PODUZETNIK SE BRANI

Kobeščak na suđenju Lovrić Merzel: ‘Ceste Sisak trebali smo kupiti na natječaju, ali Žužić se napio...‘

Kobeščaka se tereti da je sudjelovao u namještenoj kupnji Cesta Sisak, a zbog koje je Žužić, kako je to sam rekao, Lovrić Merzel dao 100.000 eura mita

Željko Žužić, Marina Lovrić Merzel i Vjeko Kobeščak

 Damjan Tadić/Cropix

"Meni se stavlja na teret da sam pomogao u zloporabi položaja bivšoj županici. To nije točno. Ceste Sisak trebali smo kupiti na natječaju no Žužić, koji je pregovarao s bankom i koji je trebao dobiti bankovnu garanciju se napio i nije mi se javljao nekoliko dana, pa nam je propalo kupovina na prvome natječaju. Kada smo konačno dobili posao na natječaju ja sam osobnom imovinom morao jamčiti povrat kredita banci zbog čega sam u blokadi od 2014. godine. Žužić nije govorio istinu u svojim iskazima jer je znao kako su se odvijali pregovori."

Rekao je ovo u svojoj obrani poduzetnik Silvio Kobeščak, bivši poslovni partner velikogoričkoga tajkuna Željka Žužića, iznoseći svoju obranu u postupku protiv bivše sisačko-moslavačke Županice Marine Lovrić Merzel. Kobeščak, koji je formalno vodio tvrtku IGM Turopolje koja je 2011. kupila od sisačko-moslavačke županije Ceste Sisak, a u kojoj je Žužić bio tajni partner i financijer, ponovio je u biti svoju obranu iz istrage.

Kobeščaka se tereti da je sudjelovao u namještenoj kupnji Cesta Sisak, a zbog koje je Žužić, kako je to sam rekao, Lovrić Merzel dao 100.000 eura mita. Ugovor o prodaji su na kraju potpisali 2011. Lovrić Merzel te Kobešćak u ime IGM Turopolja. Kobešćak danas nije imao lijepe riječi za svojega bivšega poslovnoga partnera Žužića, koji je do podizanja optužnice i sam bio okrivljen u ovome postupku zbog davanja mita, no na temelju nagodbe s Uskokom osuđen je na uvjetnu zatvorsku kaznu te je u nastavku postupka bio svjedok protiv Lovrić Merzel, Kobeščaka i ostalih.

Kobeščak je također rekao kako je 2013. otišao u Afriku jer je dobio posao za Geofiziku te da je formalnu funkciju direktora u IGM Turopolju prepustio novome direktoru kojeg je Žužić, tajni suvlasnik IGM Turopolja, bio pronašao. Tom novom formalnom direktoru je kaže predao i čitavu dokumentaciju tvrtke, no poslije mu je bilo žao jer je nije kopirao.

"Kada sam se vratio iz Afrike dočekala me istraga jer je Žužić tvrdio da sam ja izvlačio novac iz tvrtke dok sam joj bio na čelu.", rekao je Kobeščak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:36