UBOJSTVO U DUGAVAMA

Nastavljeno suđenje za horor u Novom Zagrebu, vještakinja: ‘Krv pronađena na Ivanu pripadala je žrtvi‘

Šmit je Stipi kuhinjskim nožem nanio 26 ubodno-reznih rana, nakon čega je ovaj iskrvario i umro

Ivan Šmit

 Davor Pongracic/Cropix

U nastavku suđenja Ivanu Šmitu (26), optuženom da je lanjskog kolovoza s 26 ubodno-reznih rana kuhinjskim nožem usmrtio Stipu R. (38), u sudnici velikogoričkog Županijskog suda su se dodatno analizirali novi pronađeni tragovi te je svoj nalaz i mišljenje dopunila biološka vještakinja Ivana Horjan Zanki.

- Molekularno genetskom analizom tragova krvi izuzetih tijekom kriminalističko-tehničke obrade okrivljenog Ivana Šmita s majice i donjeg dijela trenirke te narukvice, utvrđen je isti DNA profil muškog spola koji se podudara s DNA profilom oštećenog Stipe Rimca. Što se tiče tragova krvi DNA oštećenog, nađenih na dva dostavljena ručnika, na većem ručniku tragovi su bili oskudni, a na manjem obilniji, dok se starost traga sperme na gaćama žrtve ne može utvrditi molekularno genetskom analizom. Vezano za bris dostavljenog štapića na kojem je utvrđen djelomičan DNA profil muške osobe koja se podudara s profilom oštećenog, isti je prema popratnom dopisu PUZ-a izuzet s bočnih unutarnjih stijenki WC školjke - rekla je odgovarajući na pitanja tužiteljice i Šmitova odvjetnika biološka vještakinja Ivana Horjan Zanki.

S obzirom na to da su iz stana u kojem se dogodio svirepi zločin s odmakom od 13 mjeseci izuzeti tragovi, Šmitova odvjetnika Luku Someka je zanimalo da li je u tom slučaju Combur test, kao orijentacijsko-preliminarni, pouzdan s obzirom na protok vremena. A zanimalo ga je hipotetski i bi li isti test reagirao pozitivno na proteine u slučaju da je okrivljeni nakon zločina oprao ruke sapunom, deterdžentom ili dezinficijensom.

- Nije mi poznat podatak da bi Combur test izgubio išta od svoje dokazane osjetljivosti koja je više puta validirana i znanstveno opisana. A vezano za hipotetsko pitanje bi li pozitivno reagirao na proteine u slučaju da su ruke tretirane sapunom, deterdžentom ili dezinficijensom, pozitivan rezultat je moguć, kao i lažno pozitivna reakcija u slučaju kontakta s izbjeljivačima pa i s bilo kakvim sredstvom za čišćenje koje u sastavu ima željezo, bakar i neke druge metalne ione. Combur test je izuzetno osjetljiv, ali nije specifičan. To znači da test pokazuje pozitivnu reakciju vidljivu kao zeleno obojenje reakcijskog jastučića, ne samo s tragovima krvi humanog i životinjskog porijekla već i kao reakcija s brojnim povrćem i voćem jer su oboje bogati enzimima - objasnila je još vještakinja.

S obzirom na to da je u podstanarskom stanu ubijenog Stipe R. policija tijekom dopunskog očevida pronašla 655 eura, sve prisutne strane u sudnici su se, na prijedlog sutkinje, složile da se taj novac preda zakonskoj nasljednici pokojnog - njegovoj majci koja prisustvuje svakom suđenju.

Podsjetimo, Šmit je na početku suđenja negirao krivnju te iznio obranu navodeći da je pokojni njega napao pa se branio i jedva spasio bijegom iz zgrade. Pritom je bacio sumnju da je u stan, koji je ostavio otvoren i iz kojega je pobjegao bos, sigurno netko ušao nakon njega i izmasakrirao Stipu.

Prema optužnici, nakon svađe, optuženi je prvo kuhinjskim nožem dužine oštrice 18 cm zamahivao prema Stipi R. zadavši mu 16 uboda i rezova, a žrtva je, dok se pokušavala obraniti dižući ruku u zrak, zadobila još ozljedu ruke, a potom još šest ubodnih rana u leđa, pa tri u vrat.

Tako izmasakriran, Stipe je izašao na hodnik tražeći pomoć, ali ubrzo se vratio u stan i srušio na hodniku gdje je iskrvario. Stoga ispada da je Stipe pred Šmitom po stanu bježao, a ovaj ga je sustizao i kontinuirano ubadao. S obzirom na to da je u krvi imao opojna sredstva, u vrijeme djela bio je smanjeno ubrojiv.

Za horor u podstanarskom stanu u Dugavama doznalo se u gluho doba noći, oko 2,50 sati, kad je policija, patrolirajući kvartom, na ulici uočila vidno rastrojenog mladića. Prvo što su pomislili je da je žrtva kaznenog djela, no ubrzo su doznali da je zapravo suprotno.

Otišli su u stan iz kojega je prije toga Šmit izašao te ih je na ulaznim vratima dočekalo mrtvo Stipino tijelo, a ispod njega Šmitove tenisice i krv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:21