svojoj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 09:55