POČELO SUĐENJE

Pijan i drogiran uzeo metadon, pa umro: ‘Kad je prestalo hrkanje, otišla sam do njega. Bio je plavkast‘

Iz nalaza vještaka proizlazi i da ta koncentracija metadona već sama za sebe može biti letalna, smatraju vještaci

Tomislav Loborčec

 Ranko Suvar/Cropix

Prije točno četiri godine na svoj rođendan 17. travnja Tomislav Loborčec (42) večer je provodio u kafiću Šišmiš na zagrebačkoj Kustošiji. Pritom je uz sebe imao i metadonsku terapiju koju je toga dana preuzeo u Domu zdravlja. Svjestan posljedica ili ne, dao je vidno pripitom Zoranu K. svoj metadon u bočici te nije dugo trebalo da dođe do akutnog trovanja a potom i smrti 18. travnja u 1.26 sati. U tijelu preminulog se u konačnici, osim alkohola i metadona našlo još i kokaina te amfetamina. Za policiju i tužiteljstvo Loborčec je počinio kazneno djelo omogućavanja trošenja droga za što zakon predviđa od tri do 15 godina zatvora.

- Razumio sam optužbu. Ali nisam kriv! - odlučno je optuženi rekao danas u sudnici Županijskog suda u Zagrebu na početku suđenja tročlanom vijeću. U istrazi je tvrdio isto, pritom tvrdeći i da pokojnog nije pozvao za svoj stol a kamoli mu dao terapiju. Dao je naslutiti još i da je pokojni bio vidno drogiran aludirajući i da je sam uzeo terapiju iz njegove torbice dok je otišao na toalet te da je manjak sadržaja u bočici uočio tek po dolasku kući.

image
Ranko Suvar/Cropix

Supruga pokojnog nakon tragedije ispričala je tužiteljima da je godinu dana prije Zoranove smrti s obitelji živjela u Njemačkoj. Otkrila je i da je suprug znao ponekad s prijateljima izaći pa ga ne bi bilo dan, dva te da je tijekom tih druženja konzumirao alkohol, dok je par puta godišnje konzumirao i tzv. vesele droge od kokaina do speeda i ecstasyja.

- Te 2019. povodom uskršnjih blagdana smo doputovali iz Njemačke u Zagreb. Sutradan se Zoran popodne otišao naći s prijateljem. Dok sam išla u trgovinu vidjela sam muža da sjedi u jednom kafiću na Kustošiji. Oko 19 sati me nazvao da dođem po njega. Otišla sam, on je sjedio s jednim muškarcem. Muž mi je izgledao vrlo čudno, oči su mu bile drugačije, bio je usporen i djelovao kao da će zaspati. Uglavnom je šutio, a on je inače vrlo veseo i razgovorljiv. Muškarac za stolom mi je počeo govoriti da je on liječeni narkoman i da je u RH teško živjeti. Nije me to zanimalo a Zorana sam pitala je l‘ što pio. Nije mi odgovorio ništa a taj drugi čovjek je kazao: ‘Dali smo mu malo ovog, bio je prebrz za nas, da se malo smiri‘ - prisjetila se supruga preminulog navodeći da je taj muškarac u ruci držao bočicu s naljepnicom. Kad je rukom krenula ju uzeti, odbio joj ju je dati, a kad ga je pitala što je to "kazao joj je da to nije ništa strašno te da je to dobio kao terapiju". U jednom trenutku Zoran je, potom, rekao da mu je loše te mu se zavrtjelo u glavi nakon čega je povratio uz ogradu kafića.

- Dok je muž povraćao, prišao mi je drugi muškarac te mi dao smotuljak s tvrdim sadržajem navodeći da mu to dam ako mu bude loše. Ne obraćajući pažnju sam to uzela i otišli smo našoj kući u kojoj je boravio prijatelj dok smo u Njemačkoj. Zorana smo polegli u sobu na krevet te je zahrkao kao i inače. Vrata sam ostavila otvorena, a kad je prestalo hrkanje otišla sam do njega. Bio je blijedo plavkast i činilo mi se da ne diše. Hitna je brzo došla ali ga nisu uspjeli reanimirati – rekla je još supruga pokojnog koja je policiji na kraju dala smotuljak koji je dobila u kafiću. Vještačenje je kasnije pokazalo da sadrži paketić sadrži 0,13 grama kokaina.

image
Ranko Suvar/Cropix

Na dan kobne konzumacije, pokojni je u nekoliko kafića pio pive, a navodno je šmrkao po toaletima i kokain.

Iz nalaza sudsko-medicinskog i toksikološkog vještaka se iščitava da je uzrok smrti akutno trovanje etilnim alkoholom, kokainom, amfetaminom i metadonom. No koliko je doprinos pojedine tvari se ne može utvrditi osim da je doprinos amfetamina najmanji jer nije pronađen u krvi. Koncentracija, pak, alkohola je bila 1,81 g/kg a metadona 0,13 mg/l.

"Konzumacija metadona uz ostale tri tvari zasigurno je doprinijela nastupanju smrti te se metadon ne može isključiti iz uzroka. Dapače, osim činjenice združenog djelovanja te četiri tvari na smrtni ishod, iz nalaza vještaka proizlazi i da ta koncentracija metadona već sama za sebe može biti letalna", smatraju vještaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:36