KRIPTOVALUTNA UCJENA

Otkriven haker koji je ukrao podatke 100.000 korisnika A1! ‘Riječ je o maloljetnom Slavoncu‘

Policija je pretražila kuću osumnjičenog počinitelja i izuzela računalnu opremu, a kriminalistička istraga se nastavlja

Ilustracija

 Jakub Porzycki/NurPhoto via AFP; Boris Kovacev/CROPIX

Policija je, čini se, otkrila tko je haker koji je upao u sustav telekoma A1 i ukrao osobne podatke oko 100 tisuća korisnika.

Kako su u ponedjeljak kasno poslijepodne potvrdili iz Ravnateljstva policije, policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije, od trenutka prijave hakerskog napada, intenzivno poduzimaju radnje iz nadležnosti policije u cilju utvrđivanja identiteta počinitelja kaznenih djela Oštećenje računalnih podataka i Iznude u pokušaju na štetu TD A1 Hrvatska.

- Mjere i radnje poduzete tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja kao i poduzete analize digitalnih tragova rezultirale su relevantnim informacijama o mogućem počinitelju kaznenih djela kojima je oštećena tvrtka A1, navodi se u policijskom priopćenju.

- Sukladno svemu navedenom, policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti u koordinaciji s PU brodsko-posavskom, proveli su danas tijekom dana pretragu doma, pokretnih stvari (računala, pametni telefon i dr.) i korisničkih računa osobe za koju se sumnja da je počinitelj kaznenih djela na štetu TD A1 Hrvatska, dodaje se u priopćenju.

- Osoba za koju se sumnja da je počinitelj je maloljetna osoba te iz razloga zaštite privatnosti nismo u mogućnost iznositi više podataka, napominju u policiji i zaključuju da se kriminalističko istraživanje nastavlja.

Podsjetimo, haker je od A1 tražio oko 500 tisuća dolara u kriptovalutama, a prijetio je da će u suprotnom objaviti podatke korisnika objaviti na crnom tržištu, odnosno na tzv. dark webu, a nekoliko dana kasnije pojavila se i informacija da je podatke na dark webu i objavio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2022 17:39