BUKTINJA U ZAGREBU

PODMETNUTI POŽAR NA JARUNU Zašto je netko zapalio restorane najvećeg hrvatskog ugostitelja

Ray Grill&Club, kao i susjedni Lido koji je također oštećen, u vlasništvu je braće Bušljeta koji imaju najpopularnije hrvatske kafiće, klubove i restorane
 CROPIX

Vatrena stihija koja je do temelja u srijedu u zoru uništila novootvoreni jarunski Ray Grill&Club i dio krovišta popularnog Lida na zagrebačkoj Aleji Matije Ljubeka je podmetnuta, objavila je na kraju ospežne istrage zagrebačka policija.

Piroman je, i dalje, nepoznat te se nalazi u bijegu. Iako sa sigurnošću mogu ustvrditi da je požar podmetnut , policija i dalje nema nikakvih indicija o motivu.

Među ostalim, istražuju je li počinitelju plaćeno za ovaj čin ili je to učinio na vlastitu odgovornost. Ono što za sada znamo jest da je piroman bio vrlo uporan i da je pod svaku cijenu te noći planirao zapaliti Ray Grill&Club.

Naime, oko 3.35 sati već je uhvaćen kako kruži oko lokala. Imao je kanistar pun benzina i pokušavao je provaliti u klub, s prednje strane. Dok je nespretno pokušavao razvaliti vrata, čuo ga je zaštitar tvrtke Klemm security koji se brine za Ray Grill&Club, kao i za susjedni restoran Lido, oba u vlasništvu iste firme - Asii pro. Provalnik je na vrijeme shvatio da je uočen i dao se u bijeg. Kada se uvjerio da je misteriozni čovjek nestao, zaštitar je, uvjeren da je spriječio provalu, nastavio ophodnju.

Ni desetak minuta kasnije, piroman se vratio. Sa stražnje strane lokala koja gleda na Jarun razbio je staklenu stijenu i uvukao se u mračni restoran. Provalnik je benzinom zalio unutarnji dio kluba oko provaljenih vrata, zapalio i pobjegao. Neposredno prije nego je uspio pobjeći, upravo u trenutku kada je buknula vatra i počela se širiti restoranom, naišao je i zaštitar.

Njegovi prijatelji i kolege nam prepričavaju kako je dao sve od sebe da uhvati piromana i spasi restoran. Dok je ganjao provalnika, pokušavao je obavijestiti policiju i vatrogasce, no i piroman i požar su bili brži. Vatrogasci su na Jarun stigli u rekordnom roku, ali vatra se toliko proširila da su se sa stihijom borili punih pet sati. Na kraju je ostao samo okvir konstrukcije kluba, a i Lido je poprilično nastradao.

Zaštitar je svoju izjavu dao policiji, a prema njegovu svjedočenju bilo je sasvim izvjesno da je požar podmetnut. No ekipa za očevide do zadnjeg trenutka nije ništa prepustila slučaju i napravili su kompletnu rekonstrukciju podmetanja požara.

Ako se počinitelju uđe u trag, kazneno će odgovarati za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Braća Bušljeta već su godinama među najuspješnijim ugostiteljima u Hrvatskoj. U svom velikom portfelju imaju niz kafića, restorana, klubova, diskoteka, cateringa, vinskih barova i trgovina po cijeloj zemlji. Osim Ray Grill&Cluba, spoja restorana i noćnog kluba koji su otvorili na Jarunu na mjestu starog kluba Mansion, imaju i susjedni Lido, restoran čiji je krov stradao u požaru.

Lido, osim što je uspješan restoran, još je uspješniji catering servis koji redovito servisira velike eventove i svadbe. Braća Bušljeta uspješno posluju i s klubovima Papaya koje imaju u Zagrebu i Novalji, a podjednako su im uspješni i kafići - Jimmy Woo, Metropolitan, lanac kafića Leggiero, ali i lanac vinskih barova La Bodega koje su otvorili u Zagrebu, Zadru i Dubrovniku.

Lanci i franšiziranje njihovih objekata nisu im strani, jer diljem Hrvatske imaju i lanac restorana Fifty/Fifty, a vlasnici su i dućana s muškom odjećom Galileo.

Ovo nije prvi put da se Nikola Bušljeta našao na udaru. Prošle ga je godine ispred kuće napao muškarac željeznom šipkom. Bušljeta je uspio pobjeći.

Policija, međutim, do dandanas nije riješila taj napad i otkrila napadača koji je s mjesta događaja pobjegao u vozilu s nepripadajućim registracijskim tablicama. Iako je policijska istraga bila usmjerena na Stipicu Brekala, vozača Vinka Žuljevića Klice , zbog čega su obojica zajedno s još nekoliko osoba privedeni pod optužbom da su krivotvorili registarske pločice. Istraga nije vodila nigdje, a privedeni su pušteni.

Na upit o samom rezultatu očevida, možebitnim prijetnjama, strahovima i eventualnim upozorenjima, Nikola Bušljeta nije bio pričljiv.

- Nemam komentara sve dok se kriminalističko istraživanje ne provede do kraja. Ja sam samo ugostitelj koji radi svoj posao - kratko je prokomentirao poduzetnik Bušljeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 07:43