AKCIJA U MEĐIMURJU

Policija banula u romska naselja: Pronašli su hrpu oružja, uhitili 13 osoba, a onda im je u oko upao čaj od kadulje

U akciji je zaplijenjeno 2,6 kilograma sintetskog kanabinoida, 1,8 kg marihuane, 1168 ecstasyja, 7230 eura, oružje, streljivo...

Droga, oružje i novac zaplijenjeni u policijskoj akciji u Međimurju

 PU međimurska

Zlouporaba sintetskih kanabinoida (Galaxy) postala je vrlo ozbiljan sigurnosni i javno-zdravstveni problem u romskim naseljima. Iz toga je razloga provedeno višemjesečno opsežno kriminalističko istraživanje iz domene zlouporabe droga, a o rezultatima do kojih su došli na konferenciji za medije govorili su Zlatko Baranašić, voditelj Službe kriminalističke policije te glasnogovornik PU međimurske Radovan Gačal.

- Proteklih godinu dana u komunikaciji s predstavnicima Vijeća romske nacionalne manjine te neposrednim radom i zapažanjima policijskih službenika na terenu utvrđeno je kako je zlouporaba sintetskih kanabinoida postala vrlo ozbiljan sigurnosni te javno-zdravstveni problem u romskim naseljima - rekao je Gačal istaknuvši da su se paralelno s represivnim aktivnostima policije, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije, provodile i preventivne aktivnosti.

image

Droga zaplijenjena u Međimurju

PU međimurska

Brojke nakon iscrpnog policijskog istraživanja "Gardelin" su poražavajuće.

Istraživanje je obuhvatilo 13 osoba od kojih je jedna bila maloljetna dok su ostali bili u dobi između 22 i 58 godina i to uglavnom s područja Čakovca i okolice. Sumnjiči ih se za počinjenje kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

image

Droga zaplijenjena u Međimurju

PU međimurska

Slažući narkomozaik, policija je otkrila da je 27-godišnjak kao prvoosumnjičeni, od listopada 2023. do ožujka ove godine, u svom stanu u Čakovcu proizvodio sintetski kanabinoidi. Kako? Biljnu bazu, u navedenom slučaju čaj od kadulje, tretirao je otapalom baze sintetskog kanabinoida iz skupine JWH, popularnog naziva Galaxy.

image

Oružje uz drogu zaplijenjeno u Međimurju

PU međimurska

Policija sumnja da je u tih pola godine proizveo oko tri kilograma droge.

Ostali osumnjičenici proizvedenu drogu pakirali su u manje smotuljke te ih prodavali raznim konzumentima diljem Piškorovca, Paraga, Pribislavca, Podturna, Orehovice, Kuršanca, Kotoribe i Murskog Središća.

image

Zlatko Baranašić, voditelj Službe kriminalističke policije, i glasnogovornik PU međimurske Radovan Gačal na tiskovnoj konferenciji za medije

PU međimurska

Na temelju naloga varaždinskog Županijskog suda, obavljeno je 20-ak pretraga objekata, vozila i osoba. I tom prigodom oduzeli su uz potvrdu više od 2,6 kilograma sintetskog kanabinoida, 1,8 kilograma marihuane, 1168 tableta ecstasyja, sedam grama amfetamina, 6,93 grama kokaina te šest digitalnih vaga za precizno mjerenje. Osim opijata, policija je od ekipe oduzela i 7230 eura za koje pretpostavljaju da potječu od preprodaje droge, a pronađeno je i oružje - automatska puška Crvena zastava M70 AB2 i tri pripadajuća spremnika streljiva te razni dijelovi poput noćne optike, lasera i dr., a bilo je tu i 53 komada streljiva raznog kalibra.

image

Droga zaplijenjena u Međimurju

PU međimurska

Od osumnjičenih su oduzeli i sušilicu za rublje koja je u svemu dala svoj obol, kao i uređaj za vakuumiranje, a oduzeta im je i zaštitna maska za lice s filterom, više staklenih posuda koje se koriste u kemijskim laboratorijima (epruvete, tikvice, menzure i dr.), oko 13 kilograma čaja od kadulje te više desetaka mobitela koji su služili za korespondenciju prilikom kupoprodaje droge.

image

Droga zaplijenjena u Međimurju

PU međimurska

Rezime obrade su kaznene prijave zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama nadležnom državnom odvjetništvu. Glavni među njima, 27-godišnjak, ujedno je prijavljen i zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja te je s trojicom "kolega" u dobi od 28 i 31 godinu, kao i maloljetnikom, predan pritvorskom nadzorniku.

image

Droga zaplijenjena u Međimurju

PU međimurska

Dežurna sutkinja istrage potom im je odredila jednomjesečni istražni zatvor. Iz policije kažu da su dvojica osumnjičenih, u dobi od 24 i 42 godine, od ranije u zatvoru jer trenutno služe zatvorske kazne.

image

Droga zaplijenjena u Međimurju

PU međimurska
image

Droga zaplijenjena u Međimurju

PU međimurska
image

Droga zaplijenjena u Međimurju

PU međimurska
image

Droga zaplijenjena u Međimurju

PU međimurska
image

Zaplijenjen novac koji potječe od preprodaje droge

PU međimurska
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:01