ZRNO SE ZABILO U ZID

Incident na pretresu u Bedekovčini: Policajci htjeli slikati zaplijenjeni pištolj, on je opalio

Policija je naglasila kako nitko nije ozlijeđen, iako je u kući bilo više osoba

zaplijenjeno oružje

 Policija

Prilikom akcije u kojoj su službenici PNUSKOK-a uhitili dvojicu osumnjičenika za trgovinu oružjem, a koja je rezultirala zapljenom više komada pištolja, pušaka, snajpera, eksploziva i streljiva, došlo je do ozbiljnog incidenta u kojemu, srećom, nitko nije stradao.

Kako smo neslužbeno doznali, tijekom pretrage kuće glavnog osumnjičenika, D. T. (61) u Bedekovčini došlo je do opaljenja projektila iz jednog zaplijenjenog pištolja. Navodno se to dogodilo u trenutku kada su policijski službenici postavljali na stol komade oružja koje su zaplijenili kako bi ih fotografirali, dok se u kući nalazilo više osoba, policajci, svjedoci pretrage te osumnjičenik, njegova supruga, a navodno i njihov malodobni unuk. Projektil, na sreću, nikoga nije pogodio, te se zrno zabilo u zid.

'Slučajno opaljenje'

MUP je Jutarnjem listu potvrdio da je "prilikom provođenja dokazne radnje pretrage doma i drugih prostorija kod osumnjičenika došlo do slučajnog opaljenja streljiva iz ručno rađenog oružja prilikom njegova izuzimanja". Pritom su naglasili kako nitko nije ozlijeđen i "kako su sve radnje policijski službenici poduzimali vodeći pri tome računa o sigurnosti osoba prisutnih tijekom provođenja dokaznih radnji". Dodali su da je zbog ispaljenja tog hica nadležni državni odvjetnik proveo očevid na mjestu događaja te nisu utvrđeni elementi kaznenog djela.

Kako smo već izvijestili, ravnateljstvo policije u subotu je izdalo priopćenje u kojemu su prezentirali rezultate akcije usmjerene suzbijanju ilegalne trgovine oružjem, ali ovaj incident nisu spomenuli.

Kako je priopćeno, privedeni su 61-godišnjak i 34-godišnjak zbog sumnje da su preprodavali razno oružje, prvenstveno puške i strojnice. Uz odgovarajuće sudske naloge provedeni su pretresi kod osumnjičenih, ali i kod niza drugih osoba koje se povezuju s nabavom ili legalnom kupnjom oružja te je zaplijenjena "lijepa zbirka" oružja, streljiva i eksploziva.

Kako neslužbeno doznajemo, policija je u ovoj akciji koristila i prikrivenog policijskog istražitelja, koji se osumnjičenicima predstavljao kao zainteresirani kupac. Tako je provedeno i nekoliko simuliranih kupnji oružja od sada privedenih osumnjičenika s područja Bedekovčine.

Pronađen cijeli arsenal

Policija je navela kako sumnjaju da su osumnjičenici "u točno neutvrđenom razdoblju neovlašteno nabavili više komada vatrenog oružja (razne puške i strojnice) s pripadajućim spremnicima te streljivo, a koje su tijekom 2022. godine, u nekoliko mjeseci, prodali za više tisuća kuna po komadu drugim osobama".

Pretragom njihovih domova pronađeno je više komada vatrenog oružja i eksplozivnih tvari i to: četiri ručne bombe, pušku s optičkim ciljnikom, četiri revolvera, šest pištolja, dva nastavka za pištolj za ispaljivanje raketa, optički ciljnik te 862 komada raznog streljiva.

Tijekom kriminalističkog istraživanja policija je identificirala i veći broj osoba koje nude na prodaju vatreno oružje i kojima su osumnjičeni, prema priopćenju, prodali oružje. Stoga su policijski službenici PU zagrebačke, krapinsko-zagorske i varaždinske, u koordinaciji s policijskim službenicima PNUSKOK-a proveli još nekoliko pretraga, kod više osoba, te je pronađeno još oružja i to: jedna puška s optikom i prigušivačem, dva pištolja, plinski pištolj, oko 300 grama plastičnog eksploziva, tri puščane cijevi, dvije bajunete, 600 komada streljiva raznih kalibara te manja količina marihuane, izvijestila je policija.

Dvojicu osumnjičenika policija je predala pritvorskom nadzorniku, te je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zlataru. Obojici je određen istražni zatvor. Policija je najavila da će i protiv osumnjičenih kupaca i preprodavača također podnijeti kaznene prijave nadležnim državnim odvjetništvima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:55