NIŠTA NISU ISPLATILI

Nudili pozajmice, uzimali mobitele kao jamstvo i oteli nasamarenim Zagrepčanima ogromnu svotu novca

Dvoje državljana BiH nudili pozajmice koje nikad nisu isplatili pod uvjetom da zainteresirani predaju mobitele na pretplatu kao jamstvo

Ilustracija

 CROPIX

Policijska uprava zagrebačka izvijestila je da su policijski službenici dovršili kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjom i 31-godišnjim državljanima Bosne i Hercegovine zbog sumnje da su zajedno počinili četiri kaznena djela 'Prijevara' i jedno kazneno djelo 'Nedozvoljena uporaba osobnih podataka'.

PU zagrebačka je izvijestila kako se sumnja da su oni od studenoga 2020. do travnja 2021. godine s namjerom stjecanja protupravne imovinske koristi, na internetskom oglasniku objavili više oglasa u kojima su nudili pozajmice građanima.

Nakon što su ih oštećene osobe kontaktirale, kako se sumnja, dovodili su ih u zabludu da će im isplatiti novčane pozajmice pod uvjetom da u svrhu osiguranja vraćanja pozajmice u poslovnicama hrvatskih teleoperatora na području središta Zagreba zaključe pretplatničke ugovore i podignu mobilne uređaje, koje će im predati na čuvanje do završetka otplate pozajmice.

"Ne sumnjajući u njihove navode, oštećene su osobe to i činile te su mobilne uređaje zajedno s pretplatničkim ugovorima i SIM karticama prema prethodnoj uputi osumnjičenika predavali ženskim osobama na raznim lokacijama. Iako su ih osumnjičeni dalje upućivali da otiđu u javnobilježničke urede na području grada Zagreba, gdje će ih sačekati osoba koja će im isplatiti pozajmice ili da će im novčani iznosi biti isplaćeni na tekuće račune, to se nikada nije dogodilo niti im je isplaćen bilo kakav novčani iznos već su oštećeni na adrese stanovanja zaprimili račune koji se odnose na plaćanje troškova proizašlih iz ugovorenih pretplatničkih obveza i kupovine mobilnih uređaja", navodi se u priopćenju zagrebačke policije.

Također, sumnjiče se da su u svrhu stjecanja povjerenja jednom od oštećenih poslali fotografiju tuđe osobne iskaznice, koju im je nositeljica tog osobnog dokumenta na njihov zahtjev poslala putem mobilne aplikacije u svrhu realizacije brze pozajmice, koja nikada nije realizirana, s obzirom na to da je oštećena posumnjala u namjeru prijevare.

"Materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima iznosi oko 137.000 kuna. Nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku dok je Posebno izvješće dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu", stoji u policijskom priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:52