ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Mladom Osječaninu potvrđena kazna za gaženje glumca Bogdanovića. Udovica: ‘To je premalo!‘

Vrhovni sud odbio je žalbu obrane koja je tražila da se Smiljanića oslobodi optužbe ili da mu se izrekne blaža kazna
Branislav Smiljanić, Sena Krupić
 Cropix

Branislavu Smiljaniću (23) pravomoćno je potvrđeno sedam i pol godina zatvora za izazivanje prometne nesreće koja je za posljedicu imala pogibiju Aleksandra Bogdanovića (45), glumca HNK u Osijeku.

Odlučio je tako Vrhovni sud RH nakon žalbi samog Smiljanića i njegova branitelja Krešimira Arambašića te Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku. Smiljanić i Arambašić tražili su da se prvostupanjska presuda Županijskog suda u Osijeku ukine i vrati na ponovno suđenje, da se Smiljanića oslobodi optužbe ili da mu se izrekne blaža kazna. ŽDO je, pak, tražio strožu kaznu zatvora.

Žalbe neosnovane

No, vijeće VSRH kojim je predsjedala Ana Garačić zaključilo je da su obje žalbe neosnovane te je potvrdilo presudu Sudskog vijeća u Osijeku kojim je predsjedala Vlasta Šimenić-Kovač. Podsjetimo, Smiljanić je 21. prosinca 2019. u 22.36 sati, u Trpimirovoj ulici u Osijeku, vozeći bez položenog vozačkog ispita i dozvole Kiu Sorento u vlasništvu oca njegove zaručnice M. S., koja je bila suvozač u automobilu, udario u Bogdanovića u trenutku dok je on prelazio obilježeni pješački prijelaz bez semaforske signalizacije.

Smiljanić je pobjegao s mjesta nesreće ne pruživši pomoć ozlijeđenome, a policija ga je pronašla pola sata nakon nesreće te je uhićen i otada je u istražnom zatvoru. Vještačenje je pokazalo da je u trenutku udara vozio 64 km/h. Bogdanović je od posljedica teških ozljeda preminuo u KBC-u Osijek tri dana poslije, na Božić 2019. Smiljanić je na suđenju priznao krivnju i za izazivanje prometne nesreće i za nepružanje pomoći, za što je mogao dobiti kaznu od 3 do 15 godina zatvora.

"Kako su izrekom prvostupanjske presude utvrđeni svi bitni elementi kaznenih djela za koje je optuženik proglašen krivim i suđen, a ispitivanjem pobijane presude po službenoj dužnosti, ovaj sud nije utvrdio da bi na štetu optuženika bio povrijeđen kazneni zakon te njegova žalba zbog povrede kaznenog zakona nije osnovana", zaključio je VSRH. Bogdanovićeva supruga Sena Krupić pozdravila je "odluku o odbijanju žalbe jer bi svaka druga odluka bila poraz morala i minimuma bilo kakve pravde".

Ubojito ponašanje

- Žao mi je što hrvatski sudovi još ne cijene dovoljno živote građana i ne kažnjavaju primjereno ovakve drastične primjere bahatosti i bešćutnosti. Sedam i pol godina zatvora za ubojstvo automobilom na pješačkom prijelazu, u suprotnoj traci, bez vozačke dozvole i ispita, s poviješću bahatog, neodgovornog i ubojitog ponašanja u prometu i izazvanim teškim prometnim nesrećama nikada nijednoj obitelji i prijateljima bilo koje žrtve, ali i normalnom društvu, neće biti pravedna kazna. Nove tragedije kojima svjedočimo svakodnevno pokazuju da ovakve kazne za ovakve pojedince nisu dovoljne kako bi spasile živote nekih novih nevinih žrtava.

Naša je obitelj Aleksandrovom smrću kažnjena doživotnom kaznom i njegov život ne može se vratiti i ova je kazna premala za sve ono što smo mi izgubili kao obitelj - rekla je Sena Krupić. Inače, na Općinskom sudu u Osijeku čeka se početak suđenja Smiljanićevoj zaručnici M. S. zbog nepružanja pomoći Bogdanoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 07:02