NOVI ZAPLET

Psihijatar kojeg pacijentice optužuju za spolno maltretiranje više ne radi u varaždinskoj bolnici

Doktor je navodno još u petak, 11. rujna, premješten na novo radno mjesto u novomarofsku bolnicu za palijativnu skrb
Pacijentica Petra Milković i pisma uglednih liječnika

Varaždinski psihijatar, kojega njegove bivše pacijentice teško optužuju za seksističko ponašanje, manipulaciju i neprimjereno diranje, više ne radi u Općoj bolnici Varaždin. Doktor je navodno još u petak, 11. rujna, premješten na novo radno mjesto u novomarofsku bolnicu za palijativnu skrb.

Ta je bolnica u sklopu Opće bolnice Varaždin, a psihijatar radi u sklopu Odjela za palijativnu skrb u timskom radu.

Nakon što su mediji prozvali OB Varaždin da se ni jednom riječju nije oglasila o skandalu koju potresa tu ustanovu, varaždinsku regiju, ali i Hrvatsku, večeras je iz bolnice na redakcijske e-mail adrese stiglo prvo priopćenje u gotovo dva tjedna od otkrivanja afere "Psihijatar".

Priču o kontroverznom doktoru prva je u četvrtak navečer, 3. rujna, objavila Nova TV u svojoj istraživačkoj emisiji "Provjereno", a već u petak ujutro o psihijatru je pisao i Jutarnji list. Uz svjedočenja bivših pacijentica, Jutarnji je tada objavio i prijave koje su šefovi i kolege prozvanog liječnika slali Sudu časti Hrvatske liječničke komore.

Prijave nisu značile i bilo kakve konzekvence za doktora. Cijelo je to vrijeme radio u Općoj bolnici Varaždin. No, smijenjena je njegova tadašnja šefica, dr. Zemira Medved, koja je i sama s kolegama u svrhu jednog sudskog procesa, svjedočila o neetičkom ponašanju liječnika. Prijavila ga je i HLK.

Doktorica Medved uskoro nakon smjene odlazi iz OB Varaždin. Danas o slučaju ne smije govoriti jer je u međuvremenu liječnik nju tužio za mobing.

Priopćenje bolnice

U priopćenju poslanom večeras iz OB Varaždin, a koje potpisuje ravnatelj, dr. Nenad Kudelić, bolnica se "strogo ograđuje i najoštrije osuđuje bilo kakav oblik nasilničkog ponašanja, spolnog zlostavljanja, pedofilije i tome slično". Piše da je Bolnica, "unatoč tome što nije bilo zaprimljenih pritužbi na rad doktora", zbog informacija iznijetih u medijima, provodi određene radnje.

Navodno je promjenu radnog mjesta zatražio sam psihijatar, što mu je i udovoljeno.

Varaždinska je bolnica, napisao je ravnatelj Kudelić, započela s provođenjem izvanrednog unutarnjeg nadzora. Prije toga je i Ministarstvo zdravstva poslalo svoju inspekciju u bolnicu.

- U četvrtak i petak u OBV je obavljen Zdravstveno inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva, kojem je predočena sva dostupna dokumentacija unutar bolnice – rekao je dr. Kudelić. Ujedno tvrdi da je protiv prozvanoga psihijatra, prema službenoj evidenciji OB Varaždin, dosad podnijeta samo jedna prijava, 2012. godine, a "koja nema veze s ovom temom".

Budući da je dr. Zemira Medved izjavila kako je o pritužbama na račun psihijatra, osobno razgovarala s tadašnjim ravnateljem Mladenom Smoljancem i njegovim zamjenikom, dr. Kudelićem, ravnatelj danas kaže da o tome dokumentacije – nema. Ni dr. Medved nije tada vidjela da je njezina pritužba kao i sastanak uopće, službeno zabilježen.

- To ne znači da ga nije i bilo – govore danas iz Bolnice.

Prijava

U dokumentaciji je evidentirano da je dr. Medved podnijela prijavu protiv psihijatra Časnom sudu HLK, " a da o tome nije obavijestila OB Varaždin". Doktor je iznova prošao bez posljedica.

Dr. Zemira Medved je, pak, prema sudu Komore, proglašena krivom jer je u jednom dokumentu posvjedočila o psihijatrovoj osobnosti i tim "naštetila njegovom ugledu i časti". HLK je dr. Medved izrekla opomenu.

Zadnja je prijava Sudu časti protiv liječnika podnijeta ove godine, a podnijeli su ju Petra Milković (bivša pacijentica i partnerica psihijatra), varaždinski psihoterapeut Nebojša Buđanovac i poznati hrvatski psihijatar u mirovini, dr. Slavko Sakoman.

Iz OB Varaždin, Komori su odgovorili ono što i danas tvrde – da protiv njega nema službenih prijava, ni od liječnika ni pacijenata.

Bolnica negira i nestanak narkotika iz ustanove. Dr. Kudelić kaže da je Inspekcija utvrdila manjkavo vođenje knjiga, nakon čega "su poduzete određene radnje". U novoj kontroli HZZO-a, hvale se iz Bolnice, "navodi se da su nepravilnosti djelomično ispravljene".

- Odjel za psihijatriju se nigdje ne navodi, čime se medijske spekulacije o nestajanju narkotika i povezanosti prozvanog psihijatra pokazuju netočnim – piše u priopćenju OB Varaždin.

Protiv vodstva bolnice i psihijatra županijski je vijećnik nakon inspekcije HZZO-a podnio kaznenu prijavu zbog nestanka narkotika, a izvidi su, rečeno je iz Županijskog državnog odvjetništva – u tijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:45