KOMENTAR

Krakovi afere Janaf su srušili tužiteljicu Mirelu Alerić Puklin. Tko je sljedeći na redu?

DORH je zatvorio svoju mini aferu, a uskoro bi na površinu mogli isplivati i puno neugodniji krakovi trošenja novca iz državne tvrtke
Dragan Kovačević
 Cropix

Krakovi afere Janaf, koja se svakim danom sve više širi, nisu poštedjeli ni tužiteljstvo. I dok će se u sferi politike, pravosuđa, medija i hrvatskog političkog jet-seta Dragan Kovačević povlačiti još mjesecima, a sasvim sigurno i godinama, tužiteljstvo će svoju neugodnu stranu zatvoriti i tako "poklopiti" daljnje neugodne krakove te afere. Mirela Alerić Puklin, jedna od triju tužiteljica u slučaju Agrokor, sama je zatražila razrješenje od Državnog odvjetničkog vijeća i sada je preostalo samo da to vijeće na svojoj sljedećoj sjednici formalizira njezin zahtjev. Za tužiteljicu koja je dosad u svojoj karijeri imala samo uzlaznu putanju ovo je pad kakav nije mogla očekivati.

Međutim, sasvim je izvjesno da bez obzira na to što su njezin suprug i ona objašnjavali da Kovačevićeve milijune nisu pokušali sakriti od tužiteljstva, Mirela Alerić Puklin shvatila je da na tužiteljskoj funkciji ne može opstati. Je li svojim potezom izbjegla veće neugodnosti i za sebe i za instituciju u kojoj radi, možemo samo nagađati, ali povukla je jedini logičan potez. Možemo samo zamisliti kako bi izgledalo da uskoro u sudnici slušamo tužiteljicu koja čita optužnicu protiv Ivice Todorića, a bračni joj je drug skrivao milijune za koje se sumnja da su stečeni korupcijom. Naravno, uz ogradu da se radi tek o sumnjama, zvučalo bi to prilično neuvjerljivo, zar ne?

Prije nepunih godinu dana bili smo svjedoci još jedne afere u Državnom odvjetništvu, kada je zbog pripadnosti masonskoj loži morao otići tadašnji glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, koji je ostao na poziciji zamjenika glavnog državnog odvjetnika i javnost nikad nije obaviještena je li negdje u svom poslu Jelenić učinio kakvu nepodopštinu zbog pripadnosti masonima. Sve je pokrila prašina, pa će tako uskoro i odlazak Mirele Alerić Puklin. Ona će možda uz preporuku kolega naći posao u nekom odvjetničkom uredu ili samostalno krenuti u odvjetnike ili što već. Ali ovaj slučaj, kao i neki prethodni, otvara pitanje kadroviranja, etičkih i moralnih standarda državnih odvjetnika koji, podsjetit ćemo, imaju i etički kodeks.

Kao i sucima i novinarima, i njima ne bi bilo primjereno odlaziti na mjesta kao što je, kako je predsjednik Milanović nazvao, "rupa" u Slovenskoj 9 ili skrivati novac za koji se sumnja da bi mogao potjecati od korupcije ili pranja novca. Ali, treba li nas to uopće čuditi kad je ponašanje zbog kojega bi u zapadnim zemljama padale ostavke u Hrvatskoj normalno. Zahtjev za razrješenje tužiteljice čiji je suprug suspektan zbog skrivanja sumnjivog novca mogli bismo smatrati moralnim da nije došao tek nakon što je to postalo javna stvar, ali i predmet istrage.

Ovako ostaju mnoge sumnje, no ovo je još jedan od krakova afere Janaf. Istovremeno sa zahtjevom za razrješenje tužiteljice Alerić Puklin skrivaju se skupocjene limuzine, odmiče se od sada pritvorenog bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića i nastoji minimizirati i estradizirati njegov klub u Slovenskoj. I dok je Državno odvjetništvo zatvorilo svoju mini aferu, uskoro bi na površinu mogli isplivati i puno neugodniji krakovi trošenja novca iz državne tvrtke. Novca koji nije, treba podsjetiti, bio leno njegova prvog čovjeka i javnost ima pravo znati kako ga je trošio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 04:43