KRAK AFERE JANAF

Imovinska kartica razriješene tužiteljice: Nije prijavila milijune zaplijenjene njezinu mužu

Iz kartice je vidljivo da Goran Puklin, koji mjesečno zarađuje oko 16.000 kuna, ima čak četiri kuće
Zgrada na adresi Božidara Adžije 22
 Ronald Gorsic/Cropix

Državnoodvjetničko vijeće (DOV) razriješilo je, na vlastiti zahtjev, ​Mirelu Alerić Puklin, zagrebačku zamjenicu županijskoga državnog odvjetnika, čiji je suprug Goran Puklin osumnjičen da je skrivao novac, oko 4,5 milijuna kuna, uhićenoga direktora Janafa Dragana Kovačevića.

"Državnoodvjetničko vijeće donijelo je i odluku da se Mirela Alerić Puklin razrješava dužnosti zamjenice županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu na vlastiti zahtjev s danom 5. studenoga 2020.", objavljeno je na stranicama DOV-a.

Također, USKOK je od DOV-a dan ranije, radi provjere navoda obrane njezina supruga, zatražio imovinsku karticu tužiteljice kako bi provjerio je li njihova sada već bivša kolegica sporni novac unijela u karticu kao imovinu bračnoga druga. Dan ranije i sama Puklin je u svojoj izjavi za medije rekla da je pronađeni novac suprugov, a ne Kovačevićev. Kako smo doznali, međutim, novac nije bio unesen u njezinu imovinsku karticu.

Nema štednje u kartici

"Ne postoji", navedeno je u kategoriji "Novčana štednja bračnog druga/životnog partnera" bivše tužiteljice. Što se tiče udjela u društvima ili fondovima, poduzetnik je naveo da ima dionice Uniona d.d. vrijedne 482.600 kuna koje je naslijedio. Puklinov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković nam je u kratkoj izjavi danas rekao da ga ne čudi što supruga njegova branjenika nije navela novac u imovinskoj kartici "jer s obzirom na njihove specifične odnose, ona nije niti imala saznanja o iznosu novca svojega supruga".

Iz imovinske kartice je pak vidljivo da Goran Puklin, koji mjesečno zarađuje oko 16.000 kuna, ima čak četiri kuće - tri u Zagrebu te jednu u Sukošanu, vrijedne ukupno oko 5,5 milijuna kuna. Za tri ove nekretnine Puklin je naveo da ih je stekao temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju, dok je za jednu od kuća u Zagrebu navedeno da ih je stekao darovanjem. Također, vlasnik je BMW-a 318i vrijednog 60.000 kuna koji je dobio na dar, prije tri godine mu je darovan i motocikl Yamaha XSR 700 od 55.000 kuna, dok je za čamac vrijedan 25.000 kuna podigao kredit. Njegova supruga je vlasnica stana u kojem je pronađen novac u Ulici Božidara Adžije, za koji je navela da je kupljen djelomično kreditom, a djelomično je očev dar.

Navedeni stan u zemljišnim knjigama glasi samo na Mirelu Alerić Puklin, i to od 2006. godine, a na stanu su vidljive dvije zabilježbe o kreditu - jedna u visini od 95.500 švicarskih franaka iz 2007. godine i druga u visini od 54,4 tisuća eura iz 2016. godine.

Spomenuti kredit za kupnju stana od 95.500 CHF navodi se pak u imovinskoj kartici, no glasi na Gorana Puklina. Bivša tužiteljica prošle je godine, prema navodima iz kartice, kupila BMW-ov terenac X1 vrijedan 220.000 kuna, za što joj je veći dio novca darovao otac, a u manjemu se radi o vlastitoj ušteđevini.

'Naslijedio novac'

U svojoj obrani, pak, Puklin je na ispitivanju u USKOK-u ustvrdio kako je novac pronađen u njegovom stanu njegov te da je što u stanovima, što u gotovini od imućnih članova svoje obitelji naslijedio 578.000 eura te da je prodao i tajni poslovni udio u jednoj tvrtki. Svega toga, pak, u imovinskoj kartici - nema.

Prema podacima iz javnih registara, Goran Puklin nije baš poslovno aktivan. Na njega je nekad glasio obrt Miral, koji je bio registriran za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnijenja, a prijavljen na adresi jedne od njegovih kuća u Blatu. Taj je obrt osnovan 2001. godine, a odjavljen je 2013. Također je vidljivo da je Puklin bio i u nadzornim odborima Zračne luke Zagreb i tvrtke GMG (Grad mladih Granešina), a da se trenutačno vodi kao predsjednik udruge Alga, koja je osnovana 1998. godine, čije je područje djelovanja okupljanje i zaštita djece, mladeži i obitelji. Djelatnost udruge je osmišljavanje i provedba sportskih te kulturno-turističkih projekata od općehrvatskog interesa, suradnja s tijelima državne uprave. Puklin je predsjednik te udruge od 2006.

U Puklinovu stanu policija je nedavno pronašla 2,593.800 kuna, 247.000 eura i dvije kuverte, u svakoj po 10.000 CHF. Na nekima od kuverti nalazio su rukopis čije je vještačenje Puklinova obrana zatražila kako bi dokazala da je riječ o rukopisu njegovih pokojnih rođaka, odnosno da nije Puklinov. Također su predložili i daktiloskopiju pronađenog novca kako bi se vidjelo da na njemu nema Kovačevićevih otisaka prstiju.

Inače, Vrhovni sud danas se oglasio o informaciji koju je Jutarnji list objavio u utorak, a prema kojoj je supruga uhićenoga janafovca Vlade Zorića, Ivana Zorić, sutkinja koja radi na Vrhovnom sudu. "Odmah po saznanju za uhićenje koje je bilo 17. rujna 2020., kolegica Zorić je o tomu, kao i o činjenici da je bračna zajednica faktički prestala 1. srpnja 2020., obavijestila sudsku upravu", navodi Vrhovni sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:34