BRUTALNO UBOJSTVO

Monstrum iz Dugava dobio dodatne dvije godine iza rešetaka, sud je odlučio: Prva kazna bila je preblaga!

Stipi je zadao niz ubodnih rana i pobjegao, a ovaj je u patnji umirao od 20 minuta do pola sata

Suđenje Ivanu Šmitu za ubojstvo iz kolovoza 2021.

 Davor Pongracic/Cropix

Ivan Šmit (27) će umjesto devet godina zatvora zbog ubojstva Stipe R. (38), kojem je noževima zadao 26 ubodno-reznih rana u stanu u novozagrebačkim Dugavama, provesti dvije godine više. Odlučio je to Visoki kazneni sud RH prihvativši žalbu velikogoričkog tužiteljstva oko visine kazne.

Viši sud smatra da je Županijski sud u Velikoj Gorici kao sud prvog stupnja vrlo temeljito i savjesno ocijenio sve izvedene personalne i materijalne dokaze i izveo pravilan zaključak o postojanju kaznenog djela i krivnji.

- Dakle, nije riječ o proizvoljnoj ocjeni dokaza od strane prvostupanjskog suda, kako to ističe u žalbi optuženik, već je nakon sveobuhvatne i detaljne analize izvedenih dokaza, svakog ponaosob i u njihovoj međusobnoj vezi, u odnosu na postojanje sporne činjenice – počinitelja inkriminiranog djela, sud pravilno našao dokazanim da je kazneno djelo počinio optuženi – navodi, među ostalim, Visoki kazneni sud RH. Što se tiče visine kazne, viši sud Državnom odvjetništvu daje za pravo da je kazna od devet godina preblaga i da prvostupanjski sud prilikom odmjeravanja te kazne optuženiku nije u dovoljnoj mjeri cijenio iskazanu upornost i brutalnost kao i razinu straha i patnje koje je žrtva kritične zgode prilikom ozljeđivanja trpjela.

image

Suđenje Ivanu Šmitu za ubojstvo iz kolovoza 2021.

Davor Pongracic/Cropix

Podsjetimo, Šmit je na početku suđenja negirao krivnju te iznio obranu navodeći da je pokojni njega napao pa se branio i jedva spasio bijegom iz zgrade. Pritom je bacio sumnju da je u stan, koji je ostavio otvoren i iz kojega je pobjegao bos, sigurno netko ušao nakon njega i izmasakrirao Stipu.

Prema optužnici Šmit je, s ciljem da ubije nakon verbalnog sukoba sa Stipom R. 21. kolovoza 2021. oko 1.30 sati, u kuhinji uzeo sa stalka dva noža - drveni nož Solingen dužine oštrice 18 cm i kuhinjski nož crne plastične drške oštrice 20 cm - kojima je u stanu i ispred stana zamahivao prema Stipinoj glavi. Nanio mu je čeono-tjemenu reznu ranu duljine 13,5 cm i duboku 6,5 cm koja je uzrokovala, među ostalim, djelomičnu amputaciju nosa. Ozlijedio mu je i ruku, zadao četiri ubodne rane s leđa, pet u torzo... Nesretni Stipe je, u pokušaju da potraži pomoć, smatra tužiteljstvo, izašao iz stana na stubište gdje je dozivao susjede u pomoć i usput udario po susjednim vratima stana koja mu, nažalost, nitko nije otvorio. Zatim se Stipe R., već tako onemoćao, spustio na pod stubišta ispred stana, odakle ga je Šmit uvukao u hodnik stana gdje je izdahnuo od zadobivenih ozljeda. Prije nego što je pobjegao, Šmit si je ruke obrisao ručnicima te ih oprao i potom pobjegao u noć, dok je izmrcvareni Stipe, prema navodima vještaka, u patnji umirao od 20 minuta do pola sata.

Za horor u podstanarskom stanu u Dugavama doznalo se u gluho doba noći, oko 2,50 sati, kad je policija, patrolirajući kvartom, na ulici uočila vidno rastrojenog mladića. Prvo što su pomislili je da je žrtva kaznenog djela, no ubrzo su doznali zapravo suprotno. Otišli su u stan iz kojega je prije toga Šmit izašao te ih je na ulaznim vratima dočekalo mrtvo Stipino tijelo, ispod njega Šmitove tenisice i krv koja je špricala posvuda. S obzirom na to da je u krvi imao opojna sredstva, Šmit je u vrijeme djela bio smanjeno ubrojiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:51