POTVRĐENA OPTUŽNICA

Krijumčari migranata pitali policajca gdje mogu prijeći granicu pa se izvlačili na ‘navigaciju‘

Policajac je o novim saznanjima izvijestio svoje ozaljske kolege, koji su uhitili bugarske krijumčare
 Tea Cimaš

Dvojicu Bugara, Stefana K. (36), tehničara za klima-uređaje, i njegova prijatelja kuhara Zhelyja T. (25), Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu optužnicom tereti zbog krijumčarenja devetorice državljana Afganistana.

Bugarski krijumčari, za razliku od većine koje uhvati policija na području Karlovačke županije, nisu ove ljude prevezli od granice s BiH, nego su ih “utrpali” na granici s Republikom Srbijom odakle su oni prethodno ušli ilegalno u Hrvatsku.

Cijena za koju je “pogođen posao” bila je nevjerojatno velika, a sudeći prema iskazima prije uhićivanih krijumčara i ilegalnih migranata, može se reći i dosad nezabilježena u dobro uhodanim poslovima krijumčarenja - čak 5500 eura po čovjeku.

Plaćanje

Iznos je isplaćen posredniku između krijumčara i Afganistanaca i teško je reći koliko je završilo u džepovima dvojice Bugara. Usporedbe radi, ukupni trošak ilegalnog putovanja jednog migranta od matične do odredišne zemlje u Zapadnoj Europi košta oko 10.000 eura.

Sumnjivi Opel Vivaro zagrebačkih registarskih oznaka, u kojem su ih dovezli krijumčari, slučajno je opazio jedan policajac PP-a Ozalj. Nakon što su krijumčari na poljskom putu pustili iz njega Afganistance, čemu je svjedočio, on je vozilo nastavio pratiti prema Jurovskom Brodu sve do parkirališta jednog ugostiteljskog objekta prije graničnog prijelaza.

Na njegovo iznenađenje, prije nego što je krenuo u akciju, tu mu se na engleskom jeziku obratio jedan od krijumčara moleći ga pomoć - pitao je gdje se najbliže može prijeći granica i kako se može doći do Italije.

Uhićenje

Iako su se poslije Bugari pokušali braniti kako su zalutali jer ih je krivo navela navigacija, obraćanje policajcu jasno navodi na zaključak da su planirali u Sloveniji preuzeti iste ljude i nastaviti putovanje prema Italiji.

Policajac je o novim saznanjima izvijestio svoje ozaljske kolege, koji su uhitili bugarske krijumčare, dok su slovenski policajci dočekali migrante kada su preplivali Kupu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:18